Hol tudnék utána nézni?
Köszönöm szépen.
Csak mostanában azt hallom, hogy jövőre nem lesznek védetek a kismamák. Be akarnak ilyen törvényt is hozni, vagy ez csak valami ijesztgetés?
Szia!
Ha bejelented a munkahelyen, hogy babát vársz akkor ebből az okból kifolyólag nem rakhatnak ki. A GYÁS a GYED és a GYES alatt sem tehetnek ki. A törvényi változás: ha a kismama visszament dolgozni (mert bölcsibe vagy oviba vitte a kicsit) akkor a törvény szerint 1 évig biztosítani kellett a munkáltatónak a folyamatos munkaviszonyt. Most viszont ez az 1 év védettség egész egyszerűen nem jár a kismamának. Remélem tudtam segíteni!
Egy gyönyörű 2 éves és egy 27 hetes magzat anyukája
Köszönöm a sok segítséget.
Még egy kérdésem lenne. Mi van ha addig nem találok állást és mégis bele vágunk? Akkor az tényleg igaz,hogy az utolsó 3 év munkaviszony számít?
Akkor nem fogsz kapni csak gyest, családi pótlékot, és egyszer anyasági támogatást!
Én most így jártam, és a munkanélkülim nem tart ki addig, ami biztosított jogviszonyt jelent. Jövőre ugye 3 hónap lesz csak az álláskeresési segély, a baba meg min 9-10 hónap mire megszületik.
Kedves utolsó köszönöm a választ.
A gyest viszont az utolsó munkabéremből fogják számolni?? Attól függetlenül, hogy az hónap végén megszűnik?
Ne haragudjatok hogy ennyit kérdezek, de annyira el vagyok keseredve, mert már tényleg akartuk ezt a babát, de így nem nagyon merünk bele vágni.
Lehet hogy inkább várjunk vele amíg lesz egy munkahelyem és ott letelik a próbaidő??
Én úgy tudom, hogy a gyes, és a családi pótlék is kötött összegű, ezek alanyi jogon járnak, még akkor is ha életedben 1 napot sem dolgoztál. Ennek a kettőnek az összege olyan 38.000 Ft. Szóval nem sok! Az egyszeri anyasági támogatás pedig egyszer jár, kb 64.000Ft.
Ha racionálisan gondolkodsz szerintem jobb lenne megvárni míg találsz új melóhelyet, ahol lejár a próbaidő.
Ehhez azért leírnám röviden az én sztorimat, mert 1 éve ugyanilyen szituban voltam: volt egy jó melóhelyem 1 éve, de éreztem hogy nemsokára befellegzik a cégnek, így nem mertünk babát vállalni. A megérzéseim be is jöttek, vége lett a cégnek, új melót kerestem, találtam is hamar, ahol letelt a próbaidőm, elkezdtünk próbálkozni, aztán az a cég is becsődölt. De szerencsére sikerült találnom megint gyorsan egy másik céget, de ott meg annyira rossz volt minden, hogy inkább felmondtam próbaidő alatt. Mindezek közben persze próbálkoztunk, de nem jött össze a baba, majd mikor letettem a melóhely keresésről, megnyugodtam kicsit, na akkor sikerült be.
Nem mondom, hogy könnyű lesz így 1 fizuból itthon lenni a gyerekkel, viszont már most annyi örömöt ad nekem, pedig még csak a pocakomban van, hogy semmi pénzért nem cserélném el egy melóhellyel, ami ki tudja mennyire fix valóban a mai világban.
Ezt csak azért írtam le, hogy ilyen oldala is lehet a dolgoknak, nem minden a munka, a pénz szerintem, DE azért én a helyedben megpróbálnék keresni melóhelyet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!