Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mennyi gyedet kapok? Idén...

Mennyi gyedet kapok? Idén (2011) 3 hónapig minimálbéres 4 órás,9 hónapig minimálbéres 8 órás. Jövőre szeretném hogy megszülessen (úgy időzítünk)

Figyelt kérdés
. és megéri e nekem? Fodrászként dolgozom startkártyám van jövő májusig él. Megéri e nekem most 9 hónapig 33 ezer ft-ot fizetni járulékot? Kapok e vissza annyit? Vagy jobban megéri, hogy "csak" a gyest kérem, mert nem kapok vissza annyit mint amennyit fizettem? Tervben van, hogy nyáron még kicsit többre jelentetem át magam.
2011. márc. 25. 12:45
 1/7 anonim ***** válasza:

3 hónap 4 órás minimálbér és 9 hónap 8 órás minbér mellett, 819eFt lesz az éves jövedelmed, a bruttó tgyás, gyed kb 47eFt, ebből tgyásnál csak szja-t vonnak, de adójóváírással visszakérhető, így a nettó tgyás 47eFt. Gyednél már nyugdíjjárulékot is vonnak, így 42 a nettó (adójóváírással).

A gyes nettó 25eFt.

2011. márc. 25. 12:51
 2/7 A kérdező kommentje:
és még annyi, hogy olyasmit hallottam, h ha egy évet néznek munkaviszonyt, akkor egy évig kapok csak gyedet... ha 2010 május 13 tól van munkaviszonyom, 2011 április 1ig van 4 órás minimálbéres munkaviszonyom, 2011 április 1től december 31ig lesz 8 órás minimálbéres, vagy kicsit több. ha 2012 májusa előtt szülök, akkor csak egy évig kapok gyedet? utána csak gyes? úgy időzítsünk h május után szüljek?
2011. márc. 29. 19:58
 3/7 anonim ***** válasza:
Pontosan úgy van, hogy az utolsó két évből kell 365 nap ahhoz, hogy kapjál tgyást, gyedet. Tgyás ideje 168 nap, utána annyi ideig lehetsz gyeden, amennyit előtte két évben dolgoztál. Magyarul 168+365= kb. 1,5 éves koráig kapod az emelt ellátásokat, utána a gyerek 3 éves koráig a gyest. Minél több napot tudsz összeszedni, annál tovább tudsz gyeden maradni, de max. a gyerek 2 éves koráig. Egészen pontosan 562 nap kell ahhoz, hogy 2 évig gyedet kapj.
2011. márc. 30. 09:03
 4/7 anonim ***** válasza:
Ha 2010. májusától van munkaviszonyod, akkor a két éves gyedhez legkorábban 2011. novemberben szülhetsz. Az ellátások összege miatt viszont nem jó ha 2012. januárja előtt szülsz.
2011. márc. 30. 09:07
 5/7 A kérdező kommentje:

nagyon köszönöm a válaszokat, hasznosak voltak! végre átlátok mindent! hiába írtam be interneten keresőben, mindig az ilyen pár éves gyedes "szabályokat" dobta ki... ami már nagyon nem olyan mint most.

még ezt találtam:

"Ha gyermeked 2010. április 30 után született a gyed időtartama meg fog egyezeni a szülést megelőző 2 évben biztosításban eltöltött napok számával, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gyed időtartama minimum egy év lesz(hiszen egyáltalán nem jár , ha nincs meg a 365 biztosításban eltöltött idő) maximum kb másfél év (mivel a tgyás lejárta után igényelhető). Ezen az intervallumon pedig annyi napon jár, amennyi napig biztosított voltál a szülés előtt"

szóval mindenképpen jövőre születne meg, mert még most ma hagyom abba a fogamzásgátlót. Úgyhogy ezzel úgy érzem hogy védett vagyok:D mindenképpen megkapom a gyedet is. holnaptól 8 órás minimálbéres is vagyok, ha meg még többre tudnám átjelenteni magam, azt a pénzt inkább félreteszem hátha közbejön vmi költség. Nagyon várom már hogy terhes legyek!:) és köszönöm a segítségeteket! Remélem sok embernek tudtunk segíteni, mert ezt a mostani gyed dolgot, kb 1 helyen láttam csak:( úgyh most ez lesz a 2. hely:)

2011. márc. 31. 19:34
 6/7 anonim ***** válasza:

Nagyon szívesen segítettem.

Egy aranyszabályt fogadj el tőlem:

Akármit keresel, először (és utoljára) mindig a hivatalos honlapot nézd meg.

Táppénz, tgyás, gyed: oep

gyes, egyszeri anyasági, családi pótlék: mák

Jogszabályi változás miatti módosításokat viszonylag hamar átvezetik.

2011. ápr. 1. 11:17
 7/7 Myóka válasza:
Én egy olyan kérdésre szeretnék választ és segítséget kapni, hogy Október.6.-án bejelentettek a munkahelyemre, de ezelött nem volt még bejelentett munkaviszonyom. Ha én szeretnék gyereket vállalni, ( a jövő év végére tervezzük ) Jár nekem a GYES és ha igen, mennyi jár? Most azt olvastam, hogy 2011-ben a GYES minimum összege, 28.500-ft. Kérlek, segítsetek! Várom válaszotokat!
2011. nov. 29. 17:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!