Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » A szülés előtti táppénz ideje...

A szülés előtti táppénz ideje beleszámít a gyed hosszának számításába?

Figyelt kérdés

Tudjátok, van ez az új szabályozás, hogy a gyedhez legalább 1 év munkaviszony kell, és addig jár a gyed, amíg volt munkaviszony szülés előtt, de max 2 év. Vagyis a 2 év gyedhez 2 év munkaviszony kell.

Namármost a férjemmel lassan családalapításba kezdenénk, de mindenképp jól jönne a gyed, így ha a babánk 2 évvel később születne, mint a munkábaállásom időpontja (amúgy kb most van egy éve h a munkahelyemen vagyok, vagyis ha jövő ilyenkor vagy azután szeretnék szülni, akkor kb karácsony körül kell kezdeni az akciót). De ha a szülés előtt táppénzre kell mennem, akkor az beleszámít a "biztosított" viszonyba és 2 év lesz a gyedem? Köszi! 25/N

2010. szept. 8. 22:04
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

kösz, hogy ilyen kedves vagy.

azért írtam, mert én határozottan erre emlékeztem, ezek szerint rosszul. ezért bocs. és igen, rosszul fogalmaztam, még nem vezették be, de szerencsére nagyon úgy tűnik, hogy be fogják.

mindenki mást ír erről, volt, hogy én is tettem föl egy elég konkrét, speciális kérdést. össze-vissza válaszok érkeztek. senki sem ugyanúgy tudta. most, hogy van pontos válasz, talán helyre kerültem a kérdésben, de lehet, hogy később egy x. ember rácáfol erre is.

korábban a saját kérdésemben kértem is, hogy linkeljen valaki, valamit ahol részletesen minden le van írva, de ilyet nem talált senki.

Ha most valaki tud ilyet, talán az segítene a legtöbbet.

2010. szept. 9. 11:11
 12/18 anonim ***** válasza:
egyébként tök jó, hogy ilyen nagy az arcod, mert amit valóban a kérdésre válaszoltál az te is rosszul írtad.
2010. szept. 9. 11:14
 13/18 A kérdező kommentje:

Hú, látom nem én vagyok az egyetlen akinek nem elég világos a törvényi szabályozás.

Nézzünk akkor konkrét példával!

A munkaviszonyom kezdete 2009.09.15.

Pl a gyermek várható születési ideje 2011. 10.15

Ebben az esetben megvan a 2 ledolgozott év, sima liba, 2 év gyed (2 év után jár még valami a pillanatnyi szabályozások szerint?)

Mi van akkor ha pl 2011. június 15-ével táppénzre kell mennem veszélyeztetett terhesség miatt, vagy csak simán nem bírom tovább a melót pocakkal? Ebben az esetben 3 hónap hiányzik a 2 ledolgozott évhez. Ekkor 2 év lesz a gyed, vagy csak 1 év 9 hónap?

2010. szept. 9. 11:28
 14/18 anonim ***** válasza:

Én válaszoltam hosszút.

A táppénz ideje IS BELESZÁMÍT A SZÜKSÉGES BIZTOSÍTOTTI IDŐBE! Vagyis ha 9 hónapig vagy táppénzen és előtte 3 hónapot dolgoztál, akkor is meglesz a szükséges 365 napod!

A te konkrét példád:

A munkaviszony kezdete 2009.09.15., a gyermek várható születési ideje 2011. 10.15.

A szülést megelőző két éven belül megvan az 562 nap biztosítotti idő, vagyis te a gyerek két éves koráig gyedre leszel jogosult.

(Ismétlem: OLYAN NINCS, HOGY EGY ÉVES KORIG JÁR A GYED! Ha a minimálisan szükséges 365 napod van, akkor a gyerek MÁSFÉL éves koráig kapod a gyedet, ez a legrövidebb idő (ahogy írtam korábban).)

Akár májustól is elmehetsz táppénzre, a biztosítotti időbe a táppénz nem tud belekavarni, az KIZÁRÓLAG a fennálló munkaviszony függvénye (a munkaviszony meg fennáll akkor is, ha beteg vagy)

A JELENLEG fennálló törvények szerint te csak gyedet kapsz, mert az ellátások kizárólag a gyermek két éves koráig folyósíthatóak. Ha megváltoztatják a törvényt, akkor a harmadik évre is kapsz ellátást, gyest.

Viszont a törvénytervezet arról szól, hogy lesz gyes, de legfeljebb 4 órában lehet mellette dolgozni.

Remélem sikerült érthetően leírnom, ha nem, kérdezz nyugodtan.

2010. szept. 9. 12:28
 15/18 anonim ***** válasza:

utolsó válaszoló: látom te nagyon felkészült vagy a témában. most bennem is felmerült egy újabb kérdés: a gyed összegének mi az alapja? gondolom csak a fizetés és a táppénz meg hasonlók nem. de a fizetés melyik időszakra vonatkoztatva? az utolsó 1, vagy 2 évre? és ez alatt az utolsó ledolgozott 1-2 évet értik, vagy a szülés előtti időszakra értik?

remélem még olvasod és tudsz segíteni.

de még mindig írom, hogy ha valaki tud linkelni olyat,ahol minden részlétesen le van írva, az lenne a legjobb. mert én eddig csak általánosságban találtam bármit is

2010. szept. 10. 09:12
 16/18 anonim ***** válasza:

A gyed alapja az igénylést megelőző évben elért jövedelem. Jövedelemnek azt tekintjük, amiből egészségbiztosítási járulékot vonnak. Ilyen a rendes fizetés, a szabadság alatt kapott jövedelem, a betegszabadság alatt kapott jövedelem.

Általában 180 bérezett napot számolnak. Ha nincs, akkor a tényleges jövedelmet veszik figyelembe, ha az sincs, akkor meg a minimálbért (pl. ha az irányadó időszakban végig gyesen voltál).

2010. szept. 10. 10:17
 17/18 anonim ***** válasza:
Ja, és az lemaradt, hogy ha előző évben nincs 180 bérezett napod, de a szülést megelőzően (január 1-ig visszamenőleg) van, akkor nem az előző évet veszik alapul, hanem ezt a 180 napot.
2010. szept. 10. 10:18
 18/18 anonim ***** válasza:
köszönöm. akkor jó, mert pont egy éve emelték a fizetésem, ha 2 évet néznének, rosszabbul járnék
2010. szept. 10. 10:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!