Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mit gondoltok mikor kell már...

Mit gondoltok mikor kell már inzulin a kismamáknak?

Figyelt kérdés

A terhelésem viszonylag jó lett, a 60 perces volt picivel 7 felett de a 120-as visszament az éhgyomrira. Figyelek a kajára, nagyvonalakban tartom a 160-as diétát de ritkán 7 fölé megy, 120 percre azonban továbbra is visszaesik, tehát van inzulinválasz.

Érdemes lehet felkeresnem egy endokrinológust, vagy amíg a 2 órás értékem rendben van nem szükséges? Mik a tapasztalataitok?

30 hkm

2023. jún. 25. 08:47
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Na igen, a 3 pontosat most is én kértem. A legtöbb orvos megnézi csak a 2 órás értéket aztán szevasz, ha nem járok utána pontosabban vagy faggatom ki az nődokimat én sem figyelnék rá, mivel nem tudnám, hogy gond lehet..sokan így sem értik mit parázok a 60 perces, 7 feletti értéken, mert “nem lényeges”, abszolút nincsenek tájékoztatva a kismamák hol is kezdődik a probléma.
2023. jún. 25. 14:28
 12/21 anonim ***** válasza:
74%

Ne csodálkozz, amikor sok helyen még ott jár a dietetikai szakrendelés, hogy zsemlével és tejjel tesztelnek 🤦

A tanácsadás meg kimerül annyiban, hogy "ne egyen sok cukrosat, mérni hülyeség, a keton nem okoz semmit" és kontrollként 2 havonta néznek egy homa-t.

2023. jún. 25. 15:05
 13/21 anonim ***** válasza:
(#3 vagyok, nekem meg mindig csak az 1 órásat nézték és nekem is azt kellett vezetnem a diabetológusnak)
2023. jún. 25. 15:54
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Én eléggé utánaolvastam ennek, plusz matematikai végzettségem van, tudok értelmezni egy statisztikát. Magyarországon ugyan 7 alatt javasolják tartani a cukorcsúcsot (amit az egyórás étkezés utáni értékkel próbálunk közelíteni), de Európa többi részén 7.8 a limit, az USA-ban pedig még magasabbat használnak.

Próbáltam utánanézni, hogy miért pont ennyi, és a 7.8-ra találtam is egy jó cikket, ahol szépen le volt írva, hogy hogyan jön ez ki az egészséges kismamák cukorcsúcsaiból. (Az egész cukorbeteg diétáztatás célja, hogy ugyanúgy alakuljon a cukorbeteg kismama vércukra, ahogy az egészségeseké.)

Nem írnám le a matematikai részleteket, a lényeg hogy figyelembe kell venni a várható értéket és a szórást is. A magam részére arra jutottam, hogy amíg a cukorcsúcsok többségében 6 körül vannak, az cukorcsúcsok átlaga is 6 körül van, és nagyon maximum heti 1-2 kiugró érték közelíti meg a 7.8-at, 8 fölé pedig gyakorlatilag egyáltalán nem megy, akkor nem várható, hogy baj legyen, mert az egészséges kismamáknál is nagyjából így néznek ki a vércukorcsúcsok.

A 160 vagy akárhány grammos diéta nem csodaszer, se nem mindig elégséges se nem feltétlen szükséges, ha rendszeresen méred a vércukrod és próbálod tényleg elkapni a cukorcsúcsokat, és ez alapján úgy tűnik, hogy minden rendben van, akkor nem lesz baja a babának (ezt abból szűrtem le, amit a dietetikusommal beszéltünk).

Nem tudom, hogy a szénhidrátok korlátozása és a lassú-gyorssal való variáláson túl felhívták-e a figyelmed arra, erre még rá lehet segíteni. Például ha elmész sétálni fél órát rögtön evés után, az egyrészt javítja az inzulinérzékenységet, másrészt lassítja az emésztést, tehát jelentősen (mondjuk 1 mmol/l-rel) csökkentheti a cukorcsúcsot. Nekem ez volt a fő "fegyverem". Másrészt ha valami savanyút eszel, az is segít (pl. rakott krumpli mellé egy nagy adag savanyú káposzta, ami ráadásul rostos is, és meg se moccant a vércukorszintem).

2023. jún. 25. 16:01
 15/21 anonim ***** válasza:
2órás értéked mennyi lett?
2023. jún. 25. 17:32
 16/21 anonim ***** válasza:

Akkor van baj ha a 2 órás érréked magad akkor vwgy cukros.

Nekem 9.6 volt

2023. jún. 25. 17:33
 17/21 A kérdező kommentje:

#14-es Köszi hogy ilyen részletesen levezetted. 7 fölé ritkán megy de 6 fölé azért java részt már igen. Sokszor tolok egy edzést főétkezések után, vagy futkorászom egyet a kertben a kutyusommal, hogy ne menjen fel. Ilyenkor észrevehetően is alacsonyabb marad.

#15 a terhelésen a 120 perces 4,3 lett.

2023. jún. 25. 17:39
 18/21 anonim ***** válasza:
Ha túl alacsonyra megy vissza az sem jó.inkább érdeklődj utána :)
2023. jún. 25. 20:21
 19/21 anonim ***** válasza:
Ha beesik az éhomi alá a 120 perces akkor az szintén cukorbetegség. Arra utal, hogy olyan inzulinsokkot élt át a szervezet, ami hipglikémiát okozott.
2023. jún. 25. 21:38
 20/21 A kérdező kommentje:
A terhelésen visszament az éhgyomrira, nem esett be alá, mivel sokat vártam 4,3-ról indult.
2023. jún. 26. 08:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!