Gyógyult anorexiásként vállalhatok gyereket?
Nem vagyok érintett a témában, de ha ennyire nem bízol magadban, akkor nyugodtan menj el egy dietetikushoz, és meséld el neki a problémát. Kérhetsz tőle egy étrendet, és ha azt betartod, nagy baj nem lehet.
Ha meg nagyon kooperatív szakembereket fogsz ki, akkor akár egy össznépi gyűlés is összehozhattok, a pszichológusod, nőgyógyászod, a dietetikus és a te részvételeddel.
Még mindig evészavaros vagy. Attól, hog, elérted a normál súlyodat, lelkiekben még problémák vannak veled. A beteges kalóriaszámolás is egyfajta anorexia, csak épp a beteg testileg rendben van.
A kulcsszó a testkép, ami a magadról való gondolkodást igazolja, azt, hogy te magadat hogyan látod. Koránt sem gyógyultál meg még.
Egy anorexiás mindig az marad,ez egy pszichés zavar, ha képes normál tartományban maradni az már szuper.
A legtöbben sose gyógyulnak meg,csak kissé helyrerázódnak és tudatosan esznek,hogy ne haljanak éhen.
Ahhoz, hogy fejlődjön a baba, nyilván jóval többet kell ennem, mint most.
Tévedés. A baba elvonja azt, ami neki kell. Akkor is, ha közben a te egészséged tönkremegy.
Az is tévhit, hogy jóval többet kell enni. Igazából minimális kalóriatöbblet szükséges a terhesség alatt.
Viszont te még nem tartasz ott, hogy jól viseld a terhesség alatti hízást.
Egy mentálisan stabil embernek is sokkoló lehet, mikor vizesedés miatt pár hét alatt több kiló is felszalad. Nekem ez az utóbbi 8 hétben 10 kiló volt. Nem zsír! Abból konkrétan fogytam. Viszont jelentős mennyiségű víz van rajtam. Dagad a lábam, a kezem, az arcom... Tudom, hogy ez hamar le fog menni szülés után, de akkor sem egyszerű látni a számokat.
Hány kalóriát eszel jelenleg egy nap? Terhesség alatt elég csak 200 kalóriával többet enni, mint a szükségleted, szoptatás alatt 500 kalória plussz javasolt. De hangsúlyozom, hogy a szükségletedhez képest, tehát ha jelenleg 400 kalóriával kevesebbet viszel be, mint amennyi a szervezeted egészséges működéséhez kéne, akkor azt 200-zal emelni kevés lesz.
Az sem mindegy, miből jön a kalória, tehát egészséges, változatos étrendre lenne szükség, ami minden fontos tápanyagot, vitamint stb. tartalmaz. Esetleg terhesvitamin ajánlott, de ezek soha nem helyettesítik az egészséges táplálkozást!
Az afrikai éhezők is szülnek, tehát nyilván tudnál szülni, de a saját és a leendő gyermeked egészsége érdekében megfelelően kell táplálkoznod legalább a terhesség és szoptatás ideje alatt. A szoptatás végére általában maguktól lemennek a plussz kilók.
Másik dolog, ami később probléma lehet: ex-anorexiásoknál bármilyen stresszhelyzet újra előhozhatja a tüneteket. Ha anya leszel, akkor viszont már nem csak magadért vagy felelős, hanem a gyerekért is.
De hogy mondjak egy pozitív példát: egy barátnőm súlyos anorexiából gyógyulva szült. Egyelőre minden rendben, és nagyon boldogok.
Azt pedig saját tapasztalatomból is meg tudom erősíteni, ha valaki vagy valami igazán fontos számodra, azért érdemes élni és inkább eleget enni.
Kedves kérdező!
Én nem voltam soha anorexiás, mindig egészséges súlyom volt, nem zavart különösebben az sem, ha volt rajtam 1-2 kg plusz, azért engedd meg, hogy leírjam a tapasztalataimat. Most babát várok, és magamon is meglepődtem, hogy mennyire rosszul érint, hogy megváltozott a testem (ami korábban sem volt szupermodell test). Még az első trimeszterben anélkül, hogy többet ettem volna, elkezdett nőni a fenekem, a csípőm, a hasam, és még egyáltalán nem látszott, hogy babát várok, így még zavaróbb volt. Mostanában néha rámtör a vágy, hogy benyomjak egy tábla csokit, és hát a gondolattól nagyon nehéz szabadulni... Szinte sokkoló, ahogy ráállok a mérlegre, és olyat mutat, amit eddig még soha életemben nem mutatott. Továbbra sem vagyok elhízva, most megnéztem, és még babával a pocimban is ideálist mutat a BMI. Ezt csak azért írtam le, hogy tudd, evészavar nélkül sem egyszerű elfogadni a test változását, és itt nem csak a plusz kilókra gondolok, hanem hogy az egész működése megváltozik, itt fáj, ott fáj, egy kis légszomj, vagy nálam szédülés, stb... Persze 10x ennyit is elviselnék a kisbabám kedvéért, csak azért írtam le, hogy tudd, hogy ez anorexia nélkül is megtörténik. Én nem gondolom, hogy ne ennéd meg azt a pluszt, amit a baba miatt szinte megkövetel a szervezeted, főleg ha ilyen tudatosan vágsz bele, de azt el tudom képzelni, hogy a változás miatt folyton szorongani fogsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!