Has diák (egyetemista) vagyok szülés után kaphatok bármilyen támogatást? Gyes/Gyed/Táppénz?
Igen, a GYES alanyi jogon jár, a TGyáS-hoz 365 nap biztosítási idő kell, s ebbe beleszámít, ha 1 évnél tovább jártál felsőoktatási intézménybe nappali tagozaton. Tehát minimum másodévesnek kell lenned, pontosabban legalább a 3. megkezdett félévben. Ugyanez vonatkozik a GyeD-re is. A táppénzről nem sokat tudok, de
bővebben itt olvashatsz: [link]
GYED: 365 biztosított nap után jár
GYES: alanyi jogon jár, mint a családi pótlék
Jogosult vagy még az egyszeri anyasági támogatásra is, ez a szülés után egyszer 62.000 Ft körül van.
Amit még megkérdezhetsz, hogy van-e egyszeri szociális ösztöndíj a főiskolán, azt pont ilyen esetekben utalják ki (gyerekszülés). A Debreceni Egyetemen van. Egy próbát megér.
Minden egyetemen van szociális támogatás, sőt, a terhességre vonatkozóan rendkívüli szoctámot is igényelhetsz, és meg is kapod (ahogyan én is), és hajts rá a tanulmányi ösztöndíjra, az is jól fog jönni!
Emellett ami izgi lehet, hogy az önkormányzat miben segít, nálunk pl van kelengyetámogatás, egyszeri 40 ezer forint.
Boldog babavárást!
19/L 23 hetes :)
OFF:
A 3. félévtől tényleg kaphatok TGYÁS-t?
Folyamatos a jogviszonyom, érettségi után rögtön mentem egyetemre, szeptemberben iratkozom be a 3. félévre, nappalira.
Ha igen, hol igényelhetem?
Mennyi pénzre számíthatok?
Előre is nagyon köszönöm!!!!!
Az egyetem maga nem elég akárhány féléved is van meg, ha nincs munkaviszony mellé. Akkor izgi pl, ha a gyakorlati helyeden tudsz maradni, és úgy mész szülni az utolsó féléved után, akkor 180napot néznek a főiskolából, és csak 185napot kell ténylegesen ledolgozni, hogy tgyás, gyed jogosultságod legyen.
Ha az iskolapadból megy valaki szülni, munkaviszony nélkül, akkor gyesre és cspre jogosult a szülő(csp esetén ha még folyamatban a tanulmány neked vagy párodnak, házastársnak a bére nem haladja meg a minbért egyedülállóként lehet a cspt igényelni, kemény 1000ft plusz:)) havi ellátmányban. plusz egyszeri anyasági. Az önkormányzati és egyéb támogatások településenként eltérőek, azt személyesen tudod intézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!