Császárhoz mit kell bevinni a szülőszobára? Mennyi idő után lehet felkelni és mikor van ilyenkor tej?
Júliusban nálam így volt:
9:00 előkészítettek. Beöntés, fürdés, kórházi 'hálóing' felvétele.
Lefektettek egy ágyba, majd bekötötték az infúziót és megitatták velem a löttyöt, amit mindenkinek kell, csak nem tudom, mi a neve.
9:45-kor áttoltak a műtőbe. Megfigyelő és a műtő között van egy folyosó, ahol elköszönhettem még a páromtól.
Mértek a műtőben 3× vérnyomást, majd beadták a helyi érzéstelenítőt ülve. Fontos, hogy ne mozdulj el. Bár nehéz megállni, de koncentrálj valami másra. Amúgy lefognak egyből, ha megmozdulsz. Ezután jön a normál érzéstelenítő. Majd lefektetnetek, leszíjaznak és elkezdik a hasad bekenni. Felteszik a paravánt és utána kezdődik a műtét.
10:18 perckor megszületett a kislányom. Egyből felsírt, majd pár perccel később hozták megmutatni. Akkor is sírt még. Adhattam neki egy puszit és vitték is el. Kb. 11 fele toltak ki a műtőből és vittek el a császáros szobába megőrzésre. A párom fél 1-kor jöhetett be hozzám. Totál beöltöztették és ilyenkor a lányunk nem lehetett bent. Kb. 10 percet engedélyeztek fejenként a közeli rokonoknak. Párom + szülők. Maximum egyszerre 2 ember tartózkodhatott bent.
Én külön nem csomagoltam, nekem minden egy táskában volt benne. Ami azonnal kellhet pl. tusfürdő, etc. azok a táska tetején voltak.
A nővérkék mindent kipakoltak, amit kértem ill. amit ők kértek. pl. poharak, szívószálat kaptam hozzá, ital (szénsavas ásványvíz!), zsebkendő, telefontöltő, telefon.
Kb. 5× cserélték azt a bigyót ami az infúzión jön. (bocs nem tudom a nevét) és óránként jöttek kérdezni, hogy kell-e fájdalomcsillapító. Sokat kellett innunk. Azt hiszem 6-7 liter folyadékot és írták az egészet, tehát mi kimérve kaptuk.
10 fele kezdték a császárt és este 9-kor kellett felkelni először. Én azt hittem, hogy beszrok olyan fájdalmam volt. Végül sikerült, a nővérke hihetetlen türelmes volt és sokat segítettet. Előtte kaptunk combba fájdalomcsillapítót, majd estére egy 'koktél' nevű készítményt, amitől egész éjszakára kidőltünk és tudtunk aludni. Azt is combba kaptuk, mert akkor azonnal hat.
Amúgy 1 percnyi fájdalmat érzel, hamar elmúlik!
Csak a fejet lehetett mozgatni jobbra és balra, felemelni TILOS!
A lányomat kb. 3× láttam. Minket kíméltek és pihentettek 24 órán keresztül. Elsőnek délben hozták a szopási reflexet megnézni, majd du. 4kor egy 5 perces szoptatásra és este 8kor egy 20 percesre. Mind a háromnál a csecsemősök tartották a babát, mi max egyik kezünkkel simogathattuk. Kötelező volt beszélni hozzájuk végig. Bármiről, bár én inkább bőgtem :DDD
Másnap reggel kaptunk még egy fájdalomcsillapítót, majd fürdeni kellett mennünk, már amennyire a sebtől tudtunk.. Felöltöztünk és mehettünk át másik szobába, ahová azonnal hozták a gyerekeket. Babamama kórház, így 0-24-ig velünk volt.
A tejem a 3. napra indult be és nekem nagyon bedurrant, iszonyatosan fájt! 4 napig voltunk bent és mikor hazajöttünk akkor szoptatás után azonnal elkezdtem fejni. Rengeteg jött le.
Én második nap amúgy már szaladtam szó szerint. Fájni fájt a vágásom, de kötelező valamennyire erőltetni, nem szabad eltunyulni. Nem azt mondom, hogy felüléseket csinálj és fusd le a maratont, de ne is hagyd el magad!
Pihenj amennyit tudsz, iszonyat fáradt leszel! Igyál sok folyadékot, napi 5-6 litert és ha lehet enni már kekszen kívül mást, akkor azt egyél, amit kívánsz. Csak azt vitess be!
Ha érdekel még valami kérdezz nyugodtan :)
Boldog babázást!
Első vagyok.
Én nem kaptam beöntést.És a férjem is bent volt a műtőben,utána pedig az őrzőbe is jöhetett egyből velem.
