Most akkor hogy is van? Én aug. Végén szülök, (első baba) végig táppénzen kell lennem elejétől kezdve. Hány évig jár nekem a Gyed, hány évig a Gyes?
Ha megvan a kellő munkaviszonyod, akkor a terhesség napjáig TÁPPÉNZ, baba születése után 6 hónapig TGYÁS, utána 1,5 évig tehát a baba 2 éves koráig GYED. Jelenleg ez a helyzet.
De januártól minden bizonnyal visszaállítják a régi rendszert, azaz a baba 2 éves korától 3 éves koráig jár majd a GYES. De ez még nincs elfogadva egyelőre.
35 hetes kismama, szintén első babát várjuk
Szia!
Jól mondta az elöttem szóló, ez így van.Annyi hogy a TGyÁS-t elkezdheted a baba várhatószületése elött 30 nappal.De nincs sok értelme, mert így amikor megszületik hosszabb ideig fogod a több pénzt kapni, mert a GyED-ből már vonnak bizonyos járulékokat.PL. én a max GyED-et kapom asszem 102900Ft, de csak 85 körül kapok kézhez adójóváírással együtt.Ja és a TGyÁS nincs maximálva, az a tavalyi napi átlag kereseted 70%-a lesz.
Remélem tudtam segíteni! :)
2. babás 23h kismami
Első vagyok. Érdemes végig táppénzen lenned, és csak a szüléstől igénybe venni a TGYÁS-t. Én is tavaly óta (október 28-tól) vagyok táppénzen.
Mivel Te is 2010-ben szülsz, ezért az ellátásaid alapja a 2009-ben szerzett jövedelmed. Ha elküldöd privátban az összeget, Ft-ra pontosan ki tudom számolni, hogy mikor mennyit kapsz majd nettoban. Idén januárban kellett kapnod a cégtől egy igazolást a 2009-es jövedelmedről az szja bevalláshoz. Azt az összeget ha átküldöd, kiszámolom Neked.
Boldog babavárást :)
Elküldtem!
Köszi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!