Mi alapján kapom a Gyedet, ha a 2. baba előtt táppénzen leszek?
A kisfiammal jelenleg Gyeden vagyok.Most derült ki,h ismét babát várok.2.évet júliusban tölti,én pont akkor fogok szülni.Januártól,ha táppénzre megyek szülésig,akkor mi után kapom a gyedet és meddig jár majd.2011-s én 1hó tgyás a többi max gyed volt.Azért gondolkodom ezen,mert jövőre kevesebb lesz a max gyed az adójóváírás megszüntetése miatt,és a táppénzem több lenne 225bruttó után.
Kérlek,segítsetek,hogy jól gondolkodom-e.Köszönöm!
Sajnos a táppénz se lenne több, mert azt is ugyan úgy számolják, mint a gyededet. Szerintem maradj gyeden és, csak ha kell akkor menj táppénzre.
245 a bruttom és most a második babámat várom.
Gyedről mentem táppénzre, mert novemberben betöltötte a 2. életévét a kisfiam. Táppénzre 70 000 Ft ot kaptam. A gyed azért ennél több lesz. kb 74 000 Ft. Ha még emelik a minimálbért januártól, akkor még több. Egyébként nem értek hozzá, csak az esetünk majdnem ugyan az, azért írtam le, hogy mi a tapasztalatom. Én is azt hittem, hogy a táppénzt, majd az eredeti fizetésem alapján kapom, mint az első gyereknél, ami sokkal szebb összeg lenne, de sajna nem.
225 ezer bruttó után a táppénzed kb. bruttó 136 ezer lenne, vagyis jóval több, mint a gyed - tekintve, hogy a táppénz napi maximuma 5200 (30 napos hónapban 156000) míg a gyed maximuma jelenleg 109200.
Mindenképpen jobban jársz a táppénzzel, és a következő gyeded így is úgy is az utoljára kapott ellátást megalapozó jövedelem figyelembevételével számolják.
Utolsó válaszoló!
Abban az esetben igaz amit írsz, ha a munkahelyéről menne táppénzre. Én is gyedről mentem táppénzre és nem kapom a 245 bruttóm után a táppénzt, hanem 70 e nettót kapok. Nem értek hozzá ez tény, de ennyi jön a számlámra.
Arra tippelek, hogy neked a gyedet nem a béred, hanem a betegszabi alatt kapott béred alapján számolhatják, ez lehet az oka, hogy ilyen kevés a táppénz.
Ugyanis a táppénz összege nem attól függ, hogy munkából, vagy gyedről mégy táppénzre, ugyanis az alapeset az, hogy ha munkából mégy, akkor 180 bérezett nap meglétekor a béred az alap, ha gyedről mégy, akkor meg az a béred az alap, amiből a gyedet számolták. Vagyis ha neked a gyedet 245 ezer alapján számolták, a táppénzedet is ez alapján kellett volna. Ezt nem én találom ki, hanem ezt írja elő a törvény.
Viszont ha pl. a gyedet igényelted mondjuk január 1-én, és az azt megelőző évben januuártól betegszabin, majd táppénzen voltál, akkor a gyed alapja nem a béred, hanem a betegszabi lesz - (persze 2011 előtt).
Ha a betegszabit nézem, akkor 114500 volt a jövedelmed, amit ha 60%-ra nézem, az 69000Ft:(
Minden egyéb esetben, 2011. január 1-től, ha azért nincs 180 bérezett nap, mert tgyásban, gyedben, táppénzben részesültél, akkor az előző ellátást megalapozó jövedelem lesz az új ellátás alapja is.
Vagyis annyi, amennyit leírtam.
A táppénz valóban nem lehet az alapja, de a betegszabi nem egyenlő a táppénzzel. A betegszabin rendes jövedelmet kapsz, így az bérezett napnak számít.
Mondjuk szerintem így is elszámolták a táppénzedet, mióta kapod?
Ha gondolod, szívesen átszámolom neked, és írhatsz az oep-nek, hogy rendezzék, ha tényleg elszámolták - van ilyen, nem is olyan ritka sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!