Na ez megint micsoda? Valaki legyen szíves mondja meg, vagy írja meg hol tudok ennek utána járni.
Valaki ezt írta tegnap egy kérdéshez "168 napig jogosult lehet tgys-re, feltéve, ha az elmúlt két évben volt 365 napja nappali tagozaton".
Én úgy tudtam, ha nincs meg az egy év munkaviszonyom, akkor csak a gyes az anyasági és a családi lesz.
Lehet h.lye vagyok, de én itt sehol nem látom azt, hogy nappali képzés esetén is járna a TGYÁS. Ezért kérdeztem.
Ugyanakkor van egy olyan bekezdés, hogy ha nem rendelkezik keresettel, akkor a minimálbér 2x-esét kapja.
Akkor kimásolom belőle :):"A jogosultsághoz szükséges előzetes 180 napi biztosítási időbe beleszámít:
a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi- gyermekágyi segély és gyermekgondozási díj folyósításának időtartama, valamint
a közép – vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán, 1 évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok ideje. "
Terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és
- a biztosítás tartama alatt, vagy a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül
VAGY
- a biztosítás megszűnését követő 42 napon túl táppénz, illetőleg baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését lövető 28 napon belül szül
A TGYÁS a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár = 24 HÉT = 168 NAP
A biztosított időbe beszámít a
közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 nap!
Mennyi munkaviszonyod van?
Mert a tanulásból csak a 180 napot számítanak be, de ha van még mellette 185 nap munkaidőd, akkor jön össze a 365 nap, tehát akkor vagy jogosult tgyásra.
A tgyáshoz valóban 365 biztosított nap kell. A szükséges 365 napba beleszámít 180 nap a nappali tagozatos iskolában töltött időből, amennyiben egy évet meghaladóan odajártál.
Ha csak iskolád van, NEM jár a tgyás, mert ahhoz, hogy járjon még további 185 biztosításban töltött nap kell.
A második válaszadó rosszat másolt be, mert már 180 nap a szükséges idő, így nincs irányadó összeg a tgyáshoz, hiszen a munkaviszonyban töltött idő esetén vagy lesz 180 bérezett napod (amiből számolják az ellátások alapját), vagy ha táppénzen leszel, akkor az előnyszabály értelmében a szerződés szerinti béredet veszik alapul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!