Bár nekem sürgősségi császárom volt (se beöntés, semmi ilyesmi, hanem azonnal műtöttek, ahogy bevitt a mentő), utána (preeclampsyám volt) két napig intenzíven voltam. Viszont azt tudom, hogy fáslira szükséged lesz, mert kérdezték a szülőszobán, hogy vittem-e, én meg néztem rájuk, hogy persze, csak fáslival készültem 28 hetes terhesen, amikor előző nap még semmi bajom se volt...
Mindenkinek máskor lesz teje, azt mondják, nagy átlagban 1 hét után jön meg a tej. Én szilveszterkor szültem délután fél 4-kor, és már január 2-án volt tejem.
Ja, és már éjjel fel kellett kelnem és felülről megmosakodnom a csapnál. Mostanában, úgy tudom, az a protokoll, hogy minél hamarabb mozogj, mert annál hamarabb regenerálódsz és nem tunyulsz el, mire szüksége lesz a babádnak arra, hogy gondozni tudd... :) Ne félj, nem olyan vészes, túl lehet élni! Nekem azután húzódott a sebem, hogy kiszedték a varratot, de az sem fájt.
Tényleg ne parázz, mi császárosok ott a szobában nem szenvedtünk annyira, mint a természetes úton szülők, állj hozzá pozitívan és a tejcsi-témához is. Majd a természet mindent elrendez.
Én tavaly szültem császárral. Én nem arra készültem, mert úgy tudtuk, hogy szépen elhelyezkedett, de ott derült ki, mikor már beindult a szülés, és a magzatvíz is elfolyt, hogy medencevégű a fekvése. Úgyhogy egyből mondták, hogy akkor császármetszés lesz, kaptam azt a lötyit (én sem tudom mi a neve), amitől aztán hánytam, meg közben felvették az adatokat, aztán vittek a műtőbe. Gerincbe kaptam érzéstelenítőt, a férjem is bejöhetett. 7:48-kor született meg a kisfiam. A műtét után felvittek a császáros örzőbe, ahova a férjem is bejöhetett pár percre, meg bepakolta a csomagot, amit vittünk. Sajnos a babát nem láthattuk, mert kis súllyal született, és az intenzívre vitték. De úgy tudom, ha minden rendben lett volna, akkor szülés után behozták volna őt is kicsit. De ezt tényleg nem tudom pontosan, mert ezt még a műtét előtt mondták, és akkor még ugye nem tudták, hogy picike, de valami ilyesmi rémlik.
Szóval utána pihenhettem, rendszeresen jöttek közben megvizsgálni, megnyomogatták a hasam, az elég kellemetlen volt. Dálután 2 óra felé (tehát 6 órával a műtét után) már fel kellett kelnem, elkísértek megmosakodni, meg ilyenek, kellett innom is. Na az az első feltápászkodás elég kegyetlen volt, de aztán hogy mozogtam kicsit, jobb lett. Addigra be is jött a családom látogatóba, és kimehettem hozzájuk a folyosóra, meg megnézhettük végre a babánkat, persze csak inkubátoron keresztül.
Másnap reggel kivették a katétert, aztán a délelőtt folyamán át is kerültem a gyermekágyas osztályra.
A tejem már hétfőn kezdett beindulni, kedden már tudtam rendesen szoptatni a kisfiam. Szóval ezzel nem volt gond. Mondjuk lehet, hogy a masszírozás segített. Mert jött a kórházi védőnő, és elmagyarázta, hogyan masszírozzam a mellem, milyen időközönként, és már 2 alkalom után látszott, hogy kezd bedurranni, előtte meg teljesen puha volt. A műtétet is nagyon hamar kihevertem. Persze eleinte nehezebben mozogtam, álltam fel meg ilyenek, de mire hazajöttünk a kórházból 5. nap, már simán úgy közlekedtem, mintha mise történt volna. Meg is jegyezte a védőnő (mert ugye egyből jött megnézni a babát), hogy milyen szépen megyek. 3 nap múlva már pingpongoztam is. :)
Szóval én nagyon könnyen felgyógyultam, sokkal rosszabbra számítottam, mikor megtudtam, hogy császár lesz, de kellemesen csalódtam. Amúgy a többi császárost elnézve nem voltam kivétel, ők is szépen tudtak mozogni.
Ne aggódj, nem lesz semmi probléma. A szülőszobára nem kell vinned semmit, a későbbiekben pedig ugyanaz kell, mintha rendesen szültél volna.
Már biztos, hogy császárral fogsz szülni? És mikorra vagy kiírva?
Szorítunk a Luca napi babusnak! :) ÉS persze Anyukájának! (a sürgősségi császáros szilveszteri korababa anyukája)
ui. vigyél fáslit, a trombózis megelőzés miatt kötik be mindkét lábad!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!