Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Ez szülés előtti depresszió...

Ez szülés előtti depresszió lehet?

Figyelt kérdés
A második trimeszter vége felé járok. Az egész család kicsattan az örömtől, amióta tudják, hogy kisbabánk lesz. Amiatt vagyok nagyon lehangolt hetek óta, hogy azóta úgy érzem, nem érdeklek már senkit, csak a baba számít mindenkinek, én már megszűntem létezni. Itt is jön a rendszeres kérdés, hogy a baba hogy érzi magát? Ettől kiráz a hideg és csak ideges vagyok tőle, ha megkérdezik. Többször is volt, hogy nagyon rosszul voltam, pl. 2. trimeszter alatt egyszer egész nap erősen émelyegtem, szédültem, majd végül hánynom kellett és gyenge is voltam utána. Amikor ezt megtudta egyik családtag, kijelentette, hogy ja hát akkor a baba volt rosszul, nem én! Tehát ha én nem vagyok jól, akkor igazából nem én vagyok rosszul, hanem a baba. Nekem ez jött le és nagyon rosszul esett, csak felhúzott ez a kijelentés. Amikor egyik családtag beteg volt, mi nem tudtunk róla és meglátogattuk, sírva mondta, hogy ő úgy aggódik a baba miatt, nehogy baja legyen. Tehát én már nem is számítok, meg is halhatok, a lényeg hogy a babának ne legyen baja. Amikor a Balatonon nyaraltunk, azzal jöttek, hogy csak nehogy a baba megfázzon! Tudtommal ez nem is lehetséges, az persze nem lenne baj, ha mondjuk én fáznék meg a vízben. Mindenki csakis a babáról képes beszélni. Lehet, hogy ezeket felnagyítom, és a hormonok is közrejátszanak. Sajnos egyre rosszabbul érzem magam így és nem tudok már örülni az egésznek. Első baba lesz, aki igazából becsúszott, nem volt tervezett, de végül nagyon örültünk neki, én pedig hozzászoktam a gondolathoz, hogy hamarosan minden megváltozik. Tudom azt is, hogy erről az egészről nem a baba tehet, nem ő kérte, hogy a világra jöjjön. Vártam is, hogy megszülessen, és abban biztos vagyok, hogy rengeteg örömet fog ez hozni az életünkben. Ez vajon szülés előtti depresszió lenne? Nem megoldást várok, csak jól esik végre leírni, még ha ezt félve is teszem. Köszönöm, ha írtok ehhez néhány támogató hozzászólást.
2022. szept. 6. 14:51
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
86%

Őszintén? Engem is idegesít.

Hánytam mint a kutya, most szétnyílt hirtelen a hasizmom nagyon és sérvem lett, mellé alakul a vesetágulat is. Jövök, megyek, dolgozom, döcögök, nem rinyálok.

De anyám is csak azt kérdi (soha semmi mást) hogy van a gyerek. A babóca. A pocaklakó. A kis jövevény. Meg ilyenek. Én véletlenül sem esem a listába. Apósom dettó.

Tudja a bánat hogy van, mondanám idegesen, de tudom hogy ettől parasztnak tűnök. Mozog, rúg, cukin ficánkol, imádom, de nincs UH szemem, nem látok a saját hasamba és nem szokta kiordítani, hogy anya, megfáztam!

Komolyan a lőtéri kutyát nem érdekli hogy vagyok és élő inkubátorként tekintenek rám.

Pedig néha elmondanám, hogy hetek óta nem tudok aludni, meg már ott tatok, hogy bár nem nagyon, de állandóan van ami fájjon.

És tényleg nem rinya, rengeteg mindenen keresztül mentünk már a legelejétől. Imádom a terhességet, a gyereket a pocakban, viszont néha szükségem lenne pár kedves szóra (apuka messze külföldön).

Sírnék örömömben, ha valaki igazi érdeklődésből megkérdezné: Hogy vagy, hogy érzed magad? És nem az lenne a válasz mindenre, hogy jah, a terhesség ezzel jár...

Na ez volt a rinya szekcióm, most jöhetnek azok akik szétszednek, hogy nem vagyok igazi csendes önfeláldozó anya.

Igyekszem az lenni, csak a mindennapi hajtásban néha szökségünk van rá, hogy valaki minket is lásson, ne csak a pocakot :)

2022. szept. 7. 11:13
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

9-es vagyok

11-es Pont ezt írtam hogy én mindig megkérdezem hogy a kismama hogy van mivel honnan tudná hogy a baba hogy van:)

Megértelek esküszöm:)) Majd ha megszületik is az lesz hogy a gyerek hogy van de te is ezzel leszel elfoglalva úgyhogy akkor már más lesz.

Jobbulást!

