Még nem mertem szólni a munkahelyemen hogy gyermeket várok, nem rúghat ki ugye?
Bizony hogy az utolsó menstruációtól számolják kedves utolsó a felmondási védelmet. Hiszen az orvos is így számolja és ezt tudja igazolni. Ha nem akarod bejelenteni mert babonás vagy, vagy mert volt vetélésed már korábban, akkor nem csak a 12. héttől vagy védett a jog szerint, hanem már a fogantatástól kezdve.
Egyébként a Munka Törvénykönyve szerint terhességről beszélünk, nem köti meg, hogy bejelentéstől számított-e, vagy sem. De hidd el, hogy egyetlen egy bíróság sem kötne bele abba, hogy a terhes nő nem jelentette be az állapotát a hatodik héten.
90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt:
a) a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év, továbbá az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés miatti keresőképtelenség alatt a táppénzre való jogosultság,
b) a beteg gyermek ápolására táppénzes állományba helyezés,
c) a közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság (139. §),
d) a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság [138. § (1) bekezdés].
A lényeg az, hogy ne írjon alá a kérdező közös megegyezésről szóló papírt. Ennyi.
24 hkm
Természetesen a terhesség a teherbeeséstől terhesség, ehhez kétség sem fér, de ha a munkáltató NEM tudja, hogy terhes vagy, és RENDES felmondással akarja megszüntetni a munkaviszonyt (hagyjuk a rendkívülit, mert ahhoz nyomós indok kell, meg a közös megegyezést, mert azt meg az írja alá akinek nincs esze, vagy ha valóban közös az a megegyezés). Szóval rendes felmondás. A főnök közli, az illető meg erre, ja én már X ideje terhes vagyok, csak nem akartam megmondani, akkor ki járt el etikátlanul?! (Együttműköddési kötelezettség - jogszerűtlenül) Egy darabig el lehet vitatkozni a bíróságon.....
Rossz péda, de szemléltetésül... a gyereked pl. lisztérzékeny, de te nem mondod meg az oviban és az óvónő megeteti kenyérrel... Ki volt a hibás? Te aki nem mondtad meg, vagy ő aki jóhiszeműen járt el?
Minden éremnek két oldala van. Az a biztos, ha elmondja (közli), mert onnantól már biztosan nem rúghatják ki és könnyített munkát is csak akkor tudnak a kismamának felajánlani, ha TUDJÁK, hogy kismama.
Másik oldalról megközelítve. 3 hetes terhes, még ő sem tudja. Felmondanak neki rendes felmondással. 2 hét múlva kiderül hogy terhes. Jogszerűtlenné teszi a felmondást???
Nem hiszem, hogy lenne olyan bíróság, ami ezt állapítaná meg.
Munkaüggyel foglalkozó 27 hetes km
Hát, pedig ha kirúgja de még nem tudnak a terhességről, akkor köteles visszavenni a kismamát, ha bejelenti hogy már akkor babát várt, mikor a rendes felmondás megtörtént. És ez nem attól függ hogy ki mennyire gerincesen jár el.
Gondolom te sem örültél volna annak, ha beharangozod az örömhírt a nyolcadik héten, és utána elvetélsz. Aztán viselheted a sajnálkozó tekinteteket, vagy készülhetsz arra, hogy esetleg kirúgnak, mert lehet hogy a főnök úgy gondolja, nem akarja hogy legyen egy kismama a munkaállományban.
Szóval lehet csűrni-csavarni a dolgot, a törvényben terhesség szerepel, az pedig orvosilag az utolsó menstruációtól számít. Nem attól hogy mikor jelented be.
Hozzáteszem, én titkolni akartam a 12. hétig, és nem azért mert a kirúgás veszélye fenyegetett volna fél évvel ezelőtt. Hanem pontosan azért, mert féltem, hogy mi lesz akkor ha nem marad meg a babánk.
Persze szemfüles kolléganőim rájöttek a dologra, pedig csak öt hetes voltam. :-))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!