Ha 2011 december 2. -a a szülés várható időpontja akkor legkorábban hanyadikától igényelhetem a TGYÁST?
Négy héttel a szülés előtt lehet igényelni. Nekem kellett hozzá egy igazolást is leadnom, amit a nődokitól kellett kérnem, a szülés várható idejéről, valamint egy nyomtatványt kellett kitöltenem. Meg majd ha megszületik, el kell küldenem a baba TAJ kártyájának, és születési anyakönyvi kivonatának a másolatát is a munkahelyemre. De csak akkor intézi a munkahely, ha TB kifizető hely.
A te esetedben november 4-től igényelheted.
38+1 hkm
"DE nekem javasolta a háziorvos, hogy inkább szülésig táppénzen legyek (az ugyanannyi mint a tgyás)"
Hát ez ma már egyáltalán nem igaz!
A táppénz 60% (szjat vonnak belőle, van maximuma), a tgyás 70% (szintén csak szjat vonnak belőle, csak bizonyos esetben van maximuma). Mivel a tgyást meghatározott napig (168) kapod, így a táppénz összegét a gyed összegével kell összehasonlítani. Ha az ellátások alapjául szolgáló jövedelmed kb. 183eFt felett van, akkor jobban jársz ha végigviszed a táppénzt. Ha alatta van, akkor minél előbb tgyást kell igényelni.
A nődoki ad egy papírt, hogy mikorra vagy kiírva (ha kértél már igazolást a családi adókedvezményhez, akkor azon rajta van), visszafelé elszámolsz 28-ig, és azon a napon már benyújthatod a tgyás kérelmed.
szia sorstárs:)
mivel ugyan ez a helyzet nálam is én is dec 2 re vagyok kiírva november 4 től igényeltem a tgyást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!