2022. szept. 7. 11:42
 13/17 anonim ***** válasza:
100%
Rajtam máshogy jött ki a depresszió, rajtad így. Legalábbis ez szerintem az. Könnyű odavágni valóban, hogy önző dolog és akkor minek neki, mert mennyi lemondás. És tényleg, csak ez kvára nem segít, hanem még mélyíti a dolgot. Én magamat és kompletten a környezetemet utáltam, annyira befordultam, a babát meg óvtam a széltől is. Több, mint két kbszott évig csak a rugdosást és bírálatot kaptam a tágabb családtól, a férj meg konkrétan hiába kértem, nem segített, hanem közölte, hogy én vagyok a gyökér. Igen, bmmeg, tudom. Te meg egy fsz. Pokoli volt. Keress szakembert inkább most. Most is nehezen elevenítem fel indulatok nélkül, sajnos. Nem kell neked ez. Mert most meg állandó bűntudat van, de a cserbenhagyásért gyűlölök mindnekit.
2022. szept. 7. 11:58
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Ismerős, bár szerencsére én csak az adott pillanatban húzom fel magam, 2 perc múlva már túl is lépek az egészen. Ez szerintem mindkét fél részéről normális reakció, a Te életedben hatalmas változások vannak, a családból meg a babák ezt hozzák ki. Engem két dologgal lehet nagyon kiborítani: a hastapival (ezt nem engedem, anyukámmal vesztünk is már össze miatta, de nekem ez fura, bizarr és túl intim... a férjem meg szokta puszilni, de vele előtte is voltunk ilyen szoros kontaktban, anyukám viszont szerintem 10 évesen simogatta meg utoljára a hasamat, úgyhogy fura lenne most, mindig elmondom, hogy ha megszületik, annyit simogatják meg puszilgatják amennyit akarják, de engem hagyjanak...), a másik pedig az, hogy a család szerint egy szobában kellene feküdnöm 9 hónapon át. Semmi bajunk, az értékeink jók, figyelek arra, hogy mit bírok, mit szabad, mi esik jól, de amikor félidősen azt hallgatom, hogy miért dolgozom még (irodai ülőmunka), miért vezetek, hogy merek edzeni és mi az, hogy megfordult a fejemben, hogy utoljára elmenjünk kettesben a férjemmel nyaralni (ez végül meghiúsult, de teljesen más okból).

Meg kell tanulni kezelni ezeket a helyzeteket, nem mostanában, de egyszer majd csak csak lecseng. Attól még hidd el, hogy szeret ugyanúgy a környezeted, de az újdonság és a babák varázsa már csak ilyen.

2022. szept. 7. 12:00
 15/17 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a ti hozzászólásaitokat is. Nagyon sajnálom, hogy ezeken kell keresztül mennetek. Ezek szerint ez nem egyedi probléma, már kezdtem magamat egy zombinak érezni. Meg ezek a rossz érzések mellett nagyon bűntudatom is volt az érzéseim miatt. Hihetetlen, miket tud kihozni egy kismamából a 9 hónap, irigylem azokat, akik az egészet végig örömmel tudják megélni. Végül is ezt nekünk kell végig csinálnunk, sokaknak lövésük sincs, mivel jár. Néha férfi ismerősöktől meg rokonoktól is akkora baromságokat hallok, hogy ez meg az fog történni velem, nyugodjak meg mert a rosszullétek már nem fognak visszajönni (amik azóta újra megjelentek, volt is csodálkozás a részükről, hogy ja akkor rossz infót hallottak), meg hogy hajolgatni kell mert az jót tesz, mert a mama meg az anyuka ezeket mondta, vagy valahol hallotta. A testemet sikerült már elfogadnom, hogy megváltozott, de az eleje nagyon nehéz volt. Ebben pedig az sem segített, hogy folyamatosan kaptam a megjegyzéseket a külsőmről, meg hogy jajj nekem már nagyobb hasam van mint neki, meg mekkora melleim lettek, és ezek nagyon fájtak. Pedig egyébként még alig híztam, súlyban minimális és csak a hasam és a mellem nőtt, a többi testrészem pontosan ugyanúgy néz ki, mint ezelőtt. Pedig mindezek mellett őszintén örülök a babámnak, annyira szeretem azt is, hogy egyre jobban látom a fejlődését, látom és érzem az eleven kis mozgását. Ma már jobban érzem magam, a tegnapi támogatás a többiektől sokat segített. A tanácsot is köszönöm, megfontolom a külső segítség igénybevételét, mert örömmel szeretném megélni a hátralevő időt és a baba megszületését, felnövekedését.
2022. szept. 7. 15:03
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen érthető érzéseid vannak, én már a 3. Babámat várom, tehát tudom hogy szülés után még még annyira sem érdekli csak a baba a többieket :-) ez nem hiszti emberek vagyunk érzésekkel ráadásul a hor.onok dobálnak és hidd el nincs olyan terhes nő aki végig a 40 Hetet rózsaszín felhőben éli meg, aki ezt mondja hazudik. Terhesen is vannak hullámvölgyek de még milyenek. Amúgy amikor megkérdezik hogy van a baba akkor vágok egy képet és azt mondom gondolom jól de ma még nem kérdeztem meg 😆
2022. szept. 22. 08:01
 17/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm neked is 8-as válaszoló, tényleg megnyugtató, hogy nem vagyok egyedül ezekkel az érzésekkel. :)
2022. szept. 22. 09:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!