Jár a bent maradt szabadság?
Nem fogják kiadni, ami szülési szabi előttről marad:
A munkavállalót az igénybe vett szülési szabadság (legfeljebb 24 hét) időtartama és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első 6 hónapja alapján számított szabadság illeti meg.
#5 De, ki kell adják a szülési szabadság előtti szabadságokat is!! Az, hogy a szülési szabadság idejére és a fizetés nélküli szabadság első 6 hónapjára jár, az nem szűnteti meg azt, hogy a munkavégzés idejére és a táppnez alatt is jár. Ha nem tudják kiadni adott évben a visszatérés utáni 60 napon belül ki kell adniuk.
Nem veszik el szabadság.
(Én műtét miatt voltam egyszer egész decemberben táppnezen, az ünnepekre tartogatott szabadságom bent maradt, januárban ki kellett adják. Ha a táppénz után felmondtam volna ki kellett volna fizetniük a bent maradt napokat. Szabadság soha nem veszhe el.)
A munkavállaló évi 7 nap szabadsággal rendelkezik saját maga, ennyit vehet ki akkor, amikor szeretne, a többit a munkáltató adja ki. Ha a feleséged kivett már ebben az évben 7 nap szabadságot akkor amikor ő szeretett volna, akkor ezt már "eljátszotta", innentől kezdve a munkáltató dönti el mikor mennyi szabadságot ad, ha november 1-ig nem ad semennyit, akkor nem ad semennyit. Viszont a táppénz idejére is jár szabadság és a táppénz előtt benn áradt szabadságokat is ki kell adnia a munkáltatónak, ahogy visszatér dolgozni 60 napon belül.
Nekem a védőnőm is mondta, hogy most már x éve nem jár az összes visszamenőleg.
Egy ismerősöm is panaszkodott, hogy a menyének milyen kevés járt, bezzeg neki 20x éve mennyivel több jár.
#7 A fizetés nélküli szabadság első 6 hónapja UTÁNI időszakra nem jár. Magyarul nagyjából a gyerek 1 éves korától addig, ameddig vissza nem megy dolgozni addig valóban nem jár. De az az előtti szabadságok járnak, olyan szabadság, ami a jogszabály szerint megilleti nem veszhet el.
Másrészt az sem mindegy mit dolgozik valaki és mikor megy táppnezre. Ha a munka törvénykönyve alá tartozó átlag, huszonéves alkalmazott és nem megy egyáltalán táppnézre, decemberben szül és előtte kiveszi az összes szabadságát, akkor nyilván amikor visszatért csak nagyjából 1 évnyi szabadsága lesz, ami olyan 23-25 nap.
Ha valaki pedagógusként dolgozik, júniusban pozitívat pisil és rögtön elmegy táppnézre úgy, hogy egy darab szabadságot sem vett ki, a neki járó évi 50 napból, mert mondjuk tavaszi szünetben ő volt az ügyeletes, akkor neki jár az az évi, a következő évi és még valószínűleg az az utáni évből is egy kicsi, azaz kB. 100-110 nap szabadság.
Aztán utána rácsodálkozhat, hogy az egyes verzió szerint dolgozó menyének mennyivel kevesebb járt...
Két éve szültem,nekem is azt mondta a HR-es, hogy ha nem tudom/akarom kivenni a bentmaradt szabikat, akkor kivehetem akkor is, mikor visszamegyek dolgozni, remélem nem vert át... (Állami cég, úgyhogy csúnya lenne, ott nem tudnák csak úgy elkummantani 🙂)
Persze lehet, hogy azóta változott a jogszabály, mindenesetre nekem szerintem jobban jön majd az 5 nap, mikor visszamegyek dolgozni, és kínlódunk a beszokatással.
Akkor köszi, ebben félreinformáltak! Nekem sok szabim bentmaradt, lombik miatt 1 napot sem dolgoztam terhesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!