Hogy járok jobban anyagilag?
2009 májusban született a kislányom, 2012 februárra várom a másodikat.
Most gyesen vagyok.
Jobban járok anyagilag, ha most visszamegyek táppénzre szülésig?
Azt elfelejtettem megírni, hogy max gyedem volt.
köszi
Szia!Nálunk is ez a baba helyzet.Én visszamentem táppénzre, emiatt lemondtam a gyest, de megigényeltük a nyugdíjas nagymamának így ez a pénz se veszett el!
Majd kapok tgyást és gyed-et is rendesen.
Így jobban járnál!
Nem tudom, hogy ki és honnan szedte ezt, hogy gyes után csak gyes jár a ketteskével, de ez így nem igaz! Akkor lenne igaz, ha a tgyás/gyed/gyes időszakában megszűnt a munkaviszony és az álláskeresési járadék nem tart ki az újabb szülésig.
Mindig az igénylést megelőző évet nézik:
Tgyás: ha nincs ott 180 bérezett nap (meló, szabi, betegszabi - ez utóbbi veszélyeztetett terheseknek már nincs), akkor a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a jár, kivéve ha a tényleges v. szerződés szerinti bér ennél kevesebb.
Gyed: ha nincs ott 180 bérezett nap, akkor megnézik, hogy miért nincs. Ha azért, mert táppénzt/tgyást/gyedet kaptál, akkor a korábbi ellátás alapja lesz az új ellátás alapja. Ha viszont gyes miatt nincs 180 bérezett nap, akkor a minimálbér lesz a gyed alapja.
Magyarul, ha most visszamész táppénzre, akkor a szülésig is jobban jársz anyagilag meg a szülés után is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!