Miért tartják bajnak azt ha héber eredetű nevet adok a gyerekemnek? Miért mondják, és miért baj az, hogy esetleg zsidó név, és miért keverik bele még a politikát is?
Mert ez egy korlátolt ország, sajnos.
Ha fiam lett volna másodiknak, az Áron is esélyes lett volna, mint név.Mert teszik és kész, mindig is tetszett.
Én Judit vagyok (nem vagyok zsidó), régen sokaknak adták ezt nevet és senkinek nem volt hátsó gondolata.
Az má kérdés, hogy nem tetszik.
sztem nem baj, önmagában, a héber nevek általában szépek, nekem is teszik sok. viszont sajnos benne van a pakliban, hogy mostanában magyarországon elég erős antiszemita közhangulat van, és csak erősödik. sztem ha a gyermeked neve héber, később még baja lehet belőle, nem feltétlen oltári nagy baja, de piszkálhatják miatta stb.
szóval én emiatt sem választottam héber nevet anno a kislányomnak. megjegyzem, nincs egy árva zsidó se a családunkban, generációkra visszamenőleg sem, de akkor is, nem árt az óvatosság.
Olyat adj amilyet szeretnél.. Hajdú se zsidó és mégis Dávidnak hivják a fiát.
Nem ez a mérvadó. Sőt legalább nem tucatnevek ha hivod majd a játszótéren nem ugrik nyolc gyerek.
első
nekem pl nem tetszenek az ősmagyar nevek, azt nem adtam volna egyiknek sem, hiába az ma a trend.
de nem szekálom azt, aki olyat ad a gyerekének.
Igaza van a harmdiknak, oylan nevet adj, ami teszik másokkal meg nem foglakozz
Ja és nekem is teszik Dávid név.
És még a Tamara is.
Hajdú pont zsidó... :)
De sok közösségben (pl vallásosak), az ószövetségi nevek azért gyakoriak, mert bibliaiak. Azok mindig is megszokott nevek voltak Magyarországon. De mondjuk Mordekhájnak (ami zs név és nem bibliai) ritkán neveznek el magyar gyereket. Hülyén is hangzana Molnár Mordekháj pl :D
Köszönöm a kommenteket,kicsit megnyugtattatok :) Igazából ilyen alapon akkor tényleg rengeteg név zsidós:Judit,Anna,Eszter,Hanna,Dávid,Benjámin stb stb.
Engem nagyon ledöbbentett mikor a politikát is belekeverték.Ráadásul lehet én vagyok hülye,de nem értem:még ha zsidók is lennénk,az olyan megvetetndő lenne????
A Milán szerintem abszolút nem cigós,ám a Tamarát is sokan leszólják,hogy ruszkis (nekem tetszik amúgy az is)
első
Én nagy ívben le.. ki a zsidó és ki nem.
Vannak itt ennél sokkal nagyobb problémák:-(((
A név sok mindent elárul. Amikor nevet választunk a gyermekünknek sok mindent figyelembe kell venni...és ez alól a politika (közhangulat) sem lehet kivétel.
Gondolj bele a romák ma mind Dzsennifernek, Andzselínának, Ketrinnek, Romáriónak, Rómeónak, Leonardónak etc... nevezik a gyermeküket. Hiába szépek ezek a nevek, mindenki először arra fog gondolni: "na ez is biztos cigány".
A válaszolók többsége az ideális világban gondolkodik. Sajnos nem ideális a világunk. Ha nem akarod, hogy zsidónak nézzék és támadják, ne adj neki héber nevet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!