36. heti laboreredmény eltérések értelmezésében tudnátok segíteni?
Megérkezett az eredményem, de az orvoshoz csak két hét múlvára kaptam időpontot, a védőnő pedig szabadságon van :(
Neten próbáltam keresni olyan oldalt, ahol a terhességhez viszonyítva vannak feltüntetve a határértékek, de nem találtam sajnos, az ami a leleten van határérték pedig a normál állapotra vonatkozik nem a terhesség alattira, ezért nem tudom, hogy az eltérések most rendben vannak-e vagy sem.
Ezek az értékek térnek el:
Neutrophyl granulocyta + 8,65 (határértékek: 1,80 - 7,00)
WBC -FVS SZÁM + 11,50 G/L (határértékek: 4,00 - 10,00)
Neutrophyl granulocyta % + 75% (határértékek: 40,00 - 70,00)
Lymphocyta % - 17 % (határértékek: 20,00 - 40,00)
Karbamid - 2,00 mmol/l (határértékek: 2,80 - 7,20)
LEU 3+
Vörösvértest 1/HPF
Laphámsejt 5/HPF
Van itt esetleg olyan, aki tudna segíteni az értelmezésben?

Utolsó mondat:
"Emelkedett neutrofil szám:
Neutrofiliáról 8000/ul feletti neutrofil szám esetén beszélünk.
Okai:
Ha fokozódik a csontvelőben a neutrofil granulociták képzése: leggyakrabban fertőzésekben, leginkább bakteriális gyulladásokban, leukémiában fordul elő, de kortikoszteroidok, oxigénhiányos állapot (hipoxia), mérgezések hatására is kialakulhat emelkedett neutrofil szám.
A neutrofilek számának emelkedése nem minden esetben kóros. Fiziológiás neutrofiliával találkozhatunk újszülöttekben, terhesség esetén, esetleg stressz következtében."
Ez alapján normális a tiéd:
"A WBC szám a fehérvérsejtek száma vérmennyiségenként. Ne feledje azonban, hogy nincs olyan szám, amely meghatároz egy "normál" vagy egy tipikus WBC számot. A számlálás a különböző típusú egységek egyikében fejezhető ki, mivel változik attól függően, hogy a laboratórium milyen mérési egységet használ. Különböző laboratóriumoknak is megvan a maga meghatározása, hogy mi minősül "magas" vagy "alacsony" WBC-számnak."
Ez sem vészes:
"Az alacsony limfocitaszám okai
Limfocitopéniáról akkor beszélünk, ha a vénás vérben mért limfociták száma kevesebb, mint 0.9 G/L.
A limfociták száma különböző betegségekben csökkenhet: HIV, heveny gyulladásos megbetegedések, egyes autoimmun kórképek (SLE).
A szervezetet érő különböző eredetű súlyos stressz."
Szóval röviden, lehet van egy kis gyulladásod, ez majdnem mindnél levan írva, de ugyanígy a stressz is mindnél ott van.

Ez lemaradt, itt is az utolsó mondat a lényeg:
"Mi okozhatja a karbamid alacsonyabb szintjét?
Az ureát vagy karbamidot a májsejtek képzik, ezért májbetegségek esetén a vérszint csökkenését tapasztalhatjuk. Szintén csökkent az urea koncentrációja hosszú éhezés, testsúlycsökkenés, kifejezett alultápláltság, fehérje bevitel hiánya vagy jelentős felszívódási zavar esetén.
Normálisan előfordulhat a terhesség második vagy harmadik trimeszterében alacsonyabb urea érték."
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!