Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » A terhesség alatti lelkiállapo...

A terhesség alatti lelkiállapot vajon mennyire befolyásolja, hogy a babát később mennyire szereted?

Figyelt kérdés

Az első terhességem alatt halál nyugodt voltam, maga a zen, imádtam ha nem is minden pillanatát (az első trimesztert végighánytam, azt nyilván nem élveztem :D ), de a rossz időszakokban is mindig a pozitívat néztem. A lányommal azonnal egymásra tudtunk hangolódni, most 21 hónapos, tökéletes az összhang, imádjuk egymást, de én őt mindenképpen, és még a nehéz pillanatokban is úgy érzem, hogy jó anyja tudok lenni. Ő is egy nyugodt, könnyen kezelhető kislány (bár lehet, hogy emiatt is érzem "könnyűnek" vele az életet), és amikor megszületett, anyósom folyamatosan azt mondogatta, hogy azért ilyen nyugodt, mert én is ennyire békés voltam a terhesség alatt. Akkor persze leállítottam, hogy ennek semmi köze egymáshoz, nem az én érdemem a gyerek személyisége, de azért nyilván szívesen elhittem volna, hogy azért olyan tökéletes baba, mert én olyan kivételesen fantasztikus kismama voltam :D

Most ismét babát várok, az első trimeszterben tartok, sokkal de sokkal jobban viselem fizikailag, mint a lányommal, bár émelygek és néha-néha hányni is szoktam, azért ez nem jelentős, fáradékony sem vagyok annyira, meg úgy egyébként is jobb a fizikumom, mint először volt. Aminek persze nagyon örülök, hiszen a lányommal így is-úgy is foglalkozni kéne, ez így azért jelentősen jobb. Csakhogy lelkileg nagyon nem érzem azt a békés, kiegyensúlyozott zen harmóniát, mint a múltkor. Utálom az egészet, hogy nem ehetek amit akarok, hogy nem vehetek forró fürdőt (a kis langyos pocsolyás fürdőzés nekem nem élvezet, én a pokol tüzében szeretek pancsolni, azt most nyilván kerülöm), hogy émelygek és nincs étvágyam, hogy itt-ott görcsölgetek és néha fáj a tüsszentés, szóval na, ezeket az abszolút normális velejáróit egyszerűen most gyűlölöm és elegem van belőle. A babát pedig akartuk, hónapokig próbálkoztunk vele és tök csalódott voltam minden kudarcba fulladt hónapban, és mégis azt érzem most, hogy elegem van ebből az egészből. És még csak az első trimeszterben tartok :( Mi lesz így a végére? Vajon ez mennyire fogja befolyásolni, hogy hogy jövünk ki a babával? És a személyiségére hatással lehet? Igaza lehet anyósomnak, hogy a lányom azért ilyen nyugodt és kiegyensúlyozott, mert a terhesség alatt én is az voltam? Ha igen, akkor a kisebbik gyerek majd egy kis méregzsák lesz, akinek semmi se jó? :( És közben meg iszonyú bűntudatom van, hogy ez a kis pár centis emberke semmiről sem tehet, én akartam, hogy létrejöjjön, aztán a folyamatot meg utálom.

Nálatok hogy alakult a két(több) terhesség lelkileg és utána a babákkal való kapcsolat? Szerintetek lehet összefüggés?

2022. ápr. 24. 21:29
 1/3 anonim válasza:
Szia! Valószínűleg a nagy görcsölésben, hogy mennyire akartátok neked ez sok volt. De végre összejött! A gyermekre simán kihathat az anya is, de nem befolyásolja olyan nagyban a személyiségét. De az igen, ha kiabálnak vagy érzi, hogy nincs biztonságban. Nyugi, minden rendben lesz. Valószínűleg amint meglátod beleszeretsz, de még a szülés utáni depresszió sem kizárt. Olyankor az anyuka ,,ellöki" magától a gyermekét. A férjednek/párodnak a segítségére van olyankor nagy szükség. Sokszor az orvos/pszichológus ki tud ebből hozni, S minden rendben lesz. A személyiségére pedig legfőképpen az lesz hatással, amit akkor tapasztal meg, amikor már megszületett. Nem lesz méregzsák, a szülők nevelésén múlik. És nem lehetsz rossz szülő, ráadásul ott lesz a nővére, aki nyugodt gyermek. S általában a kicsik a nagyobb gyerekről szeretnek példát venni, a nagyobb gyerekeket szeretik leutánozni. A legnagyobb mértékben mondanám azt, hogy nyugi, minden a lehető legnagyobb rendben lesz! Csak vigyázz magatokra!
2022. ápr. 24. 21:43
 2/3 anonim ***** válasza:
Óó... Nalunk is hasonlo volt a helyzet. Megnyugtatlak, az elso gyerekem akivel "zen" modban kismamaskodtam, ő egy kis szelkakas lett. A masodik gyerkoc akivel ugyanigy ereztem mint te, hat ő meg halal nyugodt, jo alvo. Szoval nem jelent valoszinuleg semmit :D
2022. ápr. 24. 22:00
 3/3 anonim ***** válasza:
Imádtam a terhességem, de tényleg és alig várom, hogy ismét várandós legyek, bár még mi nem tartunk ott. Tehát 1 gyerekem van, aki egy pillanatra nem tud leállni, nem fogad szót, egy huncut, zsivány csaj. Szóval vagy nincs összefüggés vagy a kivétel erősíti a szabályt! 😊
2022. ápr. 25. 21:32

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!