Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » A prena teszt csak kockázatbec...

A prena teszt csak kockázatbecslés vagy én értettem valamit félre?

Figyelt kérdés

A húgomnak ma érkezett meg a prena teszt eredménye amin az szerepel, hogy alacsony kockázat és a rendellenességek mellett azt írja, hogy a kockázat 1:10000.

Ez alacsony kockázat, de én azt gondoltam, hogy az eredmény biztosan ki fogja mutatni, hogy van vagy nincs rendellenesség nem pedig arányszám.

Valaki el tudná ezt magyarázni?

Természetesen megy orvoshoz is az eredménnyel, de addig is kíváncsi vagyok.

2021. dec. 27. 18:02
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
71%

A Prtena teszt (meg az összes ún. NIPT) nem kromoszómanalízis, ahogy az emberek nagy része gondolja.

Az anyai vérben nem komplett magzati kromoszómák vannak (mint mondjuk a magzatvízből nyerhető magzati sejtekben), hanem csak darabok.

Viszont a kis darabokról meg tudják állapítani, hogy melyik kromoszümáról származnak. És azt vizsgálják csak meg, hogy normál mennyiségű van az adott (pl. 21-es kromoszómáról) származó darabból az anyai keringésben, vagy pedig több/kevesebb. Mivel ha a magzat down szidrómás pl., akkor neki nem 3 db 21-es kromoszómája van, nem kettő, és így az arról a kromoszómáról származó DNS darabok mennyisége valamivel több....

De ezek is csak arányszámok, nagy pici különbségek. Ezért nem is fogadják el diagnosztikai módszerként, mert akármennyire is pontos, azért nem tökéletes. Ha rossz eredmény jön ki, nem lehet terhességmegszakítás végezni egy NIPT alapján, hanem kell megerősítő, invazív vizsgálat (pl. magzatvíz mintavétel).

2021. dec. 27. 18:08
 2/12 anonim ***** válasza:
72%
Az én Prena tesztem eredményén nem arányszám volt.
2021. dec. 27. 18:14
 3/12 anonim ***** válasza:
83%

Az enyém így nézett ki, idén májusban csináltattam. 2-es voltam.

[link]

2021. dec. 27. 18:21
 4/12 anonim ***** válasza:
Nem kombinált teszt volt inkább?
2021. dec. 27. 18:32
 5/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

#2: hát én is ilyen eredményre számítottam nem pedig arányszámra. Nem is értem.

#3: nem, prena teszt. Direkt nem ment kombináltra mert engem annó halálra rémísztettek az eredménnyel és amniora küldtek. A húgom nem akart ezen az idegeskedésen túlmenni és ezért rögtön prenára ment.

2021. dec. 27. 18:44
 6/12 A kérdező kommentje:
És a neme is kiderült amit ugye a kombinált teszt eredményén nem írja
2021. dec. 27. 18:46
 7/12 anonim ***** válasza:
82%

Prena plust csinaltattam, mindegyikhez az van írva, hogy 'negatív', az értékeléshez pedig 'nem kimutatható'.

Pont azért választottam, mert nem arányszámokat ad meg, mint a kombinált.

2021. dec. 27. 19:13
 8/12 anonim ***** válasza:
49%
De attól még az is kockázatbecslés, ahogy az első válaszban leírtam...
2021. dec. 27. 19:32
 9/12 anonim ***** válasza:
Igen ezt sajnos kevesen tudják, hogy ez is kockázatbecslés. Sokkal pontosabb becslés mint a kombinált, de ettől még becslés. Ettől függetlenül ez egy jó eredmény, fals negatív eredmény szerencsére nagyon nagyon ritka.
2021. dec. 27. 21:05
 10/12 anonim ***** válasza:

Nekem ilyen eredményem volt októberben

[link]

hogy lehet, hogy ennyiféle képpen adnak eredményt?

2021. dec. 27. 21:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!