Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Szerintetek kivitelezhető az...

Szerintetek kivitelezhető az ötletem? Bővebben lent

Figyelt kérdés
Romániából írok, 30 hetes terhes kismama vagyok, és szeretnék elmenni betegszabadságra. A tanügyben dolgozom, ezért úgy gondoltam kiveszek most egy hónap beteg szabit, majd június 15-től rendesen jár a szabadság. Így gondoltam több napom marad majd szülés után, hiszen előtte csak 30 napot használnék fel. Lehetséges lenne? Ha jól tudom 123 napot adnak összesen abból 40 nem tudom pontosan mennyi kell maradjon szülés után. Maradhat több is? Remélem nem zavaros amit leírtam. Olyanok írjanak akik tudják a román törvényeket. Köszike
2011. máj. 8. 19:01
 1/3 anonim ***** válasza:

szia! Nem igazán vagyok tisztában a dolgokkal, de 1. úgy tudom, 126 nap jár, 2. a betöltött 32. héttől így is -úgy is elmehetsz szülésire, tehát elvileg csak két hetet kellene kibírj, senki sem akar jún. 15-ig ott tartani a katedra mögött.

Azt is megteheted, hogy az utolsó percig dolgozol és így mind a 126 nap a szülés utánra marad. Minimum kell - én sem emklékszem már pontosan - mennyi nap maradjon szülés utánra. Asszem 2 hónap.

Viszont az sem biztos, hogy 40 hétre szülsz, lehet, hogy 37 hétre, így még 3 heted maradhat onnan is szülés utánra. Ez nem mérvadó.

A pénz a gond. Máshogy fizetik a betegszabit, máshogy a szülésit és máshogy a gyermeknevelési támogatást. Lehet, hogy anyagilag rosszabbul jársz akkor, ha most elmész betegszabira, mintha még 2 hetet várnál és elmennél szülési szabadságra. Igazából nem tudok mérvadó magyarázatot adni, csak azt soroltam fel, amiket nekem mondtak annak idején. És azt sem tudom, sajnos, hogy végülis most az új törvénnyel szülés után csak a 800 lejt kapod, vagy választhatsz a 85% és a 800 lej között. Bár tanári fizetéssel szinte ugyanott vagy:S

Egy könyvelőt kellene erről megkérdezzél, mert nem akarlak összezavarni. Ami szinte 100%, hogy a 126 napból akár az egészet meghagyhatod szülés utánra, ha az iskolából mész szülni.

2011. máj. 8. 20:23
 2/3 anonim ***** válasza:
Én egyáltalán nem értek a román törvényekhez, de azt mondom neked, hogy ha jól érzed magad testileg várandósan, akkor ha lehet hagyd azt a 126 napot szülés utánra. Olyan picike még akkor a baba, nem is tudom mi lett volna ha nálunk is csak ilyen keveset adnának. Megszakadt volna a szívem. :(
2011. máj. 10. 21:11
 3/3 A kérdező kommentje:
De utánna még jön a 2 év gyereknevelési:)
2011. máj. 11. 12:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!