18. heti genetikai ultrahangot magán orvosi rendelőbe is elvégzik vagy csak a kórházban?
A genetikai ultrahangokat általában szofisztikáltabb gépekkel csinálják, nem azzal az egyszerű UH-géppel, ami a legtöbb magánorvosnál elérhető.
Ennek ellenére vannak magánintézmények, ahol csinálnak genetikai ultrahangot (Czeizel, Rózsakert medical, Róbert KH, stb), de itt is előre kell szólni, nem csak sima UH-jellegű vizsgálat (pl én a Róbert kórházba jártam a terhesgondozásra, másik orvos is csinálta a genetikai UH-kat, nem ugyanaz, akihez amúgy a terhesgondozás szerint jártam).
A genetikai uh elvégzéséhez speciális ultrahang licence kell. Akihez én jártam gondozásra, neki nem volt ilyen, így ezeket a vizsgalatokat más csinálta meg.
Ezek az intézetek, vagy magánorvosok általában külön árral is hirdetik ezeket.
Én pl Egerben voltam (itt lakunk), magzatom.hu, ebben a diagnosztikai központban. Itt van olyan orvos, akinek ehhez van képesítése.
Érdemes a lakóhelyeden tàjékozódni.
Ha Budapest, akkor előttem írtak jó helyeket.
Második gyereket a Maternityn szültem, vele ott csináltam ezeket. Ha nem is szülsz ott, akkor is mehetsz genetikaira oda.
De most olvasom figyelmesen, hogy a 18.hetit kérdezed.
Ezek szerint a 12.heti megvolt.
Aki azt megcsinálta, ugyanaz elvégzi a 18.hetit is.
Lehet hogy szonográfus csinálta, azok közul is csak az végezheti, akinek spec képesítése van.
Magánban persze h alaposabbak.
Én a második nagy uh-t kórházban csináltam, 5 perc, minden oké.
Valami női megérzés miatt elmentem egy jobb rendelőbe, ahol 20-25 perc volt, és jött a hidegzuhany: súlyos vesemedence tágulat mindkét oldalon.
Megszületett a gyerek, 5 naposan már a nephrológián ültünk vele, sok vizsgálat, rengeteg uh, izotopos, stb, 10 hetesen nagyműtét. Már rendben van, de az a vicc benne, hogy semmilyen tünetet nem okozott a babának ez a probléma (súlyos szűkület volt az ureteren, egyik oldal spontán javult, a másik viszont rohamosan romlott). Ha nem veszik eszre, később, amikor már a gyerek is rosszul lett volna, lehet, hogy a vese megtartásáért kellett volna küzdeni.
Lehet, hogy a 32.hetin már az állami kórházban is látták volna, de nem kockáztattam akkor sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!