Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Akinek volt terhességi epepang...

Akinek volt terhességi epepangása, mik voltak a tünetek, amikor kiderült?

Figyelt kérdés

26.hét végén járok, és egy hete elkezdtek viszketni főleg a kéz - és lábfejeim, tenyerem, talpam... Tegnapelőtt voltam a nőgyógyászomnál, említettem is neki, de nem foglalkozott vele különösebben, idegszálakról beszélt csak 🤷🏻‍♀️... A viszketés még mindig tart, de fekvés után egy idő után elmúlik, majd, ha felkelek és járkálni kezdek, akkor újra kezdődik, lábon és kézen is, és nem tudom, hogy ez az epepangás esetén hogy van.

Többi lehetséges tünet közül mást nem tapasztalok, egyedül a vizelet volt sötétebb reggel, de az szerintem egyébként is az, napközben már nem.

Sajnos a dokim nem rendel a következő napokban még, csak jövő héttől, így holnap készülök készültségre, ha addig sem javul, de ha ott sem merül fel bennük maguktól ez a probléma, nem tudom mennyire lenne jó ötlet nekem konkrét lehetséges diagnózissal eléjük állnom, elég lekezelőek tudnak lenni, viszont fontosabb, hogy kizárjuk ennek a problémának a lehetőségét... Szóval volt más tünet is amikor kiderült, vagy csak a viszketés elég, hogy gyanúra adjon okot? Mivel az eredményre várni kell 1-2 napot is, valószínű, hogy benttartsanak addig is kezelés nélkül is?

jan. 1. 13:51
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Egyik barátnőmnek volt. Azt mondta kínzó viszketés volt. Kezén, talpán kezdődött éjjel rosszabb volt. Neki kértek labort és utána folyamatosan figyelték gyógyszett is kapott kórházba is volt befektették és végül előbb indították, mert az értékei nem javultak.
jan. 1. 14:38
 2/7 anonim ***** válasza:
Háziorvostól kérj egy vérvételt. Nekem volt. Az első terhességnél nagyon durván a 35. héttől, de 3 hétig csak megfigyeltek, aztán a 38. héten császár lett. A másodiknál enyhén a végén, arra csak legyintettek. A harmadiknál most nemrég, itt csak enyhén viszkettem, 4 napig megfigyeltek, kaptam gyógyszert, de aztán csak kilakoltatták, mert már úgyis 39 hetes voltam. Nem kifejezetten a tenyerem-talpam viszketett, hanem mindenhol, össze-vissza és főleg éjszaka volt zavaró.
jan. 1. 14:44
 3/7 anonim ***** válasza:

Nekem is volt, de nem volt amnnyira rossz a laborom így én nem kaptam rá semmit.

kb 28. héttől szülésig vakaroztam , mint aki bolhás. nekem a hátam meg mindenem is nagyon viszketett... élmény volt.Más tünet nem társult, laboron is látszott, hogy ez a gond, de ennyivel le is voltam tudva. Ahogy megszültem el is múlt.

Most 27 hetes terhes vagyok, még nincs ilyen tünetem, viszotn fullon vagyok epekövekkel, én jelenleg ettől jobban aggódok.

Kitartás! Sajnos a viszketés gyakorlatilag könyvelhető a végéig.

jan. 1. 14:46
 4/7 anonim ***** válasza:

Az epesav, ami kifejezetten veszélyes a babára, ez néha együtt mozog a magas májenzim értékekkel - amiket a háziorvos is kiírhat -, néha nem. TB-re ezt csak bentfekvéssel nézik meg. Vagy kiperkálsz a Synlabnál kb. 10ezer forintot és akkor nem kell befeküdni. Evés után szigorúan fél órával kellene nézni, de erre kérdezz rá, ha időpontot kérsz.

És ha beigazolódik, az Ursofalk nevű gyógyszert szokták felírni, csak nem minden orvosnak jut eszébe. És még elvileg a vérhigító szuri kicsit védő hatású lehet.

Egyébként nekem már annyi mindent magyaráztak. Hogy lehet epekőtől (nekem sose volt), meg lehet, hogy ha a baba elnyomja a vezetéket vagy a májat, meg lehet valamire való rossz reakció, amit a méhlepény termel, meg lehet összefüggésben toxémiával (ezért nézni kell a vizeletben van-e fehérje, meg van-e magas vérnyomásod, extrém ödémád). Kb. ahány orvos volt épp ügyeletben a három terhességem alatt, annyiféle verziót hallottam - persze laikusként tolmácsolom - amivel ijesztgettek.

jan. 1. 14:59
 5/7 anonim ***** válasza:
Ez az epesav nem jatek, mert mergezo a babara es megallitja a szivet. En utana mennek es kernek labort....
jan. 1. 20:05
 6/7 A kérdező kommentje:
Megyek is holnap reggel, remélem nem fogják elbagatellizálni, mint kicsit több, mint egy éve a barna folyást, ami végül missed ab volt a 7.héten... De ezért tartok tőle kicsit, hogy hülyének fognak nézni, hogy odamegyek azzal, hogy egy hete "viszketek"
jan. 1. 20:49
 7/7 A kérdező kommentje:
... szóval ezért kérdeztem, hogy akit érintett, volt-e más tünet is, vagy bőven elég volt a viszketés is, hogy foglalkozzanak vele... És, hogy az a viszketés állandó volt - e, vagy volt, hogy több órára elmúlt esetleg... Éjjel nekem nincs szerencsére, főleg reggel és este, és napközben többször elmúlik és újra előjön
jan. 1. 21:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!