Tegnap tatárbifszteket ettem? Mikor derül ki haelkaptam toxoplazmát vagy ez hogy derül ki? Első terhességemnél is egyszer ettem és nem volt gond?
lappangási idő 2-3 hét
mi a francért ettél?!
Egészséges leánygyermekeknél a megelőzés legjobb módszere, ha minél fiatalabb korban átesnek a betegségen. Ezért nem szabad a gyermeket eltiltani a macskáktól. Nagyon fontos a megfelelően hőkezelt hús fogyasztása. Felnőttkorban a megelőzésnek terhesség alatt van különös jelentősége, ezért a várandósoknak kerülniük kell a nyers vagy félig főzött hús fogyasztását, valamint a macskaürülékkel való kontaktust. A macska ürülékében a parazita 48 óra alatt válik fertőzőképessé, ezért a macskaalmot, ürüléket naponta el kell távolítani.
Az anyától vett vérből az ellenanyagszint pontosan meghatározható, és az is, hogy régi vagy új fertőzésről van szó. Bár a magzat a terhesség 16. hetétől fertőződik, akkortól, amikor a lepény felveszi végleges szerkezetét, a vérvizsgálatot érdemes a tervezett fogamzás előtt megejteni. Friss fertőzés esetén antibiotikumok szedésével (spiramicin, azitromicin, co-trimoxazol, stb.) lehet a babát megvédeni.
Hasznos tudnivalók
Jóllehet a betegség legfontosabb terjesztője a macska, a fertőzés továbbvitelében segítenek a házi- és vadállapotok, madarak. Fertőző forrást jelenthet a fertőzött ember is, aki székletével, vizeletével terjesztheti a betegséget. A nem megfelelően hőkezelt hús, tej, tojás is szerepelhet fertőző forrásként.
A világrahozott toxoplasmosis lehetőségére és a lehetséges tennivalókra a terhesek figyelmét fel kell hívni.
"Ha egy asszony terhessége során fertőződik, a méhlepényen keresztül átadhatja aToxoplasmátmagzatának. Ennek következménye vetélés ill. halvaszületés lehet, vagy a gyermek toxoplazmózissal születik (kongenitális toxoplazmózis ). A terhesség előtt fertőződött anyák nem adják tovább az élősködőt magzatuknak."
AZ első babánál is ettél? Akkor most miért vagy "megijedve"?
Miből godolod hogy most baj lesz ebből?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!