Valahol azt olvastam, hogy nem szabad terhesen májat enni. Igaz ez?

Szia!
Ez abba a kérdéskörbe tartozik, ahol kétféle választ fogsz kapni: az egyik tábor azt mondja, hogy miért ne, a másik, hogy szigorúan tilos.
Nekem anno azt mondta a védőnő, hogy alap esetben mindent ehetek, csak ne kamionszámra, ha lehet kerüljem el a nyers husit. Minden ami hőkezelésen átesett (főzés, sütés, füstölés) ehető. Én - úgy tudtam - utálom a májat, de terhesen megkívántam, ettem. Nem lett semmi bajunk belőle, de hozzáteszem rendesen meg volt sütve.

A máj magas A-vitamin tartalmáról és az ezzel kapcsolatos intelmekről én is hallottam, egy terheseknek szóló táplálkozási útmutatóban ezt olvastam:
Lehetőleg hetente egyszer belsőséget (főleg májat) is egyen a kismama, a túl gyakori, nagy mennyiségű fogyasztása viszont káros lehet a magzatra (A-vitamin túladagolás).

Én azt hallottam, hogy lehet enni májat jól átsütve!
Ami a boltban lehet kapni pástétomokat kerülni kell!
Amúgy szerintem fontos a máj, mert vasat tartalmaz!

Ahogy az előttem lévő kismamák is írták, az a vitamin miatt kell vele óvatosan bánni. Nekem azt mondta a szülésznő ismerősőm, hogy egyek májat és igyak vörös bort is (mértékkel persze), mert a szülés során és utána a vasnak nagy szerepe van.
üdv 22 hetes kismami

Én eszem májat, ha kívánom. Azt gondolom, hogy nagyon is kifinumultá válik a terhességtől a "Mire van szükségem?" érzésem. Eddig bármit nagyon kívántam (a józan ész határán belül: próbálok nem enni csokit, meg ilyeneket) kiderült, hogy abba de jó sok ilyen, meg olyan vitamin van.
Szóval, ha azt kívánod, akkor egyél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!