Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Már nem csinálnak Afp vizsgála...

Már nem csinálnak Afp vizsgálatot?

Figyelt kérdés
Hétfőn leszünk 20 hetesek. Most olvastam olyan is van. Hát engem senki sem küldött el ilyenre. Nincs már ilyen vagy hogy hogy nem küldtek el?

2023. jún. 17. 09:41
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
2019 és 2021ben szültem. Nekem sem volt.
2023. jún. 17. 10:10
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Az AFP (alpha-fetoprotein) volt az első olyan magzati fehérje, ahol igazolták, hogy az anyai vérben mért koncentrációja bizonyos magzati rendellenességek esetén, például velőcsőzáródási rendellenességekben (nyitott gerinc) megemelkedik, míg például másokban, mint például Down-szindróma, lecsökken. A statisztikai adatok azonban azt bizonyították, hogy önmagában az AFP teszt nem alkalmas a Down-szindróma kockázat meghatározására, mivel rengeteg magas kockázatú eredmény mellett is csak nagyon kevés Down-szindrómával érintett terhességet talál meg. E miatt a világon szinte mindenütt felhagytak az AFP alapú Down-szindróma szűrésével, és csak a nyitott gerinc kockázatának meghatározására alkalmazták. Az ultrahang technika fejlődésével párhuzamosan azonban az ilyen irányú jelentőségét is csaknem teljesen elvesztette, ezért a legtöbb fejlett országban gyakorlatilag megszüntették az AFP tesztet a terhesgondozásban.

A magyar szakemberek is folyamatosan megfogalmazták azon igényüket, hogy be lehessen szüntetni ezt a gyakorlatilag értelmetlen vizsgálatot, mely oly sok álmatlan éjszakát okoz a kismamáknak. Ennek a gondolatnak a keretében fogalmazódott meg a jelenleg is érvényes szakmai protokoll, mely kimondja, hogy az AFP vizsgálat nem képezheti Down-szindróma kockázatbecslés alapját, az alacsony AFP érték nem eredményezheti invazív beavatkozás (magzatvíz vizsgálat) javallatát. Mivel a nyitott gerinc kimutatása jóval hatékonyabb ultrahanggal, mint AFP teszttel, a 2014-es évben ki is vették a magyar terhesgondozási protokollból.”

2023. jún. 17. 10:31
 3/8 anonim ***** válasza:
Nem. Régen szültem, én is meglepődtem...
2023. jún. 17. 10:32
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Már megijedtem. Gondolom genetikain úgy is kiszűrik ha van valami.
2023. jún. 17. 10:36
 5/8 anonim ***** válasza:
Az afp egy megbízhatatlan módszer, már 10 évvel ezelőtt is kombinált volt helyette, most pedig mar azt is mással helyettesítik.
2023. jún. 17. 11:10
 6/8 anonim ***** válasza:

2018-ban sem volt

Elavult, felesleges vizsgálat

2023. jún. 17. 11:52
 7/8 anonim ***** válasza:
2019-ben nekem még volt.
2023. jún. 17. 12:57
 8/8 A kérdező kommentje:
A lenyeg hogy már nincs. Köszönöm!
2023. jún. 17. 13:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!