Dohanyos kismamak, ellenervekkel teli kismamak, es a par szal mellett voksolo kismamak! Ki hogy velekedik a dohanyzasrol kismamakent?
Van egy ismerösöm. Legyen H. most a neve, az egyszerüseg kedveert. H. erös dohanyos mar evek ota, es most 2 honapos terhes. Kijelentette, hogy az ö anyja is vegig dohanyozta mind a harom terhesseget, ezert szamara sem indokolt, hogy lerakja a cigit. Egy masik ismerösöm: A. Neki az az erös meggyözödese, hogy inkabb napi par szal cigi, minthogy az anya testeben lerakodott rengeteg katrany, salak illetve mereganyag egyenesen atjusson a bababa. Mert allitolag, ha az anya hirtelen lerakja a cigit, akkor az anya ugyan kitisztul, de a baba kapja nagy dozisban a sok mereganyagot. Viszont ha par szal cigivel "szinten tartja magat az anya, es igy nem okoz akkora gondot.". En a magam reszerol a harmadik taborba tartozom, aki nem lenne kepes elszivni egyetlen szal cigit sem, tudva, hogy felelöseggel tartozom a babam egeszsegeert, es meg veletlenül sem szeretnem, hogy keves oxigent kapjon, vagy barmi mas ebbol szarmazo baja /betegsege legyen. Teljesen egyertelmu volt, hogy nem szabad, hogy szigoruan tilos a dohanyzas terhesen!
Kerdeznelek titeket : ti melyik "taborba" tartoztok, milyen erveitek vannak?
Ez a kérdés nagyon megoasztja a kismamákat, sok példa volt itt erre.
Én magam a cigiellenzők táborába tartozom. Igaz, nem dohányoztam soha, nem tudom, milyen érzés az, ha valaki nem tud leszokni stb.
De: a koraszülésen, kis súlyon és asztmán kívül a terhesség alatti dohányzás okozhat idegrendszeri elváltozásokat, viselkedési zavarokat is, amik csak kisgyermekkorban jönnek elő. Pl. egy kolléganőm most mesélte, hogy ő nagyon szégyelli, de a második terhességét végig füstölte. A 13 éves gyermeke diszkalkuliás. Talán a cigitől? Nem 100%, de a pakliban benne van. Én az ő helyében aludni sem tudnék a lelkiismeret furdalástól, hogy maradandó problémát okoztam agyermekemnek nemtörődömségből.
Sokan érvelnek itt is azzal, hogy jaj, körülöttük egy csomó dohányos egészséges babát szült. De lehet, hogy majd később jön ki náluk az idegrendszeri zavar. Lehet, hogy tényleg egészségesek.
De én ha tudnám, hogy valami akár 1%ban is árt a babámnak, én bizony azonnal elkerülném messzire azt a dolgot.
8 évnyi napi doboz sima szofi után, pozitív tesztre egyik pillanatról a másikra letettem a cigit, és azóta sem szívtam el egy szálat sem. gyakran álmodom vele, de úgy gondolom, hogy ez a minimum, hogyha babát várok, akkor megtisztelem azzal, hogy megadom neki az esélyt, hogy egészségesen, nikotinmentesen jöjjön a világra, attól függetlenül, hogy néha piszkosul tud hiányozni. aki mindenféle indokokat keres ahhoz, hogy rágyújthasson, az nem a nikotinfüggőségtől van, hanem attól, mert egyszerűen gyenge jellem. felesleges neki a gyerek szerintem, mert úgy, ahogy a cigiről képtelen lemondani, minden más esetben is háttérbe fogja szorítani a gyerekét.
36 hetes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!