Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Milyen formában célszerű...

Milyen formában célszerű közölni a terhesség tényét a munkáltatóval?

Figyelt kérdés

Sziasztok, arra lennék kíváncsi, hogy a terhesség tényét hogy érdemes közölni a munkáltatóval, hogy egyúttal fixen törvényileg védett legyek?

Sima írásos levél elegendő lenne ami meg lenne egy példányban nekem illetve a munkáltatónak, dátummal és aláírással, vagy inkább a tértivevényes levél lenne a biztos?

Köszönöm a segítséget!

dec. 5. 03:11
 1/9 anonim ***** válasza:
89%
Nincs ilyen. Orvosi papíron látszik mikor állapították meg az élő terhességet, onnantól "védett" vagy. A munkáltató felé nem kell papír alapon jelezni. Úgy szólsz neki, ahogy szeretnél.
dec. 5. 05:01
 2/9 anonim ***** válasza:
74%

Én szóban mondtam el, majd emailt is küldtem, hogy legyen nyoma. Szerintem mai világban jobb egy email, egyszerűbb is.

1es

Orvosi papír csak akkor van, ha táppénzre akar menni, de sok kismama nem szokott. Úgyhogy mindenképpen jeletni kell valahogyan.

dec. 5. 06:41
 3/9 anonim ***** válasza:
88%
Nem csak akkor van. A vizsgálatról kapsz papírt, nevezd leletnek. Azon rajta van a terhességi kor és, hogy élő terhesség. Terhesség megállapítástól védett az ember. Nyilván egy e-mailt megér a dolog, de nincs jelentősége. Aztán ott lesz a várandós gondozási kiskönyv, 90 nap letelte után a bérszámnak is jelezni kell a családi adókedvezmény miatt, onnantól az is jár. Papírt mindig kap az ember a vizsgálatokról, ha nem nyomtatják ki, az eeszt-ből letölthető.
dec. 5. 06:51
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

3as

Értem mire gondolsz, félreértettelek. Azt hittem már rögtön a táppénzes papírra gondoltál.

dec. 5. 07:08
 5/9 anonim ***** válasza:
75%

Sokan rosszul tudják, maga a terhesség ténye nem teszi védetté az embert, be kell jelenteni! Bejelentési kötelezettség nincs, de ha nem szólsz, akkor a felmondás ellen sem véd a terhesség! Ha még vitás a helyzet, akkor hibába mondod, hogy "dehát én szóltam Jucinak a kávézóban!". Írj egy emailt, legyen nyoma. Aki meg azt hiszi, hogy él a védettség a terhesség megállapításától, az olvassa el a TASZ oldalán az ide vonatkozó részt.

"A munkáltató nem mondhat fel a várandós, valamint reprodukciós eljárásban résztvevő munkavállalónak – a kezelés esetében annak kezdetétől hat hónapig (lásd előző kérdés). Erre azonban csak akkor hivatkozhatsz, ha jelezted mindezt a munkahelyedet."

dec. 5. 07:32
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Jó tudni, hogy van ilyen. Akkor csak mázlim van a jó munkahelyemmel.

Kérdező akkor írj egy e-mailt, amint van orvosi papírod az élő terhességről. Jó egészséget.

dec. 5. 07:45
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

2es vagyok

Amúgy én megvártam a 12. Heti genetikait biztos, ami biztos. Csak utána mondtam el.

dec. 5. 08:19
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
5ös vagyok, én a 15. héten szóltam, pont volt egy értékelőbeszélgetés, úgyhogy kapóra jött. Nem kell bejelenteni, de nyilván a munkáltatónak sem mindegy, hogy 1,5 vagy 4 hónapja van embert találni a helyedre.
dec. 5. 08:24
 9/9 anonim ***** válasza:
Aki lepontoz (5ös vagyok), az tudja cáfolni, amit írtam vagy csak nem tetszik a válasz és arra megy a lepontozás? 😅
dec. 5. 16:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!