Kárt okoztam a babának a felesleges tüdőérlelò injekcióval? Háttérbe szorulhat emiatt az agyi fejlődése?
Sziasztok.
Bementem szombat este a kórházba azért, mert gombás fertőzésem volt, amit canesten kúppal meg krémmel kezeltem a megfelelő napig, azonban még mindig sebes a hüvelyem kívül, belül fájt.
Sajnos szombat este 9 órakörül jelentkezett egy olyan tünetem, hogy rettentően égett az alhasam, pont, ahol a kicsi feje van és olyan érzésem volt, mintha be lenne gyulladva a méhem.
Minden lépés fájt, amit megtettem a pocakommal és kisebb mozdulatokra be is nyilalt. Azt éreztem felszállt a fertőzés esetleg és begyulladt a méhem. Így gondoltam, ha bemegyek a sürgőségire majd meg uh-znak, vesznek esetleg kenetet, írnak fel kúpot megint.
Hát nem ez történt. A doki borzasztóan trágár volt, veszekedett, hogy milyen sokan ülnek kint. Meg se kérdezte mi a bajom, elkezdtem neki sorolni, de nem hallgatta meg csak az aszisztensének beszélt.
Annyit csinált, hogy felnyúlt és mondta, hogy zárt a méhszáj és a koraszülés elkerülése végett be kell feküdnöm és felírt pár dolgot, amit akkor még nem tudtam micsoda.
Mondták feküdjek be és jött a nővér az 5 g-os Mg infúzióval meg a tüdőérlelő injekcióval. Na akkor elsírtam magam és mondtam, hogy én ezt vissza szeretném utasítani! Saját felelőségre hazamenni! Mert én nem ezért jöttem és hogy inkább keresek egy magán nőgyógyászt, aki másnap megvizsgál.
Elkezdtek velem csúnyán beszélni, hogy nem érdekel engem a gyerekem és hogy ha már bejöttem ez nem így műkődik. Ez a szabály, hogy 3 napig bent kell maradni és ezeket meg kell kapnom, mert az orvos előírta és ez a protokoll.
Utána olvastam és nagyon felcseszte az agyvizem, hogy írták, hogy ez a szteroid esetleg a baba tüdejére koncentrálva háttérbe szoríthatja pl. Az agy mellékvese fejlődését stb.
Csak egyet kaptam hálistennek. Soha többet nem jövök be ide a kórházba.
32 hetes vagyok. Végül 10 g Mg-ot folyattak belém, felment a cukrom, bevizesedtem stb. Elsápadtam stb.
Thdom, hogy nagyon sok mindenkinél akinek pl. Nyilt a méhszája, ikreket vàr, magas a vernyomása, betegsége van stb. annak életmentő, de én azt gondolom nekem erre nem volt szükségem és szörnyen rettegek, hogy ezzel a mesterséges dologgal ártottam neki, mert tudom, hogy szépen fejlődött odabent.
Azt is tudom, hogy rengetegen kaptak már ilyet és nem lett bajuk, azonban még is valahogy nagyon negatív érzéseim vannak. :(
“A doki borzasztóan trágár volt, veszekedett, hogy milyen sokan ülnek kint. Meg se kérdezte mi a bajom, elkezdtem neki sorolni, de nem hallgatta meg csak az aszisztensének beszélt.”
“Elkezdtek velem csúnyán beszélni, hogy nem érdekel engem a gyerekem és hogy ha már bejöttem ez nem így műkődik. Ez a szabály, hogy 3 napig bent kell maradni és ezeket meg kell kapnom, mert az orvos előírta és ez a protokoll.”
Ez mind színtiszta erőszak, sőt bántalmazás. Akarta? Nem. Meghallgatták? Nem. Tájékoztatták? Nem. Emberi hangon beszéltek vele? Nem. Ha ez szerinted mind rendben van és kívül esik az erőszak fogalmán, akkor ott gond van a toronyban.
Ez pontosan egy csúnya visszaélés a hatalommal és a segítségért jelentkező kiszolgáltatotságával, esetenként tudatlanságával, melyben akár szándékosan tartják benne a tájékoztatás megvonásával.
Mint kompetens egészségügyi dolgozó, segíts már nekem, hogy mi utalt koraszülésre a történetben? A zárt méhszáj? Vagy a tünetek, amit meg se hallottak?
Én magán ellátásban szültem, és a felháborító különbség motivál arra, hogy kiálljak azokért, akik ezt nem engedhetik meg maguknak.
