Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Tornázhatok, vagy nem?

Tornázhatok, vagy nem?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Jelenleg 10+4 hetes kismama vagyok. Tavaly nyáron volt egy korai (7 hetes) vetélésem. A nőgyógyászom azt mondta papír alapon veszélyeztetett terhes leszek, de az életben ez ne gátoljon semmiben.

Lehet, hogy igaza van tényleg, hisz ő az orvos, de nekem kicsit "lazának" tűnik.

Az elején annyira meg voltam ijedve, hogy alig mozogtam heteken át. Ezáltal nagyon gyorsan felszaladt 3 kiló. A védőnő azzal nyugtat, hogy karácsony volt, semmi baj 🫣. Azóta elkezdtem sétálgatni, és célom napi 8-10 ezer lépés. Várandósság előtt is nagyon sokat sétáltam naponta, szóval nem új terhelés. Azóta (2 és fél hete) egy dekát sem híztam a mérleg szerint. Szeretnék fitt kismama lenni, aki mozog, sokat sétál, esetleg tornázik is itthon. Még az elején vagyok, úgy érzem meg szeretném próbálni elkerülni a túlzott hízást. Természetesen nem a plussz kilóktól "félek", hanem attól hogy tényleg 30 kiló jön fel (anyu öcsémmel és velem is 31 kilót szedett fel).

Nem sikerült túlzottan összeszedni mondanómat, de hátha érthető lett 😄

Tippeket, tanácsokat, ötleteket szeretnék kérni. Kismama torna, itthoni edzés, mennyi séta, illetve hogy ez hétről hétre mennyire lesz megterhelő és ilyenek.

Köszönöm szépen, szép napot kívánok

2024. jan. 24. 11:57
 1/8 anonim ***** válasza:
92%

Ez valóban így van. Ha volt egy vetélésed, utána lehet álomterhességed, akkor is veszélyeztetett leszel papíron.

Ami jó a mamának, az jó a babának is. Tartja a mondás.

Ha neked jól esik a séta, hát sétálj.

Én pl az elsőnél még szülés elött 2 nappal is túráztam. 6kg ment fel összesen.

Másodikkal meg választásom sem volt. Akkor volt 2 éves a nagy. Vele sétálni, emelgetni, stb. 4kg ment fel.

2024. jan. 24. 12:04
 2/8 anonim ***** válasza:
80%
Én nem voltam veszélyeztetett terhes, de nekem azt mondta az orvosom, hogy nyugodtan sétáljak, de az első trimeszterben még ne tornázzak. Utána én fokozatosan kezdtem el a kismama tornát, először heti egyszer, aztán 3-4 hét múlva heti kétszer, a végére már minden nap tornáztam kicsit.
2024. jan. 24. 12:27
 3/8 anonim ***** válasza:
68%

Ne kezdj el semmi újat. Ha eddig nem mozogtál, akkor max séta es kismamajóga. Ha edzettél, akkor arra kell figyelni, hogy a pulzus ne menjen 140 fölé, illetve ne csinálj egyensúlyozós dolgokat. Ha súlyokkal edzettél, akkor mindent 70%-kal csinalhatsz tovább.

A séta addig oké, amíg te annak érzed, ezt kívülálló nem fogja neked megmondani. A futás nem javasolt, a pelvis-t érő fokozott terhelés miatt, inkontinenciához is vezethet.

2024. jan. 24. 12:37
 4/8 anonim ***** válasza:

Nekünk nagyon nehezen jött össze a baba, nekem is volt korábban vetélése, de én a 12. hét után nem féltem semmitől. Akkor már éreztem (előtte is csakég nem mertem elhinni) hogy ez egy egészséges terhesség.

Én 20. hét környékén kezdtem itthon tornázni, akkor még alig szedtem fel valamit. Aztán beindult, de durván, heti 1 kiló. 30. héttől hátam kismamajógára, otthoni kismama kardió, de hiába, semmit sem ért. Szörnyen kívántam a szénhidrátot, plusz 21 kilóval mentem szülni, de abból 10 kiló le is ment az első 2 hétben, a maradék 11 meg valahogy nem nagyon látszik, egyáltalán nem vagyok kövér, de még csak ici-pici duci ss. Magas vagyok és terhesség előtt nagyon vékony voltam, most vagyok normál testalkat.

Visszatérve a kérdésre, érezni fogod mi fér bele. A tested jelzi mit tud és mi az ami már nem megy, csak figyeld.

2024. jan. 24. 12:54
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen az eddigi válaszokat! 😊
2024. jan. 24. 12:57
 6/8 anonim ***** válasza:
52%
Elsősorban nem attól fogsz hízni 30 kilót, hogy nem mozogsz, hanem attól hogy ész nélkül zabálsz, eszed a cukrot, szénhidrátot!
2024. jan. 24. 13:00
 7/8 anonim ***** válasza:

Rubint Réka kismama tornája nagyon jó. Inkább jóga meg meditáció szerű, de tényleg olyan mozgásokat mutat, ami a tv előtt a szőnyegen, még nagy pocakkal is elvégezhető.

YouTubeon fent van.

2024. jan. 24. 13:48
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is maradj egyelőre a sétánál, figyelj az étkezésre és majd meglátod.

Nekem is a korábbi vetélésem miatt mondták a veszélyeztetett terhességet, az orvos szerint attól még mozoghattam volna, DE korán kiderült (12. heti UH), hogy a méhlepény rálóg a méhszájra, picit véreztem is, valószínű emiatt... szóval utána nem ajánlották a mozgást, csak a sétát, minden torna és egyéb is tilos volt.

A saját tapasztalatom alapján tehát azt mondom, hogy várd meg az első genetikai UH-ot, és ha minden ok, akkor elkezdhetsz valami lájtos tornát a dokival való konzultáció után.

2024. jan. 24. 14:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!