Terhességi vércukorban szenvedő kismamák! Milyen diétát alkalmaztok?
Tudom, hogy google + doki, nos, szeretném, ha inkább leírnátok miket esztek és mikor, illetőleg mennyit?
Dokim sajnos szabin van, dietetikustól sem mostanra kaptam időpontot, de a 11,1-es cukor sajna sok, addig is diétázni kell.
Ha komplett étrendet írtok, azt nagyon megköszönöm.
33 h km.
Ezen az oldalon olvashatsz is róla és étrend minta is van. Én sem pontosan követem, de képet kaptam róla, nagyjából hogyan is kellene. Nekem 8,2-es lett a terhelés, a dietetikus még el sem értem telefonon, bár már lenne időpontom....
A védőnő szerint ez még nem vészes, de 11 fölött már sajnos az.
Cukrot, cukros üdítőt, fehér kenyeret, lisztet, sütit igyekezz teljesen kikerülni.
Nem írtál már ki kérdést? Leírom, amit én tudok, aztán vagy hasznos lesz vagy nem.
Szóval a szénhidrát anyagcserével van gond, tehát minden ételben a szénhidrátot kell figyelni (zsír, fehérje mindegy- ebből a szempontból) A normális szervezetben, bármit eszel szőlőcukorként jelenik meg a vérben., amit az inzulin eltakarít. Ez az ami nálad nem következik be.
Két féle szénhidrát van, a gyorsan felszívodó (cukrok), ami 10-30 percig van a szervezetben illetve a lassan felszívodó, összetett szénhidrátok (keményítő, rostok)
A cukrok lehetnek: szőlőcukor (ami tilos, mivel nyálkahártyáról, azonnal a vérbe kerül és emeli a vércukrot), répacukor (hasonlóképp a szőlőcukorhoz), malátacukor (sörben van)gyümölcscukor (emeli a vércukrot, de lassan), tejcukor
az összetett szénhidrátok a keményítő, rostok: zöldségekben, magvakban, rizs. Ezek lassan szívódnak fel.
Le tudsz tölteni táblázatot innen a netről is, ahol pontosan fel van sorolva miben mennyi szénhidrát van (de vigyázz, szinte mindig 100 grammra van megadva)És az alapján ki tudod számolni.
Húst, tojást, vajat, zsírt, olajat, felvágottat, sajtot korlátlanul ehetsz, ezekben nincs szénhidrát.
Ezenkívül vannak, amiben van pl kakaó, hagyma- de ezekből ritkán fogyaszt annyit az ember, hogy számottevő legyen-úgyhogy ezeket sem kell számolni
A nagyon rostosakat sem (saláta, káposzta, karfiol, paradocsom, paprika) szintén számolatlanul fogyasztható, mert a rostok miatt nem szívódik fel szénhidrát belőlük.
A másik ami fontosabb, mint a szénhidrátttartalom az a glikémiás index, tehát milyen gyorsan és milyen mértékben emeli valami a vércukrot.
Például a tej 1dl csak 5 szénhidrát, de jelentősen növeli a cukrot. De a spagetti 70 CH és nem emeli jelentősen a vércukrot. És ezért jók a természetes édesítők (stevia, nyírfacukor, xilit), mert alacsony a GI és így nem emelik a cukrot és szinte korlátlanul fogyaszthatók.
Vehetsz korpát (nem drága 200 forint egy doboz és azt teheted mindenféle ételbe, amibe beleillik és ez lassítja a felszívódást, de nem teszi tönkre az ételeket)
Ezenkívül a más a szervezet inzulinérzékenysége reggel és este. Úgyhogy figyelni kell, hogy reggel ébredés utén mit eszel illetve este- mert nem mindegy. Az én kisfiam reggel két kekszet ehet 7 órakor, (mert különben 15 a cukra és este szintúgy egy fél zsemle után), aztán fél kilenckor meg gyakorlatilag bármit, nem igen megy 7-8 fölé. Úgyhogy az étrend összeállításánál erre is figyelj, hogy nem mindegy mikor eszed azt a fél zsemlét.