Mivel más területen dolgozom,nem fogok beleugatni a koraszülésbe,mert nem értek hozzá,te viszont látom igen. De ha neked normális,hogy görccsel hazaengednek,oké.:)A gusztustalan viselkedéssel én sem értek egyet,nem tudom hol írtam,de a magnézium meg tüdőérlelővel igen. Nekem is zárt volt 35 hetesen,még is gond lett,sajnos.
Igen,így beszélnek az emberrel,sajnos. Mint írtam tapasztaltam. Viszont sehol nem olvastam,hogy a kérdező felállt volna és hazaindult volna saját felelősségre kérve a zárójelentést. Még egyszer írom,nem börtön,a 3 nap sem kötelező. Befeküdni sem. Gondolom nem kötötték le az ágyba,ha igen,tessék feljelentést tenni. Minden falon ott a betegjogi képviselő,egy telefonhívás az egész. Én mint eü-s,szépen megkerestem a vidéki kiskórházba,sőt mindenki nevét,aki ilyen minősítésben beszélt velem szépen felírtam.
Magánkórházba?azt hittem otthon szültél háborítatlanul. Na,most csalódtam.
"hogy protokolláris, de az állapotodat figyelmen kívül hagyó beavatkozásokat erőltessenek rád."
Volt pár ilyen megjegyzésed. Nagyon nagyon jó szakember lehetsz,orvos leginkább,azonbelül is profi,hogy pár mondat alapján anonim oldalon meg tudtad egyébként állapítani,hogy mi volt ott felesleges és mi nem. Több ilyen kellene az eü-be. Nálunk sokan orvosok még telefonon át se mernek tanácsot adni anélkül,hogy látnák mi a helyzet. Úgyhogy tényleg elismerésem. Szülészet a szakterület akkor? 22# voltam.
Köszönöm a válaszokat. Ne vesszetek össze kérlek.
Nagyon bunkók voltak valóban a kórházban, de elmúlt az az erős gyulladásos égő érzés az méhemből szerencsére, még ha azt hittem, hogy na ez biztos nem az én panaszomra van, mert ahogy körbe kerdeztem mindenkinél a kórházban így járnak el, akik 30 körüli hetesek és panasszal bemennek. Mg és tüdőérlelő.
A kérdésem inkább arra vonatkozott, hogy igaz nem ártalmas a tüdőérlelő, mert én a szteroidoktól félek és megijedtem ne hogy később bármi baja legyen a babának, mert a neten olvastam, hogy 1 még nem àrt, de több nem szerencsés az agy és egyéb szervek fejlődése szempontjából.
Na akkor beparáztam még ha csak 1 -et is kaptam.
Én azóta beszéltem a sajàt kezelő orvosommal, akit végül sikerült felkeresnem, megnyugtatott, hogy ne féljek, hogy megkaptam és máskor is menjek be, ha bajom van, mert telefonon keresztül ő se tudott volna okosabbat mondani.
Az tény, hogy most már fel vagyok készülve, hogy a nővèrek és az orvosok közül sokan nem olyan dologozók, akik eme szakma szépségét nézik, hogy gyerekek jönnek világra és édesanyák fekszenek ott a bajukkal.
És őket is megértem, mert olyan hangok szűrődtek át, amihez kell idegzet, rengeteg sírás, vetélés, sok kisebbség panasza is, akik még rosszabbak.
Bár tudom én se voltam piskóta, mivel nagyon megijedtem
És tényleg tanulság, ha panaszom van legközelebb melegvizes zuhany, nagy dózis mg, lefekvés, pihenés, pàrommal masszíroztatás és ha nem segít csak akkor megyek be.
Tudtam, hogy nem fogok szülni én fertőzestől féltem, mert korábban nekem voltak méhgyulladásaim, nagyon gyakran van hüvely gombám vagy bakteriális fertőzésem, szörnyű, utálom.
És most is volt, amire sok nap után végre kaptam valamit a kezelő orvosomtól.
Így én ezt a gyulladt, égő érzést ennek tudtam be. Nem tudtam járni se annyira égett és nyilalgatott bele, pont mint mikor régebben méhgyulladásom volt.
És az tényleg baj volt, hogy nem tudtam elmondani mitől tartok. Egy szót hallgstott meg az orvos, hogy azt érzem be van gyulladva ég a méhem, ahol a baba feje van. Megállapította, hogy a zárt a méhszáj és mondta tilos hazamennem. 3 napig bent kell lennem koraszülés kockázatával.
És azóta persze megértettem, hogy ez a protokoll és hogy ott nem ultrahangoznak, max ha vérzéssel megy be az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!