Feleségemmel megromlott a kapcsolatunk amit nem tudunk rendezni. Közbe viszont terhes lett és most azzal fenyeget hogy 18 éves koráig a gyereket nem láthatom és nem kerülhet a nevemre. Milyen jogaim vannak hogy ismerjen a gyerek?
Ha ennyire megromlott a kapcsolat én azért egy apaságit csináltatnék majd.
Ha a láthatásokat nem biztositja, akkor bénzbírságot kap az anya. Nyílván ez egy hosszú folyamat. Amég csecsemő a gyerek úgy tudom, hogy lehet kérni a láthatást akár a családsegitőnél is, de el nem viheted. Sőt, nagyszülők is kérhetnek láthatást
A gyerek mindenképp a te neveden lesz, így minden jogod megvan a kapcsolattartásra, viszont a kötelezettséged is a tartásdíjra.
Ha ennyire menthetetlen a kapcsolatotok, akkor legalább ezekben próbáljatok megegyezni a későbbiekre, mert különben évekig eltarthat a válás.
A gyereket általában 3 éves koráig heti 2 órát láthatod az anya lakásán, később el is viheted először 1-1 napra, majd minden második hétvégére. Vagy ha mindketten belementek akár heti váltasban is lehet majd nálatok, de az szerintem csakis akkor jó, ha közel laktok, egy kisvárosban/faluban, vagy közeli kerületben.
A láthatásokra a szüleid is kérhetnek jogot, azt nem tudom pontosan hogyan, én simán beengedtem őket is, nem velük volt bajom.
1: ha még várandós és közben válni fogtok, én a bíróságon is elmondanám, hogy a gyermeket te is szeretnéd és a kapcsolatot tartani vele. Nem árt, ha lesz róla egy jegyzőkönyved.
2: amúgy anyuka szerintem eléggé meg fogja ezt gondolni, majd mikor ottmarad egy újszülött kicsi babával egyes egyedül. De ha segítséget kér tőled akkor, tedd félre a sérelmeidet és nézd annak a kicsi babának az érdekét és segíts nekik ☺️
14-es:
Páromnál úgy volt, hogy 1,5 éves korában váltak külön. 2 éves koráig heti 2 napot vihette el ottalvás nélkül a párom. 2 éves korától péntektől vasárnapig 2 hetente. Ez 4 éve volt. Szerintem bíróság válogatja. Pedig az anya küzdött, hogy kb ne is láthassa, kitudja miért, hisz ő volt aki a gyerek 8 hónapos korától szeretőt tartott. Nem szoptatott szándékosan, hogy ne függjön a gyerektől, 1 héttel szülés után már dolgozott és állandóan lepasszólta a gyereket a családnak vagy barátnőknek. A bíróság úgy itélte, hogy apa is eltudja látni a gyereket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!