Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Volt/van valaki terhes aki...

Volt/van valaki terhes aki autoimmun betegségben szenved?

Figyelt kérdés

33 éves vagyok, van egy 14 hónapos kislányunk. Szeretnénk második babát. Sajnos 4 hónapja derült ki, hogy egy ritka autoimmun betegségben szenvedek. Erős gyógyszereket akarnak adni rá (Medrol steroid és Imuran), amik mellett nem eshetek majd teherbe. Még nem kezdték el a gyógyszert, eredményekre várnak.

Az a kérdésem, hogy aki autoimmun beteg és bevállalt babát, a betegsége javult/stagnált/romlott a terhesség alatt illetve után?

2011. aug. 29. 13:34
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:

egy komment az Index SM topicjából:

"jim32 válasz | megnéz 2011.10.26 11:33:50 © (1044)

Jártam tegnap egy SM szakembernél és rákérdeztem erre a szülés-kérdésre. Azt mondta, mindenképpen bele kell vágni, a terhesség a legjobb módja az immunrendszer visszafogásának. (Szó szerint azt mondta: ha terhesen tudná tartani folyamatosan a betegeit, szülés nélkül, akkor meg lenne oldva a kezelésük.)

A szoptatás már pont fordítva hat, de sokáig nem tudja a betegség így sem áttörni a korábbi védelmet, ő hat hónapig javasolja, az meg már jó."

2011. nov. 11. 09:39
 22/23 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Az immunológus azt mondta, meg lehet tartani a babát, remélhetőleg nem lesz gond. Viszont mivel nekem Devic-em van, ami szem és/vagy gerinc problémát okozhat, ezért nem szülhetek spinális érzéstelenítéssel. Első kislány császárral született, spinálissal, s pont 2 év lesz a 2 gyermek között, így mindenképp császár lesz a második is. De mivel nem lehet spinálissal, így nekem altatás lesz. Már megbeszéltem a nőgyógyászommal is, ő is egyetértett ezzel. Június 02 helyett (mensi alapján számolt szülési dátum) kicsivel korábban elvégzik, kb 1 héttel.

Természetesen az immunológussal és a helyi neurológussal folyamatos a kapcsolat, és több UH vizsgálatom lesz a terhesség alatt, illetve küldenek genetikára.

Van vész-forgatókönyv is, ha gond lenne: szteroid nem adható lökésterápiában, így plazmaferezis lesz de bízom benne nem lesz rá szükség. Illetve immunglobulin adható infúzióban, de az a legvégső eset.

2011. nov. 11. 13:12
 23/23 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó, köszönöm hogy idéztél egy másik fórumról. Nálam annyiban alakul másképp, hogy én terhesség előtt nem szedtem az Imurant, tehát nekem nincs kialakítva "védelem". Amikor elkezdték volna beállítani a gyógyszert, akkor lettem várandós. Nekem ennyivel veszélyesebb.

Illetve nekem szülés után már másnaptól kezdik a gyógyszert (Imuran), hogy mielőbb hatásos legyen, így én nem fogok tudni szoptatni egyáltalán.

2011. nov. 11. 13:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!