Mondanátok nekem jó és rossz tapasztalatokat az epidurálról?
Még vissza van sok hónap, csak szeretnék felkészülni időben.
Húgom egyáltalán nem bírja a fájdalmakat, mégis epidurál nélkül szült. Nagyon gondolkodom azon, hogy mellőzöm én is, de a barátnőm szerint a legjobb dolog volt, hogy alig érzett valamit.
Nekem pl nem hatott mert a fájásokat a derekamba éreztem, utána mondta is az aneszteziológus hogy hát így sajnos sokat nem használ majd.
Szóval feleslegesen voltam fekvesre kényszerítve.
Jobb lett volna közbe sétálni, zuhany alá állni, ülni stb.
Így meg egy helyben feküdtem és kinlodtam.
Borzasztó alacsony a fájdalom küszöböm és meglepően jól bírtam a fájdalmat. Amúgy tök fura kettős érzés, hiszen pokolian fájt időnként, ugyanakkor tomboltak a hormonok és az egész teljesen felemelő küzdelem volt, a végén pedig ott volt a csoda a karjainkban. 1 órával a szülés után úgy éreztem, hogy újra tudnám kezdeni a szülést ott és akkor. (nyilván ez is a hormonok miatt)
Azt gondoltam majd kérek epidurált, de látta a szülésznő, hogy bizonytalan vagyok így elhesegette a kérdést/kérést. Hálás vagyok neki ezért.
Rossz benne, hogy stabil kezekben 10%-os sikertelenségi rátája van, Magyarországon ez tuti rosszabb, mert sokszor a rutintalan és nem kompetens nőgyógyász adja be. Ezért van annyi rémsztori a edaval kapcsolatban itthon. De ezzel tisztában kell lenni, és akkor nem éri az embert csalódás, ha nem segít.
A jó hír, hogy ha hat, akkor tényleg jó, és sokkal könnyebb. Nem véletlen, hogy modernebb egészségügyben sokan élnek vele. Az USA-ban annyira gyakori, hogy ott a természetes szülés nem a hüvelyit, hanem EDA mentes szülést jelenti. Barátnőm indított szülése nagyon fájdalmas és hosszú lett, kapott EDA-t, és tudott mellette aludni. Aki szült már valaha az tudja, hogy aktív vajúdás közben max elájulni lehet, aludni nem...
Nekem nem volt, mert fogadott orvosom sem volt, értelemszerűen EDA szóba sem jöhetett. Meglepődtem, de a módosult tudatállapot sok mindenen átsegített, szóval ez magyarázza, miért bírja sok alacsony fájdalomküszöbű ember is. Ugyanakkor ha lesz még egy gyerek, meggondolom hogy éljek a lehetőséggel. Egyetértek ötössel, ha nem muszáj akkor nem szenvedek még egyszer.
Lehet lepontozni.
Hetes, ebben a kórházban hirtelen ötlettől fogva külön indikáció nélkül nem szokás. Ez nem zárja ki, hogy más kórházban adnak, vagy ebben a kórházban valakinek már adtak így, ad abszurdum felajánlják. De magam is voltam olyan szülészeten a "másik oldalon", ahol ha a beeső anyuka ilyet kér, akkor finoman ignorálják, mert senki nem fogja az egy szem anesztest kicibálni a császár műtőből.
Ettől még szerintem nem ez normális, de ha valaki erre bazírozik, akkor előtte rákérdez, és nem a sorsra bízza magát, na. Magyarország, jobb a realitás talaján maradni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!