Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Jár a bent maradt szabadság?

Jár a bent maradt szabadság?

Figyelt kérdés
Párom várandós, 9 hetes jelenleg. Viszont ápolóként dolgozik a kórházban 12 órás műszakokban, embereket kell emelni, meg hát minden ami ezzel jár. November 1.-tol már úgy látja, hogy táppénzre szeretne jönni mert azért ez veszélyesebb munkakör. Addig bent maradt szabadságok november 1-ig, azokkal mi történik? Főnővér olyanokat beszél neki, hogy idő arányosan nem tudja már neki kiírni de még 9 napja lenne december 31-ig, ebből nyilván 2 hónapnyit ne vegyünk alapul mert azon táppénzen lenne, de Október 31-ig ami jár szabadság azt ki kellene adni jól gondolom?

szept. 16. 12:47
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
84%

Szabadság nem veszhet el! Vagy kiadják még szülés előtt (határozatlan idejű szerződésnél sokan ezt szeretik) vagy hozzácsapják a babázás alatt felgyűlt szabadságokhoz.

Viszont! Ha a munkaköre nem összeegyeztethető az állapotával pl. nehezet kell emelnie, veszélyes vegyszerekkel dolgozik stb. akkor a munkáltatónak át kell helyeznie olyan munkakörbe, ahol ilyenek nincsenek. Ha nem tud ilyet felajánlani, akkor 100% fizetés jár a terhes nőnek és felmentik a munkavégzés alól. Természetesen a munkáltató ilyenkor inkább ráveszi a tapasztalatlan kismamát, hogy menjen táppénzre ;).

szept. 16. 15:27
 12/19 anonim ***** válasza:
76%
Nem kötelesek most kiadni, megtehetik akkor, amikor majd visszajön.
szept. 16. 15:34
 13/19 anonim ***** válasza:
Ajánlom a munka törvénykönyvét, ott szépen le van írva. Száraz és hosszú, de nekem sokszor segített.
szept. 16. 19:22
 14/19 anonim ***** válasza:

Ezt találtam még. Google q barátod.

[link]

szept. 16. 19:25
 15/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tanácsokat, nem tudom, hogy az ápoló munkakör az ilyen-e amiben nem lehet alkalmazni, mert ha ez ilyen és nem tudnak más munkakört felajánlani akkor elvileg a teljes alapbér jár neki, kérdés ez ilyen munkakör-e
szept. 16. 21:00
 16/19 anonim ***** válasza:
#15 Valószínűleg nem ilyen, egészségügyi dolgozóknak általában tudnak felajánlani irodai háttér munkát, ha belemegy ebbe a "100%-os bérrel szeretnék otthonlenni és nem táppénzen" dologba.
szept. 18. 07:52
 17/19 A kérdező kommentje:
Neki nem ajánlottak fel munkàt, hanem nyomják neki, hogy menjen táppénzre. Neurológiai osztályon van ahol fekvőbeteg ellátás is működik, 12 órában sokszor nehéz betegeket emelgetve... Ki tud adni ilyen papírt vagy véleményt, hogy jár neki az alapbére 100%-osan?
szept. 19. 06:03
 18/19 anonim ***** válasza:
#17 Üzemorvos. De nem arról ad papírt, hogy jár a 100%,hanem arról hogy milyen munkát nem végezhet, és akkor adni fognak neki olyat, amit végezhet. A 12 óra szerintem nem lesz tiltva, csak nem kell beteget emelgetni, hanem dokumentációt kell írni meg ágyneműt cserélni.
szept. 19. 11:18
 19/19 anonim ***** válasza:

Persze, hogy nyomják, hogy menjen táppénzre, mert akkor nekik a bére 60%-ának a harmadát kellene fizetniük (20%), ha fel kell menteniük a munkavégzés alól, akkor meg 100%-ot. Könnyebb munkakört pedig keresni kell, munka van vele és ha van is, valószínűbb, hogy már be van töltve.

Megjegyzem, fertőző munkahelyen dolgoztam és a főnököm nálam és a többi terhes munkatársnál is meg tudta úgy szervezni a munkát, hogy a neccesebb munkafolyamatokat más végezze. Persze, munka volt vele, borult a kialakult rutin, ezt-azt át kellett másnak vállalnia.

Tudom, elmélet, de nincs egészen véletlenül egy olyan általános szabály, hogy nőket úgy általában nem kötelezhetnek 20 kg-nál nehezebb tömeg emelésére? Jó, én sem mérleggel a kezemben emelgettem a munkahelyen ;).

szept. 19. 15:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!