Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Még nem mertem szólni a...

Még nem mertem szólni a munkahelyemen hogy gyermeket várok, nem rúghat ki ugye?

Figyelt kérdés
5 hetes terhes vagyok,a 12.héten szándékozom közölni.határozatlan idejű szerződésem van,4 hónapja dolgozom ott.
2011. febr. 7. 09:34
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Bizony hogy az utolsó menstruációtól számolják kedves utolsó a felmondási védelmet. Hiszen az orvos is így számolja és ezt tudja igazolni. Ha nem akarod bejelenteni mert babonás vagy, vagy mert volt vetélésed már korábban, akkor nem csak a 12. héttől vagy védett a jog szerint, hanem már a fogantatástól kezdve.

Egyébként a Munka Törvénykönyve szerint terhességről beszélünk, nem köti meg, hogy bejelentéstől számított-e, vagy sem. De hidd el, hogy egyetlen egy bíróság sem kötne bele abba, hogy a terhes nő nem jelentette be az állapotát a hatodik héten.

90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:

a) a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság,

b) a beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés,

c) a közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság (139. §),

d) a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés].

A lényeg az, hogy ne írjon alá a kérdező közös megegyezésről szóló papírt. Ennyi.

24 hkm

2011. febr. 8. 09:50
 12/15 anonim ***** válasza:

Természetesen a terhesség a teherbeeséstől terhesség, ehhez kétség sem fér, de ha a munkáltató NEM tudja, hogy terhes vagy, és RENDES felmondással akarja megszüntetni a munkaviszonyt (hagyjuk a rendkívülit, mert ahhoz nyomós indok kell, meg a közös megegyezést, mert azt meg az írja alá akinek nincs esze, vagy ha valóban közös az a megegyezés). Szóval rendes felmondás. A főnök közli, az illető meg erre, ja én már X ideje terhes vagyok, csak nem akartam megmondani, akkor ki járt el etikátlanul?! (Együttműköddési kötelezettség - jogszerűtlenül) Egy darabig el lehet vitatkozni a bíróságon.....

Rossz péda, de szemléltetésül... a gyereked pl. lisztérzékeny, de te nem mondod meg az oviban és az óvónő megeteti kenyérrel... Ki volt a hibás? Te aki nem mondtad meg, vagy ő aki jóhiszeműen járt el?

Minden éremnek két oldala van. Az a biztos, ha elmondja (közli), mert onnantól már biztosan nem rúghatják ki és könnyített munkát is csak akkor tudnak a kismamának felajánlani, ha TUDJÁK, hogy kismama.

Másik oldalról megközelítve. 3 hetes terhes, még ő sem tudja. Felmondanak neki rendes felmondással. 2 hét múlva kiderül hogy terhes. Jogszerűtlenné teszi a felmondást???

Nem hiszem, hogy lenne olyan bíróság, ami ezt állapítaná meg.

Munkaüggyel foglalkozó 27 hetes km

2011. febr. 8. 13:06
 13/15 anonim ***** válasza:

Hát, pedig ha kirúgja de még nem tudnak a terhességről, akkor köteles visszavenni a kismamát, ha bejelenti hogy már akkor babát várt, mikor a rendes felmondás megtörtént. És ez nem attól függ hogy ki mennyire gerincesen jár el.

Gondolom te sem örültél volna annak, ha beharangozod az örömhírt a nyolcadik héten, és utána elvetélsz. Aztán viselheted a sajnálkozó tekinteteket, vagy készülhetsz arra, hogy esetleg kirúgnak, mert lehet hogy a főnök úgy gondolja, nem akarja hogy legyen egy kismama a munkaállományban.

Szóval lehet csűrni-csavarni a dolgot, a törvényben terhesség szerepel, az pedig orvosilag az utolsó menstruációtól számít. Nem attól hogy mikor jelented be.

2011. febr. 8. 13:37
 14/15 anonim ***** válasza:

Hozzáteszem, én titkolni akartam a 12. hétig, és nem azért mert a kirúgás veszélye fenyegetett volna fél évvel ezelőtt. Hanem pontosan azért, mert féltem, hogy mi lesz akkor ha nem marad meg a babánk.

Persze szemfüles kolléganőim rájöttek a dologra, pedig csak öt hetes voltam. :-))

2011. febr. 8. 13:42
 15/15 A kérdező kommentje:
Én megelőzöm a kirúgást és azt is hogy a szemébe mondjam hogy terhes vagyok.Ma elmegyek orvoshoz és ki is irattatom magam,mert veszélyes anyagokkal dolgozom,ha nem tudják hogy terhes vagyok nem is fognak kímélni.Kockáztatni nem akarok,mert a főnököm olyan,mikor milyen kedve van,ha épp rosszkor csípem el,kirúg ,ha jókedvében találom,TALÁN ad könnyebb munkát.Bent mindenki beteg,influenzás,nem szeretném elkapni,tegnap is felidegesítettek,nem fogok kockáztatni,20 ezerrel kapok többet ha dolgozom,mintha kiíratnám magam,nekem az egészség fontosabb.Ma szépen egyik munkatársammal beküldöm a papírt,és nem is fog tudni kirúgni....Úgy voltam eddig,hogy 12. hétig dolgozom,de tegnap megadták a kezdő löketet.
2011. febr. 9. 07:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!