Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » C-vitamint túl lehet adagolni?

C-vitamint túl lehet adagolni?

Figyelt kérdés

16 hetes kismama vagyok és félek az infulenzától. Naponta szedek Elevit tablettát, és gondoltam kiegészítem C vitaminnal is. Rájöttem, hogy hatalmas a választék és nagyon különbözőek az árak is. Tehát van 100 Ft-ért és 2000 Ft-ért is C vitamin. Mi a különbség?

Én végülis a DM-ben vettem 360 Ft-ért 1x1 nevezetű 200 mg-os C-vitamint. Ebből elég napi 1 db? Vagy ti mit szedtek és mennyit? Egyéb jó természetes ötlet infulenza, megfázás ellen? Köszi a válaszokat!

2011. jan. 31. 10:10
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

A kettővel ezelőtti válaszadó vagyok. Én sem a 200 mg C vitaminról beszéltem.

Találtam a vegyészismerősnek egy tudományos magyarázatot:

Csak annyi C-vitamint szabad bevinni, amennyi a szervezetben felhasználódik és nem kezd ürülni a vizelettel. A C-vitamin vesekő-okozó hatásáról megoszlanak a vélemények, egyesek kutatások szerint nincsen összefüggésben a vér C-vitamin szintje a vesekövek kialakulásával és nagyobb dózisban (1500mg/nap) sem nő meg a vesekő-képződés rizikója. A C-vitamin (aszkorbinsav) 30-55%-a képes oxalátként ürülni a vizelettel. Ez pedig kalciumot megkötve kalcium-oxalát követ képez. A C-vitamin metabolizmusának lépései oxaláttá viszont ma sem tisztázottak. A vizeletben magasabb PH-n több C-vitamin alakul át oxaláttá, mint alacsonyabb PH-n, ezért Proteus mirabilis és aszkorbinsav ürítés egyidejűleg okozhat kalcium-oxalát tartalmú infektköveket. Ennek persze feltétele, hogy az aszkorbinsav illetve az oxalát ürüljön a vizelettel.

2011. jan. 31. 22:15
 12/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a részletes válaszokat!!!

Áttértem az 500 mg-os változatra.

2011. febr. 2. 12:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!