Ki volt a mérvadó a névválasztás során?
Minden gyereknél közösen döntöttünk, addig kerestünk, míg olyat nem találtunk, ami mindkettőnknek tetszett.
Azért tudtuk szűkíteni a kört, pl. a férjem nem magyar, ezért olyan nevet kerestünk, ami jól hangzik egy külföldi vezetéknévvel és külföldön is megértik, van nemzetközi megfelelője(ősmagyar nevek kilőve).
Az én "kikötésem" pedig az volt, hogy valamilyen rendszer legyen a gyerekek nevében (ikreket vártunk), akár egy közös kezdőbetű, akár egy közös eredet. Végül Dániel és Dávid lett a két név, így a nemzetköziség, a közös kezdőbetű és a közös eredet (héber nevek a Bibliából) is megvalósult.
Később született még egy lányunk és egy fiunk, itt már nem a D betűhöz ragaszkodtunk, hanem ahhoz, hogy bibliai nevek legyenek: így lettek Eszter és Benjámin. :)
5 éves korom óta tudtam, ha egyszer gyerekem lesz akkor hogyan fogom elnevezni. Eszternek ha lány, Dánielnek, ha kisfiú. Ebből a lányt teljesítettük és ma pont kétéves a kislányunk. A férjemnek megmondtam, hogy ezeket a neveket szeretném, neki is tetszett így beleegyezett. A második neveket már együtt választottuk. A kis szülinapos így lett Eszter Gerda. Most várjuk a 2. babánkat a 12. hétben vagyok és úgy érzem, hogy fiú lesz. Így valószívű, hogy Dániel Zoltán lesz a neve.
Egy 26 éves anyuka
Apukának teljesen más elképzelései voltak babanév-ügyileg, ő csak és kizárólag ősmagyar neveket akart adni, abból is rögtön 3-at, (Hajnal Napsugár Virág) mondván az mennyire jó.
Meggyőztem, hogy nem egy tájképet fogok szülni, hanem egy kislányt, akiből majd egyszer egy komoly ember lesz, így szüksége lesz valami használható névre is.
A kompromisszum a Kincső Napsugár lett :)
A ferjem kb egesz eleteben favorizalt egy lanynevet, mar gyermek koratol kezdve. Igy amikor arrol kezdtunk beszelgetni, hogy vallaljunk babat o egybol mondta, hogy lanynev mar van. Nekem is tetszett, igy az maradt.
Csereben en kerestem fiunevet. Viszont ez ugy mukodott, hogyha nagyon nem tetszett volna neki, amit valasztottam, akkor masikat keresek. En is leszavazhattam volna az o valasztasat, de nem volt vele bajom.
Vegul tetszett neki is az a nev, ami nekem es fiunk lett.
A masodik gyerek meg tervben sem volt, amikor valasztottam ismet egy fiunevet, csak ugy beugrott. Kesobb megszuletett a masodik fiunk.
Tervben van a harmadik gyerek is (sok ev mulva), de a ferjem meg mindig tartogatja a lanynevet, bizik a csodaban, en meg mar talaltam ki harmadik fiunevet is. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!