Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Terhesen oltatni Covid ellen?

Terhesen oltatni Covid ellen?

Figyelt kérdés

15 hetes veszélyeztetett terhes vagyok és a háziorvosom ajánlotta hogy a második trimeszterben már oltassam be magamat.

Regisztráltam már 2 hete, választ, hívást még nem kaptam. Bevallom egy kicsit félek. Igaz olvastam, hogy nem okoz vetélést a vakcina, de egy kicsit tartok tőle.

Van aki már oltatott? Ugye nem lett semmi baj?

2021. máj. 19. 21:48
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
8%
Alfréd!!!!Dr.Pócs Alfréd!
2021. máj. 20. 08:42
 12/17 anonim ***** válasza:
42%

A nőgyógyászod mit mond? Nekem a háziorvos egy halom papírt küldött e-mailben az oltás előtt olvasásra és kitöltés/aláírásra. Volt köztük egy, amit a nőgyógyásznak is alá kellett írnia, anélkül nem oltanak kismamát. (tudtommal)

Engem a háziorvosom hívott és oltott be egyébként, semmi dolgom nem volt a papírok aláíratásán és a regisztráción kívül. Holnap kapom a második adagot, természetesen mielőtt rábólintottam felhívtam a nőgyógyászomat, hogy mondjon szakvéleményt a második körről, nem volt ellenvetése.

Nem kell félned az álhírgyáros gödénykárosultak dumájától, meg vannak vezetve szegények egy rakás szélhámos által.

Semmi bajod nem lesz se neked, se a gyereknek az oltástól. Aki azt mondja, hogy igen, az tudatlan és fogalma sincs hogy működnek a védőoltások. (Pedig emlékeim szerint általános iskolás anyag)

2021. máj. 20. 12:11
 13/17 anonim ***** válasza:
22%
Mennyi virológus és végzett orvos van itt:))
2021. máj. 20. 13:20
 14/17 anonim ***** válasza:
90%

Az a lényeg, hogy ha koronavírusos leszel, akkor sajnos könnyen lehet baja a babának is (meg neked is, terhesekre veszélyesebb). Nyilván az oltásnál se tudjuk 100%-ra biztosra mondani, hogy nem lesz bajod tőle, csak annyit tudunk, hogy minimális a valószínűsége bármiféle problémának, és az is egész biztos, hogy a betegségnél sokkal inkább várhatóak súlyos maradandó hatások.

Csak sajnos az ember hajlamos érzelmi alapon dönteni, és ha tudja, hogy mondjuk 1 millió oltottból átlagosan 1-nek valami baja lesz, mintjárt úgy érzi, hogy pont ő lesz az az egy. Holott ha inkább nem kér oltást, azzal sokkal-sokkal nagyobb veszélynek teszi ki magát - akkor se biztos, hogy komoly baja lesz, csak az oltatlanok között mondjuk 100-ból lesz 1-nek komoly baja. De az emberi agy a tudatalatti szinten nagyon rosszul becsüli a valószínűségeket, és téves megérzéseket generál.

Kisebb lázad lehet, legyen otthon paracetamolos lázcsillapító, azt terhesen is be lehet venni (pl. panadol tabletta), de lázasnak maradni nem szabad terhesen.

2021. máj. 20. 18:58
 15/17 anonim ***** válasza:
80%

Mérlegelni kell, hogy a kisebbik rossz, vagy a nagyobb, de kisebb eséllyel bekövetkező rosszt választod.

Nekem nem csak most kellett ilyen döntést hoznom, mivel epilepsziás vagyok (hálistennek elég enyhe) és a terhesség elején már konzultálnom kellett a neurós szakorvosommal a gyógyszerezést illetően. A jelenlegi mennyiségű gyógyszerem mellett biztos a rohammentesség a terhesség alatt, ugyanakkor az epi gyógyszerek anyagai mind átkerülhetnek a magzatba, és a szoptatás alatt az anyatejjel a babába is. A szakorvos szerint ez semmi gondot nem okoz, nem lesz gyógyszerfüggő a gyerek, semmi ilyesmi, fejlődési rendellenességet nem okoz, magyarán teljesen biztonságos. Döthettem volna úgy, hogy a terhesség és szoptatás idejére megtagadom a gyógyszerem szedését, ezzel kockáztatva egy roham kiprovokálását, amivel nagyobb bajt okoznék a babának és magamnak, mint azzal, hogy a szervezete találkozik a gyógyszeremmel. Persze az se biztos, hogy rohamoznék ezidő alatt, de erre nincs garancia.

Az oltás kb ugyanez, vállalod egy eddig problémamentes, de kevés ideje használt vakcina beadását, (a vakcinàból a magzatba semmi nem jut át, ez ki van kutatva) vagy kockáztatod, hogy elkapod a vírust felkészületlen szervezettel, ami sokkal nagyobb bajt tud okozni, akár a baba vagy a te halálodat.

Nehéz döntés, alapos utánajárást igényel, de néhàny rémhír elolvasása még nem jelent alapos tájékozódást. Beszélj szakorvosokkal, (szakorvos szó alatt praktizáló, normális orvosokat értek, nem flepnis természetgyógyászokat meg patikusokat.) olvass el pár szakmai cikket vagy publikációt a témáról, dönts belátásod szerint.

2021. máj. 20. 21:18
 16/17 A kérdező kommentje:

Sziasztok! Végülis már az 1. oltásomat megkaptam. 14 nap mulva pedig majd a 2.-at. Tünetek nincsenek csak fáj az oltás helye na meg az egész karom :) ezen kívül semmi.

Nem akartan elkapni a vírust, főleg, hogy az utcán senkin sincsen már szinte maszk! A terhes kismamák a magzatukért is felelnek <3

2021. máj. 25. 18:29
 17/17 A kérdező kommentje:
*akartam
2021. máj. 25. 18:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!