Jár a bent maradt szabadság?
Szabadság nem veszhet el! Vagy kiadják még szülés előtt (határozatlan idejű szerződésnél sokan ezt szeretik) vagy hozzácsapják a babázás alatt felgyűlt szabadságokhoz.
Viszont! Ha a munkaköre nem összeegyeztethető az állapotával pl. nehezet kell emelnie, veszélyes vegyszerekkel dolgozik stb. akkor a munkáltatónak át kell helyeznie olyan munkakörbe, ahol ilyenek nincsenek. Ha nem tud ilyet felajánlani, akkor 100% fizetés jár a terhes nőnek és felmentik a munkavégzés alól. Természetesen a munkáltató ilyenkor inkább ráveszi a tapasztalatlan kismamát, hogy menjen táppénzre ;).
Ezt találtam még. Google q barátod.
Persze, hogy nyomják, hogy menjen táppénzre, mert akkor nekik a bére 60%-ának a harmadát kellene fizetniük (20%), ha fel kell menteniük a munkavégzés alól, akkor meg 100%-ot. Könnyebb munkakört pedig keresni kell, munka van vele és ha van is, valószínűbb, hogy már be van töltve.
Megjegyzem, fertőző munkahelyen dolgoztam és a főnököm nálam és a többi terhes munkatársnál is meg tudta úgy szervezni a munkát, hogy a neccesebb munkafolyamatokat más végezze. Persze, munka volt vele, borult a kialakult rutin, ezt-azt át kellett másnak vállalnia.
Tudom, elmélet, de nincs egészen véletlenül egy olyan általános szabály, hogy nőket úgy általában nem kötelezhetnek 20 kg-nál nehezebb tömeg emelésére? Jó, én sem mérleggel a kezemben emelgettem a munkahelyen ;).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!