Háziorvos milyen szerepet játszik a terhesség alatt? Kell hozzá is rendszeresen járni?
1. nőgyógyász aki megállapítja a terhességet
2. a nőgyógyász küld el minden vizsgálatra és ő adja a beutalókat is.(vérvétel, ultrahang stb.)
3. a háziorvos akkor lép be a képbe, ha otthon maradsz veszélyeztett terhesként vagy csak azért mert nem akarsz dolgozni. Ő ír ki téged a tb felé.
Szia. Nekem a háziorvos csak a legelején csinált EKG-t, meg a táppénzes papírokat állította ki. Ha teherbe estél, el kell menni nőgyógyászhoz, ha már látnak szívhangot ultrahanggal, kapsz róla egy papírt, hogy élő embrió látható. Ezzel a papírral el kell menni a helyileg illetékes védőnőhöz, aki kiállítja a terhes kiskönyvet. Ezt a kiskönyvet minden vizsgálatra el kell vinni. 4 hetente el kell menni védőnőhöz, aki súlyt, vérnyomást mér minden alkalommal, 20. héttől szívhangot néz. A vége felé 2 hetente fog behívni. Emellet nőgyógyászhoz kell járni, aki elküld kötelező ultrahangokra, vérvételekre. Általában négy hetente kell orvoshoz járni, ilyenkor megnézi a méhszájat, megbeszélitek a leleteket. Ha fogadott orvosod van, ő úgyis elmond mindent,
Kötelező ultrahangok:
12. hét :I. genetikai uh, nyakiredő vizsgálat (Down-kór)
18-19. hét. II. genetikai uh.(itt minden egyes szervet átnéznek)
32. hét
36.hét.
Vérvételek:
12. hét: Vérkép, vizelet, ellenanyag vizsgálat, vércsoport meghatározás, Hepatitis-B szűrés
16. hét: AFP vizsgálat(Down-kór szűrés)
24. hét: terheléses vércukor vizsgálat
3. trimeszterben megismétlik az ellenanyag vizsgálatot
A vérkép vizsgálatokat nem írom le külön, mert helyenként változó, de általában havonta-kéthavonta ismétlik.
Én egyszer jártam a házi dokinál mióta babás vagyok, mert nekem az EKG-t ő csinálta. Ezen kívül semmit, mert táppénzre is a kórházban vettek fel. Én nagyon örülök ennek, mert a mi házi dokinknál olyan a váró, hogy alig szellőzik és tömve van betegekkel. Így ha járni kellene hozzá rendszeresen, akkor tuti nem sikerülne elkerülni a bacikat!
29 hetes kismami
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!