Másoknak is javasolta a nőgyógyász, hogy a 12. hét előtt ne szexeljenek, mivel a kismama orgazmusa árthat a babának?
Azért én mégis csak hozzátenném a sok értetlenkedő kommenthez, amit már fentebb is leírtam: az orvosnak tájékoztatási kötelezettsége van, ezért biztos, hogy nem hallgatott el semmit sem, egészséges a terhességed. Az orvos tanácsát gyakorikérdésekre hozni nem hinném, hogy túl adekvát megoldási forma. A tanács oka lehet pl. az, hogy az orvos a maga részéről védett pozícióba kíván helyezkedni. Erre manapság a mindennapi klinikai és magánrendelési gyakorlatban a rengeteg laikus és hozzá nem értő, internetről borzasztóan tájékozott beteg által indított felesleges műhibaper az oka (sok kérdésre van válasz a neten, de egyik sem pótolja a rendszerszemléletet, amelyet az ember hat év kőkemény tanulás árán szerez... Kedvenc példám a netről előkutatott oka az éjszakai izzadásnak: manapság mindenki azonnal rosszindulatú daganatokra gondol, még mielőtt lentebb venné a fűtést). Ha ő nem tájékoztat téged arról, hogy bizony az első 12 hétben a megnövekedett alhasi vérátáramlás illetve az erőteljes méhösszehúzódások adott esetben (ritkán, de esély van rá) egészséges terhességnél is vezethetnek a megtapadt embrió leválásához, akkor ő mondjuk nem érzi már magát biztonságban... Ilyen sajnos van, inkább intünk elővigyázatosan, mintsem megvárjuk, hogy egy esetleg bekövetkező problémás szituációban bármit is felhozzanak ellenünk.
Egy orvos sem mindenható, hibáznak is adott esetben, az orvosi műhibákból fakadó fatális szituációk extrém ritkák (ilyenkor mindenképp ki kell vizsgálni mindent, és a helyzethez mérten dönteni az orvos sorsáról), ezért indokolatlan az orvos társadalommal szembeni bizalmatlanság. A rengeteg érv, ami feljön velünk szemben, általában szubjektív, és erősen sarkított nézőpont eredménye. (Pl. szemét volt velem az orvos, pedig én csak odamentem a bajommal, az a dolga, hogy segítsen! Ilyenkor az kimarad általában, hogy ügyeletbe mentem az ambuláns rendelés helyett, mert három hete fáj a hasam, és nem volt elég az ultrahang, azon nem is látszódott semmi, én neten azt olvastam, hogy ct kellene, de azonnal, és nem előjegyzésre és erre nem volt hajlandó az orvos, ott helyben, hanem visszahívott és én is bunkó voltam amúgy, meg hát a hajnali három óra tűnt alkalmas időpontnak egy abszolút krónikus panaszom kivizsgálására, de hát az orvos szolgáltat elvárom, hogy segítsen...)
Első körben talán megérdemlik a bizalmat, legalább annyira, hogy a tanácsát ne kérdőjelezhesse meg akárki egy netes oldalon a saját tapasztalatai alapján (ti ezt tapasztaltátok, és ha az orvos már látott olyan egészséges terhességet, ahol a szex haematomát okozott? ne adj Isten vetélést? nem lehet, hogy ő így látja jónak, az ő tapasztalatai (valószínűleg úgy 2-300szor több terhességet látott) ezt húzzák alá?) És annyit talán megér a szituáció, hogy az első három hónapban (ami kb. 6 hetet jelenthet adott esetben) kibírja az ember szex nélkül.
Lehet lepontozni, a kifakadásért elnézést kérek, de nem bírom, amikor kismamák, anyukák saját élettapasztalatuk alapján kétség nélkül felül tudják bírálni az orvosi véleményt. Ti felelősen oda is tudnátok állni a vélemény mögé, orvosként is azt mondanátok, hogy ahh, nyugodtan, 80% hogy nem lesz semmi baj??? Lehet, hogy jelen helyzetben, ebben a szituációban sokat nem árt az ilyen tanács, de ha igen, akkor mi van? Az orvos ilyenkor mehet az adott klinika/kórház jogi osztályára...
Tényleg elnézést, nagyon kikívánkozott ez belőlem.
Szép napot mindenkinek.
És azt még kihagytam, hogy gratulálok kedves kérdező! :)
Meg nagyon heves lettem, és azt is leszögezném, hogy kicsit objektívebb legyek, hogy van orvos ismerős, akire a kutyámat sem bíznám. de szerintem először higgyük el, hogy mindenki legjobb tudása szerint próbál segíteni.
Mindenkinek szép, rossz orvosoktól mentes babavárást! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!