Az RH immunitás miért van veszéllyel a magzatra?
Rh- anya, RH+ apa, az RH pozitivitás dominánsan öröklődik ez tiszta. Az is, hogy az első terhességnél nem gond, mert a magzat vörösvértestjei (vvt) nem jutnak át a placentán az anyába, esetlegesen szüléskor, amikor is az erek sérülhetnek. Ugye ilyenkor az anya anit-D termelése beindul, tehát RH immunizálás indul be nála. Második terhességnél viszont mivel a placentán az anyából átjutnak a magzatba az anit-D-k. (mert hogy ugyan úgy a magzat RH+)
És ezt nem értem, hogy ez miért van veszéllyel a babára, amikor ő RH+, tehát van D antigénje. Az anya veszélyeztetettsége oké, mert ugye ő már Rh-immunizált 1x.
Azért veszélyes a babára, mert az anya ellene is termeli az ellenanyagot, vagyis ha negatív az anya, akkor a pozitív babát a szervezete "idegen" testnek érzékeli, és mindent elkövet, hogy megszabaduljon tőle, vagyis kilöki.
Ha az anya időben kap ellenanyagot, akkor a szervezete nem kezdi el termelni, így a második babánál sem fogja ténylegesen idegenként kezelni.
Nem tudom mennyire volt érthető, nekem kicsit összevisszának tűnt amit írtam:)
Szóval: az anya az Rh + vérre reagálva ellenanyagot kezd termelni - így védekezik az immunrendszer, ha találkozik valamivel amit veszélyesnek ítél, akkor elkezd védekezni, hogy a következő találkozásnál le tudja győzni.
A védekezés az antigén termelés, ami alapján kódolja az immunrendszer, hogy ha ilyen ismeretlennel találkozik, akkor ezzel az anyaggal kell tőle megszabadulni.
Ezen én is gondolkodtam, mert Anya RH-, bátyám is RH-, én RH +, a születésem után kapott injekciót.
Én lehetek emiatt beteg akkor?
Nem lehetsz beteg, ez csak magzati korban fenyeget.
Valamivel tisztább, köszi
Félreértesz, már az vagyok. Genetikai hibák miatt.
Bocsi, az offért, leálltam.
ellenanyag:)
tényleg az van benne, úgy fejlesztik, hogy RH negatív szervezetben fejlesztik ki.
Az is a neve: ellenanyag. A testidegen anyagok ellen termeli a szervezet, ezért hívják így.
Az elv ugyanaz tulajdonképpen:)
Az oltások esetén a vírusfehérje ellen termel ellenanyagot a szervezet, csak ott nem az ellenanyagot kapod meg általában, hanem a szervezetedet késztetik ellenanyag termelésére a legyengített vírussal. Itt meg más szervezetet (de szintetikusan is előállítható) késztetnek ellenanyag termelésre, és a kész ellenanyagot kapod meg:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!