Egy egy étkezésnél jó ha kevered a kettőt, én gyümölcs mellé is adok valamit-kekszet, müzlit. De a dietetikusok szerint főétkezésekre lassan felszívódót és a közti étkezésekre gyorsan felszivódó szénhidrát kell.
Nekünk egy nap:
7 óra: diabetikus keksz, nápolyi: 10-15 CH
fél kilenc: szendvics (4 dkg kenyér, sajt, szalámi, virsli-számolatlanul): 20 CH
10 óra: gyümölcs vagy tejjel valami: 20 CH
fél 1: ebéd- leves 5 CH (ez kb egy merőkanál)
második 30 CH (én merőkanállal mérem 1 dl kanállal, kb 2 merőkanál főzelékből,tésztafélékből, de eleinte érdemes kiszámolni)
fél 4: uzsonna diabetikus joghurt müzlivel 20 CH
fél 7 vacsora: ugyanaz mint az ebéd, mert a "normál vacsorák" (szendvizs, tejbedara akármi-nagyon meglökik a cukrát) úgyhogy főzelék vagy tészta, krumpli, rizs 30 CH
Mi nem pótvacsorázunk, vagy csak szénhidrátmenteset egy sajtot, virslit, szalámit, nyáron paradicsomot, paprikát, uborkát-
Köszi a válaszokat, mindenképp beszélek dietetikussal, mert kismamaként nem szabad drasztikus módszerekhez nyúlni, de a 11,1 nagyon sok ( legutóbb mért )
Nálam speciel egyenlőre ebből áll a napi étrend:
8:00 - kefír, zsemle
11:00 - leves
13:00 - gyümölcs
16:00 - 4 szelet párizsi , zsemle
19:00 - leves
21:00 - gyümölcs vagy párizsi , puffasztott búza szelet.
Arra figyelj, mert alapból jónak tűnik ez az étrend, hogy ha leesik a vércukrod (tehát nem viszel be elég szénhidrátot) a máj kilöki az összes cukrot, amit raktároz, hogy megemelje. Úgyhogy a magas cukor mögött ez is állhat. Én a levest keveslem, mert abban (itt a kismamák ebédre 50 szénhidrátot esznek, mi 35-öt)kevés szénhidrát van.
De ha van vércukor mérőd, mérd meg étkezés után 1 órával, elvileg akkor a legmagasabb illetve 2 órával, mert akkora vissza kell állnia. Mert egyéntől függ, hogy kinek mi emeli.Ezt ki kell tapasztalni.
Mi úgy mértük/mérjük:
reggeli előtt, reggeli után 1 órával, tízórai előtt, ebéd előtt, ebéd után 1 órával, uzsonna előtt, vacsora előtt, lefekvéskor és kijön, hol csúszik el.
Jó, hogy írjátok, hogy a reggeli legyen kevesebb, a tízórai több.
Vércukor mérő kb. mennyibe kerül?
attól függ milyet akarsz, mert változó az ára. 6 ezertől 20 ezerig. De úgy emlékszem az Intersparban láttam Accu-checket 5 ezerért. Nem megfizethetetlen dolog, mondjuk a tesztcsík az a horror, mert 3 ezer forint 50 db, mondjuk egy hétig kell tényleg sokszor mérni, hogy kitapasztald hogyan változik a cukrod, de ha inzulinos leszel, akkor napi 5-6 mérés kell. Mondjuk lehet akkor kapsz támogatást a csíkra.
A reggelit csökkentsd, az ebédet növeld (bár nem írtál mennyiséget) vagy nem tudod kiszámolni a szénhidrátot egyáltalán? És nem írtad mennyi szénhidrátot fogyasztasz összesen naponta, mert azt kell elosztani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!