Valakit a terhessége miatt kirúgtak a munkahelyről? Vagy próbáltak? Mi lett a vége? Hogy történt?
A 2012. évi I. törvény (Munka Törvénykönyve/Mt.) szabálya (65. § (3) bekezdés a.) pontja) szerint „a munkáltató nem szüntetheti meg felmondással a munkaviszonyt a várandósság tartama alatt”. Ez a felmondási tilalom az azonnali hatályú felmondásra nem vonatkozik. Ez utóbbi felmondási módot (korábbi neve: „rendkívüli felmondás” volt) az Mt. 78-79. §-ai szabályozzák, amely jogot főszabályként az annak alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított 15 naptári napon belül lehet gyakorolni.
Mt. 78. § (1) bekezdés a.) vagy b.) alpontjában írtaknak: a munkáltató akkor adhat ki ilyen tartalmú nyilatkozatot, ha
a/ a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegte, vagy
b/ egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
Igen, de ha a nő nem buta, akkor tudja, hogy hiába ugrál a főni, úgyse tud csinálni semmit, tehát nem hagyja magát belezsarolni a közös megegyezésbe. Hanem mondjuk szépen gondolkodási időt kér/nemet mond, és másnap elmegy táppénzre, oszt becsókolhat a szemét főni.
Nem támogatom egyébként a munkáltató átbaszását, de az ilyen típussal csak így lehet sajnos.
Az én munkahelyemen rengeteg határozott idejű szerződéses munkavállaló van és a kismamákat sem szokták figyelni. Lejár a szerződés december 31.-én és nem hosszabítják meg neki.
Nekem csak azért hosszabbított mert 6 évet húztam le nála.
"Nem a "butácskaság" az oka, hanem a jellemtelen munkáltató."
Jaja, a munkáltató a jellemtelen. Mert az ugye sosem fordult még elő a történelem során, hogy Juliska valahogy teherbe esett próbaidő alatt - vagy már eleve terhesen került a céghez- és hogy, hogynem csak a próbaidő letelte után jelezte....Juliska általában rögtön táppénzre se megy ilyenkor, ugye, aminek egy harmadát a munkáltató fizeti. Juliska ezek után szintén nem ritkán vállal ugye másik gyereket, és a terhesség alatt hogy hogynem táppénzre megy....Juliska ezek után majd 6 év múlva jelzi, hogy vissza menne dolgozni, kivenné a felgyűlt szabadságait... Juliska dolgozott mondjuk 3 hónapot és 1 napot, a főnök meg fizetett neki 2×6-7-8 hónap táppénzt, pár hét szabadságot. Ja bakker, tényleg jellemtelen a főnök.
Amugy meg okos embert nem lehet hülyeséggel átverni
18!
Ha kicsit olvasgatod itt a gyermekvállalás rovatod meglátod, mennyi nő él vissza ezzel. Nem csodálom, hogy egyszerűen nem akar senki szulokepes korú nőt alkalmazni. A munkaadót senki sem védi a Juliskáktól
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!