Volt/van valaki terhes aki autoimmun betegségben szenved?
33 éves vagyok, van egy 14 hónapos kislányunk. Szeretnénk második babát. Sajnos 4 hónapja derült ki, hogy egy ritka autoimmun betegségben szenvedek. Erős gyógyszereket akarnak adni rá (Medrol steroid és Imuran), amik mellett nem eshetek majd teherbe. Még nem kezdték el a gyógyszert, eredményekre várnak.
Az a kérdésem, hogy aki autoimmun beteg és bevállalt babát, a betegsége javult/stagnált/romlott a terhesség alatt illetve után?
egy komment az Index SM topicjából:
"jim32 válasz | megnéz 2011.10.26 11:33:50 © (1044)
Jártam tegnap egy SM szakembernél és rákérdeztem erre a szülés-kérdésre. Azt mondta, mindenképpen bele kell vágni, a terhesség a legjobb módja az immunrendszer visszafogásának. (Szó szerint azt mondta: ha terhesen tudná tartani folyamatosan a betegeit, szülés nélkül, akkor meg lenne oldva a kezelésük.)
A szoptatás már pont fordítva hat, de sokáig nem tudja a betegség így sem áttörni a korábbi védelmet, ő hat hónapig javasolja, az meg már jó."
Sziasztok!
Az immunológus azt mondta, meg lehet tartani a babát, remélhetőleg nem lesz gond. Viszont mivel nekem Devic-em van, ami szem és/vagy gerinc problémát okozhat, ezért nem szülhetek spinális érzéstelenítéssel. Első kislány császárral született, spinálissal, s pont 2 év lesz a 2 gyermek között, így mindenképp császár lesz a második is. De mivel nem lehet spinálissal, így nekem altatás lesz. Már megbeszéltem a nőgyógyászommal is, ő is egyetértett ezzel. Június 02 helyett (mensi alapján számolt szülési dátum) kicsivel korábban elvégzik, kb 1 héttel.
Természetesen az immunológussal és a helyi neurológussal folyamatos a kapcsolat, és több UH vizsgálatom lesz a terhesség alatt, illetve küldenek genetikára.
Van vész-forgatókönyv is, ha gond lenne: szteroid nem adható lökésterápiában, így plazmaferezis lesz de bízom benne nem lesz rá szükség. Illetve immunglobulin adható infúzióban, de az a legvégső eset.
Kedves utolsó, köszönöm hogy idéztél egy másik fórumról. Nálam annyiban alakul másképp, hogy én terhesség előtt nem szedtem az Imurant, tehát nekem nincs kialakítva "védelem". Amikor elkezdték volna beállítani a gyógyszert, akkor lettem várandós. Nekem ennyivel veszélyesebb.
Illetve nekem szülés után már másnaptól kezdik a gyógyszert (Imuran), hogy mielőbb hatásos legyen, így én nem fogok tudni szoptatni egyáltalán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!