Akinek volt terhességi epepangása, mik voltak a tünetek, amikor kiderült?
26.hét végén járok, és egy hete elkezdtek viszketni főleg a kéz - és lábfejeim, tenyerem, talpam... Tegnapelőtt voltam a nőgyógyászomnál, említettem is neki, de nem foglalkozott vele különösebben, idegszálakról beszélt csak 🤷🏻♀️... A viszketés még mindig tart, de fekvés után egy idő után elmúlik, majd, ha felkelek és járkálni kezdek, akkor újra kezdődik, lábon és kézen is, és nem tudom, hogy ez az epepangás esetén hogy van.
Többi lehetséges tünet közül mást nem tapasztalok, egyedül a vizelet volt sötétebb reggel, de az szerintem egyébként is az, napközben már nem.
Sajnos a dokim nem rendel a következő napokban még, csak jövő héttől, így holnap készülök készültségre, ha addig sem javul, de ha ott sem merül fel bennük maguktól ez a probléma, nem tudom mennyire lenne jó ötlet nekem konkrét lehetséges diagnózissal eléjük állnom, elég lekezelőek tudnak lenni, viszont fontosabb, hogy kizárjuk ennek a problémának a lehetőségét... Szóval volt más tünet is amikor kiderült, vagy csak a viszketés elég, hogy gyanúra adjon okot? Mivel az eredményre várni kell 1-2 napot is, valószínű, hogy benttartsanak addig is kezelés nélkül is?
Nekem is volt, de nem volt amnnyira rossz a laborom így én nem kaptam rá semmit.
kb 28. héttől szülésig vakaroztam , mint aki bolhás. nekem a hátam meg mindenem is nagyon viszketett... élmény volt.Más tünet nem társult, laboron is látszott, hogy ez a gond, de ennyivel le is voltam tudva. Ahogy megszültem el is múlt.
Most 27 hetes terhes vagyok, még nincs ilyen tünetem, viszotn fullon vagyok epekövekkel, én jelenleg ettől jobban aggódok.
Kitartás! Sajnos a viszketés gyakorlatilag könyvelhető a végéig.
Az epesav, ami kifejezetten veszélyes a babára, ez néha együtt mozog a magas májenzim értékekkel - amiket a háziorvos is kiírhat -, néha nem. TB-re ezt csak bentfekvéssel nézik meg. Vagy kiperkálsz a Synlabnál kb. 10ezer forintot és akkor nem kell befeküdni. Evés után szigorúan fél órával kellene nézni, de erre kérdezz rá, ha időpontot kérsz.
És ha beigazolódik, az Ursofalk nevű gyógyszert szokták felírni, csak nem minden orvosnak jut eszébe. És még elvileg a vérhigító szuri kicsit védő hatású lehet.
Egyébként nekem már annyi mindent magyaráztak. Hogy lehet epekőtől (nekem sose volt), meg lehet, hogy ha a baba elnyomja a vezetéket vagy a májat, meg lehet valamire való rossz reakció, amit a méhlepény termel, meg lehet összefüggésben toxémiával (ezért nézni kell a vizeletben van-e fehérje, meg van-e magas vérnyomásod, extrém ödémád). Kb. ahány orvos volt épp ügyeletben a három terhességem alatt, annyiféle verziót hallottam - persze laikusként tolmácsolom - amivel ijesztgettek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!