Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Miért van az, hogy régen a...

Miért van az, hogy régen a terhes nők kevésbé figyeltek oda magukra, mégis kevesebb komplikáció adódott a terhesség során, míg ma sokan betegesen figyelnek mindenre, ennek ellenére sokkal magasabb a vetélések aránya?

Figyelt kérdés
Kismama vagyok és gyakran esek abba a hibába, hogy túl sokat olvasok arról, hogy mi minden sikerülhet félre a terhesség alatt. Kinyílhat a méhszáj, szétválnak a hasizmok, amik szülés után sokszor nem rendeződnek maguktól és műtéttel kell helyre hozni őket, nem beszélve arról, hogy ezt sem, meg azt sem szabad enni.. mikor meséltem anyumnak ezeket, azt sem tudta, hogy miről van szó, elmesélte, hogy ő mennyit dolgozott terhesség alatt, rendezte az állatokat a ház körül (tehenek, disznók, tyúkok), a kertet művelte, tele vizes vödröket cipelt, nem hogy néhány keményedés után hetekig feküdjön, vagy egy levél magnézium tablettát beszedjen egy nap, vagy vasat, progeszteront meg még két fajta terhes vitamint, meg minden harmadik héten ultrahangra menjen. Mondta, hogy az egész terhessége alatt mindössze háromszor volt ultrahangon, evett mindent is, ami jól esett neki, mégis minden rendben volt, időre születtem minden rendellenesség nélkül. Nagymamám idejében meg aztán még kevésbé figyeltek oda magukra, mégis sokkal kevesebb volt a vetélés. Az mondjuk másik téma, hogy hány újszülött halt meg valamilyen vírusban a nem megfelelő orvosi ellátás miatt. Ma meg mindenre is megpróbálunk odafigyelni, sokszor már betegesen, mégis sokkal nagyobb a vetélések, koraszülések száma. Miért történhet ez?

2023. márc. 2. 00:27
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%
Szét van nyílva a hasizmom, elég durván. Soha nem tudtam erről, nem tudtam, hogy létezik, facebookról (!!) diagnosztizáltam magam és onnan tudtam meg, hogy egyáltalán létezik ilyen. Azóta már kezelem, mert köszönhetően a modern világ eszközeinek, hírt kaphattam erről a jelenségről is.
2023. márc. 2. 07:14
 12/24 NTBS ***** válasza:
37%
Régen mind a nők, mind a férfiak sokkal erősebbek, strapabírók voltak. Mivel a nők sokkal több fizikai munkát végeztek, így jobban bírták a terhességet.
2023. márc. 2. 07:16
 13/24 anonim ***** válasza:
100%
Dehogy volt kevesebb vetélés, csak nem volt internet meg tabu volt ilyenekről beszélni (mint rengeteg másról is). Én nagymamám pl 5hónapos terhesen vetélt el. Elötte és utána is szült. Nagypapám hugának sose lesz gyereke, teherbe sem esett. A férjem nagymamájának az első gyereke szülési komplikációkba halt meg, pár órát élt csak. Ez csak az a szűk környezet, akikről tudok.
2023. márc. 2. 07:23
 14/24 anonim ***** válasza:
100%

A vetélések száma azért volt kevesebb, mert kb. a 12.-18. hétig azt sem tudták megállapítani, hogy van-e terhesség, vagy csak késik a menstruáció.

Hisz nem nagyon voltak terhességi tesztek (nagyszüleink idejében), és UH egyáltalán nem volt.

Az én nagyszüleimnek mind van halva született gyereke és tesója is, nem, hogy vetélése…

2023. márc. 2. 08:35
 15/24 anonim ***** válasza:
100%

Változik a világ a technológia.

Ha belegondolsz lehet kevesebb volt avetélés ,de mennyi sírt látsz a temetőbe,hogy élt 1 napo 6 hónapos stb.

Egyébkén nekem az anyukám is mondta ezt a vitaminos dolgot,hogy nrki sr volt még hogy 3-4 fajtát szedjen meg nem tiltottak őket semmien ételtől,valamint a cukortrrhelés is max már velem volt de a tesóimmal semmi ilyen.pedig nem.vagyunk öregek.

2023. márc. 2. 08:47
 16/24 anonim ***** válasza:
92%
Ha nem létezik terhességi teszt, elég nehéz megállapítani a korai terhességet. Sokan azt gondolták kimaradt egy hónap aztán nagyon erős vérzése van. Másrészt ha tudták is erről nem beszéltek. A vetélés a nő szégyene volt, amivel egyedül kellett a legtöbb esetben megbirkózni. És valószínűleg tényleg lehetett kevesebb a vetélés néhány százalékkal, hiszen 10 évvel fiatalabb korban estek teherbe és még több jobb minőségű petesejt és hímivarsejt volt.
2023. márc. 2. 09:37
 17/24 anonim ***** válasza:
86%
Azért nem volt annyi vetélés drágám, mert nem tudtak róla az emberek. Nem volt facebook, nem volt internet. Azt az alapvető matematikai egyenleget meg ne is vesézzük, hogy “régen” a mama idejében kb 3 milliárd ember élt a földön most 8 milliárd, tudod, ha több ember van több a vetélés is tehát a kérdésed pusztán tudatlanság. Népesség aranyosan ma kevesebb a vetélés, pláne ha nem számoljuk az idő előtt készített teszteket ami ugye kémiai, erről pl mamádnak fingja nem volt, hányszor vetélt el úgy, hogy nem is tudta.
2023. márc. 2. 09:40
 18/24 anonim ***** válasza:
100%

Hogyne lett volna. Mamám nővérének sem lett gyereke soha, mert mindig elvetélt.

Akkor nem volt internet, a nők szégyellték, hogy nem tudnak szülni, nem osztották meg másokkal, és nem mentek orvoshoz sem. Bár akkor egy mandulagyulladásba bele is lehetett halni.

2023. márc. 2. 11:11
 19/24 anonim ***** válasza:
84%
Kerdezo, ugye te sem veszed komolyan amit irtal ??
2023. márc. 2. 11:23
 20/24 anonim ***** válasza:
100%
Dehogynem volt több akkoriban. Pont nemrégen jutott eszembe ez,mivel elkezdtem pár hónapja családfát kutatni. Olyan elhalálozott pár hónapos babát is találtam a családban,akiről nem is beszéltek a rokonok,hogy létezett egyáltalán.(Nem beszéltek gondolom róla ennyire nyíltan) Konkrétan hátborzongató,hogy mennyi probléma volt akkoriban. Volt,hogy minden évbe szült és minden évbe meghalt pár hónaposan a baba, vagy épp 2 évesen és vagy szültek 7-8-at,de találtam olyan felmenőt aki 11-t is szült,ebből ha 6 felnőtt lett sokat mondok. Illetve ahogy keresgéltem a halottik között,háááát...sorra gyerekek oldalakon át vagy épp gyermekágy. Úgyhogy de,szerintem akkoriban sokkal több volt.
2023. márc. 2. 12:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!