Májusig gyeden voltam. Úgy terveztem, visszamegyek dolgozni Gyes mellett, nem vettek vissza. Felmondtam, elmentem máshova dolgozni, viszont 2,5 hónap után megszűnt a munkaviszonyom. Munkanélkülire mentem. Ha terhes lennék, gyest kapnék?
90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott időtartam alatt: [...]
e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve - a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermek hároméves koráig terjedő
151. § (1) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. Távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elő, annak mértéke meghatározása nélkül. [...]
(4) A munkavállalót, ha a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre (állásidő) személyi alapbére illeti meg.
most már elhiszed?
még mindig én, aki a Kismamatitkok cikkeket ajánlotta.. látom, nagyon érdekel itt vkit a pontos pragrafusszám. a linkelt cikkekből kiderül a lényeg, de ha többet szeretnél tudni:
Mt 138 § (5) bek. -ben van a lényeg, de a szöveg önmagában lehet hogy neked még nem árul el mindent. így szól ugyanis:
138. § (1) A terhes, illetőleg a szülő nőt huszonnégy hét szülési szabadság illeti meg. Ezt úgy kell kiadni, hogy négy hét lehetőleg a szülés várható időpontja elé essen.
(5) A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg
138. § (1) A terhes, illetőleg a szülő nőt huszonnégy hét szülési szabadság illeti meg. Ezt úgy kell kiadni, hogy négy hét lehetőleg a szülés várható időpontja elé essen.
(5) A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg
a) a gyermek harmadik életéve betöltéséig, a gyermek otthoni gondozása céljából,
A lényeg abban a szóban rejlik, hogy "illeti". Tehát nem kötelező igénybe venni, csak LEHET. Az anyuka választása szerint cselekedhet. Ha úgy dönt, hogy megszünteti, és visszatér dolgozni, akkor - mivel a baba 3 éves koráig - felmondási védelem alatt áll, tovább kell foglalkoztatnia.
Igen, gondoltam, hogy nem fog menni:)
Kérlek, ne haragudj, hogy piszkáltalak, én pontosan tudtam, hogy nincs benn, és te is tudod, hogy amit belinkeltél, az nem az.
Maradjunk annyiban, hogy az együttműködés kötelezettsége alapján várható el a munkáltatótól, hogy foglalkoztassa az anyukát, amennyiben az jelzi, hogy vissza kell mennie. Tehát nincs foglalkoztatási kötelezettsége, ahogy te is elismerted.
Munkaügyi szempontból természtesen támadható, ha egy munkavállalót nem tudnak foglalkoztatni, de védhető a munkáltató álláspontja is, akár a munkaügyi bíróság előtt is.
Ettől függetlenül ha egy munkavállaló jelzi, hogy visszajönne, valamilyen megállapodás általában születik, főleg ha az anyuka nem hagyja magát elbizonytalanítani. Mert kevés munkáltató tud olyan indokot felhozni, ami a bíróságon is megállja a helyét. De erre a megállapodásra Munka törvénykönyve nem kötelezi a munkáltatót.
szerintem sem cselekedhet másként a munkáltató, mint hogy tovább foglalkoztatja a kismamát, ha az bejelenti, hogy visszatérne. a teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy az együttműködési kötelezettségnek a munkavállalónak is eleget kell tennie, ezért az anyukák ilyen esetben a következőképp járjanak el:
- időben szóljanak a munkáltatónak, méghozzá
- csakis írásban
- tértvievényes ajánlott levélben megjelölve dátumot, amikor munkába szeretnének állni
Igen természetesen én értelmezem rosszul:) Meg a kérdést is, amire egyikőtök sem válaszolt érdemben:)
Mindegy, nem célom a vitatkozás:)
akkor ne vitázz, kérd ki azt az állásfoglalást, meg fogsz lepődni ;)
a választ meg megkapta a kérdező, gyest fog kapni + csp-t mást nem
Sziasztok!
Én ezt találtam a [link] oldalon:"A szülést megelőző 2 évet nézik. Ha pl. fél évig volt munkaviszonyod, de most már egy éve nem dolgozol, akkor megvan a 180 napod.
Ha bejelentett munkanélküli voltál, akkor megvan a jogviszonyod és jár a TGYÁS és a GYED is."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!