Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Miert valtoztatnak a szuletesi...

Miert valtoztatnak a szuletesi datumokon ha meret szerint nagyobb vagy kisebb a baba?

Figyelt kérdés

Nem igazan ertem ezt. Ugyan is ez mindig valtozik es azert egyenfuggo is hogy melyik baba mekkora.

Most akkor megsem a menszesz szerint nezik? Meg akkor sem ha pontosan tudja valaki mikor fogant?

2021. aug. 4. 19:39
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
68%

Nem, nem szültem, ellenben jó pár éve szülészeten dolgozom, tehát pontosan tisztában vagyok azzal, hogy mégis hogyan is kell tisztesséegesen kiszámolni a terhességi kort.

És igen, azzal is tisztában vagyok, hogy létezik olyan nő, aki évente kétszer menstruál. Meg olyan is, akinek nem 28, hanem 35 naponta, vagy épp 25 naponta mesntruál.

Meglepő, tudom, de az embriológiáról is van némi fogalmam, meg némi UH-s képzettségem is ahhoz, hogy normálisan le tudjak mérni egy CRL-t, néhány kollégával ellentétben.

A magzatok a 12. hétig fejlődnek egyformán.

Normálisan így szokott történni a dolog:

1. Az anyuka általában még a 12. hét előtt észleli, hogy bizony terhes. Jellemzően a 6 és 10. hét között elbattyog az orvoshoz, aki megkérdezi az utolsó menzeszét és azt, hogy hány napos colt a ciklusa és rendszeres volt-e, netalántán IVF révén fogant a terhesség és tudja, hogy hanyadik napon volt a beültetés és hány napos embriót ültettek be.

Mgecsinálja az UH-t, a gép pedig a mért CRL érték alapján pontosan megmondja a terhességi kort. Ez alapján a terhességi kor alapján (ami igen, bizony van, hogy nem stimmel az utolsó vérzés alapján számolttal) adnak időpontot a 12 hetes UH-ra.

2. A 12 hetes UH-n lemérik ismételten a CRL-t. Összevetik a CRL alapján és a menzes alapján számolt kort. Ha egyezik vagy kisebb a különbség, mint egy hét, akkor a menzesz alapján beírják a kiskönyvbe. Ha nem stimmel, nagy az eltérés, akkor a CRL alapján számoltat írják a kiskönyvbe és jellemzően jelzik is, hogy "UH alapján számolt kor".

Majd pedig ez alapján adnak időpontot a 20. heti genetikai UH-ra.

Utána pedig, mint írtam, nem variálnak, és általában akkor szoktunk elgondolkodni azon, hogy valami probléma van, ha több, mint 2 hét az eltérés a számolt és a mért kor között.

Ha már a 20 hetes UH-n 2-3 hét lemaradás van a 12 hetes UH-hoz képest, akkor mondjuk erősen elgondolkodunk, hogy nem-e valami genetikai rendellenessége van a gyereknek, ugyanis jellemzően a korai retardáció amiatt van. Későbbi terhességi korban nagyobb lemaradás esetén általában lepényelégtelenség irányában kell vizsgálódni.

Egy-két, vagy kevesebb mint egy hét difi meg általában nem szokta megütni az ingerküszöböt, hiszen egyetlen mérés sem 100%-ig pontos.

Rehát II. trimeszteri UH-n 1 hetet módosítgatni semmi értelme nincs.

(Annál a kérdezőnél se lett volna, aki azt írta, hogy így szült 39+3 napra, hiszen ha nem módosítják, akkor 38+3 napra szül, ami ugyanúgy érett szülésnek számít...)

Azt meg bocs, de ne akarja már bemagyarázni senki, hogy 4 hét különbséggel csinálnak UH-t, a méretkülönbség meg 10 hét, és ez normális...

Akkor vagy a 14 hetest mérték el de baromira, vagy a 24 hetest, vagy mindkettőt közepesen, de ilyen a világon nincs, hogy 4 hét alatt 10 hetet fejlődik egy magzat. Elég csúnyán be volt az nézve.

De én itt lezártam, a kérdező leszűr belőle, amit akar.

2021. aug. 5. 19:51
 22/26 anonim ***** válasza:
60%

Mit agyamosottozol?

Olvasd már el, hogy mit írtál.

"Kaptam is 12 hétre ultrahangos vizsgálatot,és ott kiderült,hogy akkor nem 12 hetes volt a baba,hanem 14-nek látják,dátumot váltottak és eszerint kellett tovább menni."

Tehát elméletlen 12 hetesen mentél UH vizsgálatra, ahol megállapították, hogy méret alapján 14 hetes. Ez alapján kaptad a következő időpontot a 18 hétre.

Értelmezésem szerint akkor mondjuk ha augusztus 1-én mentél a 12 hetesre, de ott kiderült, hogy 14 hét, akkor ahhoz képest 4 hétre adták a következő időpontot, amikor az új számításuk szerint 18 hetes lettél volna. Tehát augusztus 29-ra.

"Ezzel kellett jelentkeznem 18.heti ultrahangra ahol már nemet is tudtak nekem mondani,és szóltak,hogy nem 18 hetes a baba,hanem addigra volt 24(!) hetes."

Tehát a leírásod alapján az újraszámolt 18 hetes kornak megfelelő időben, azaz augusztus 29-én elmentél az UH-ra, ahol 24 hetesnek mérték a magzatot.

Magyarul -a leírásod szerint- az augusztus 1 és 29 között 14 hetes méretből lett 24 hetes méretű. Az akkor 10 hét különbség, akár hogy is nézem...

2021. aug. 5. 19:57
 23/26 anonim ***** válasza:
35%
Egy két nap, vagy kevesebb, mint egy hét difi (a korábbi kommentből kimaradt a nap szó)
2021. aug. 5. 20:01
 24/26 anonim ***** válasza:
11%

Akár hogy fogod magyarázni akkor is én voltam az aki szült,aki végig ment a rohadt terhességi vizsgálatokon.

Fogd fel,hogy igen,nekem is a 18.ultrahangos vizsgálat volt az utolsó és egyben a mérvadó.

Lehetsz te 100 éve orvos (bár kétlem,max tanuló..),és láthattál te millió egy terhességet ami rendben ment.Akkor is van akié eltér.

És nem fogom elmagyarázni még egyszer.Nekem 6 hetes eltérésem volt,amit a 18.heti ultrahangal tudtak pontosan belőni.

Ennyi a történet.Emeszd meg vagy hagyd figyelmen kívül.

Én is ezt teszem nehogy azt hidd,hogy el fogom olvasni a hülyeségeid.

Ritka rossz személyiséged lehet,ha azthiszed a világon te vagy az egyetlen akinek igaza lehet..

2021. aug. 5. 20:04
 25/26 A kérdező kommentje:

Huha nem tudom mi tortent itt nem olvasom vegig. Na most a helyzet az hogy a genetikai Uhn mert meret alapjan nem akkor fogant a baba igy nem reallis hogy az alapjan irjak a kiirt datumot.

A 12+2nek itelt terhesseg valojabban 12+5. Igaz kis elteres de azert bosszant en nem a genetikaiuh-s terhessegi hetet mondom hanem ami a menstraciom szertinti ami 3nappal pont kisebb mert 16.nap volt ovulaciom 32napos ciklusnal.

2021. aug. 6. 13:21
 26/26 anonim ***** válasza:
Össze gyűlt a sok gyakoris orvos és szülés-nőgyógyász.Csak ennyi.Két posztal arrébb majd ha arra lesz szükség épp boncnokok és rendőrnénik lesznek. :D
2021. aug. 6. 13:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!