Beoltatod magad? Nem tudok dönteni.
Ha igen, miért? Ha nem, miért?
Nagyon sok terhes nő halt meg az utóbbi hetekben :(
"De még fel sem nőtt még"
Viszont az garantáltan szar lesz neki, ha anya nélkül kell felnőnie.
Én úgy gondolom, mindenkinek saját döntése, pont azért, mert a papírkán aláírod, hogy senki nem kényszerített, te vállalod, te felelősséged, senkit nem perelhetsz.
Leírom, én miért nem kívánok egyelőre(!) oltatni, ez nem meggyőzni akarás, felőlem mindenki úgy dönt, ahogy akar:
1. Én is félni kezdtem a sok "terhesen covidban meghalt" hírtől, ezért nekiültem és összeszámoltam, mennyi az annyi. December és most április vége között Google hírek böngészése után 4 hazai embert számoltam össze a minap, aki terhes volt és elhunyt. 4-et. Igaz, róluk fejenként született 10 cikk. Egy halál is sok, aláírom. De tegyük fel, tízszerezzük meg ezt a számot (40), mert mondjuk valaki annyira beteg, hogy elvetél, de életben marad, erről meg nincs hír. Egy negyedévben kb. 22.500 élveszületés van (KSH). Vagyis egy teoretikus százalékos esély, hogy komoly gond lesz: 0,18% (valós halálozási arány: 0,018%).
Összehasonlításképp: a Down szindrómára való esély 35 évesen 0,3%. (Tudom: almát körtével hasonlítok, a Down kiszűrhető, a Covid bizonytalan. De illusztrálás miatt szerettem volna megemlíteni.)
2. Az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) nem engedélyezte a vakcinát a klasszikus eljárás alapján. Se az FDA (Amerikai gyógyszerügynökség). Nem terheseknek, hanem senkinek. SORON KÍVÜL jóváhagyta az FDA, illetve az egyes EU államok.
Miért van ez? Nos jártas vagyok a gyógyszergyártásban, és utánaolvastam a jóváhagyatási dokumentumoknak. Általában a papírforma engedélyezése úgy zajlik, hogy hosszas utókövetést csinálnak a gyógyszerekre. Ezekből születik többek között az az arányosított mellékhatás-lista a tájékoztatókon.
Nos a Pfizer oltást nézve, a hatékonyság úgy lett lemérve, hogy 2 héttel a 2. oltás után nézték, megfertőződött-e az egyén. KETTŐ. HÉTTEL. Hogy 3-4-5 hét, hónap múlva mi történik, most látjuk csak.
3. Fentihez kapcsolódik, hogy az 1. vakcina hatékonysága, nem bizonyított. Sehol a világon ilyet nem csinálnak mint nálunk, hogy 1 oltás van csak terhesség alatt. Izrael, USA, most már Kanada és lassan a UK is 2 adagot adat (sokszor csak ajánlás ellenében). Bár vannak cikkek, hogy mennyire "hatásos" az 1. vakcina, azt is beadás után 2 héttel nézték. 2-4-5 vagy több hetes visszakövetési adatok nincsenek.
4. Az EUban máshol nem oltanak terheseket (a UK már nem EU). Pedig ugyanaz a variáns terjed mindenhol, ha halomra halnának a terhesek, már bevezették volna. Külföldi háziorvos rokont megkérdezve, saját országuk protokollja alapján nem ajánlja nekem, mint családtagjának, terhesen az oltást.
5. Ahol oltanak terheseket is az a protokoll, hogy tájékoztatják őket, hogy hosszútávú tanulmány, ami mondjuk a megszületett gyerekeket is végigkíséri legalább a korai fejlődésen, még nem született. Ez egy tény, van akinek ez elrettentő, van akinek nem.
6. Bár ez már kicsit szentimentális mintsem tudományos, de nekem a fejemben mindig benne van a Thalidomid-botrány, aminek a "marketingje" kísértetiesen hasonlít néha a mostani "oltass vagy meghalsz terhesen" narratívára. Nem gondolom hogy ugyanilyen súlyos szülési rendellenességek lennének, de mindenesetre volt már ilyenre precedens.
Mielőtt antivaxxernek vagyok kikiáltva:
- a gyerekemnek minden előírt, JÓVÁHAGYOTT, rendben kikísérletezett oltást be akarok adatni, ugyanígy magamnak.
- ha GDMes vagy magas vérnyomásos leszek, és ha nem itthonról dolgoznék, átgondolom/nám a beadatást. Szerencsére olyan állapotban vagyok egyelőre, hogy nincs rizikófaktorom.
- nem ítélem el, aki be akarja adatni és senkit nem akarok meggyőzni, mindössze a személyes, tényeken és nem konteókon alapuló véleményem írtam le.
Beoltattam magam 35 hetesen, szülés után nem sokkal kapom majd a másodikat. Körülöttem minden orvos egyértelműen ezt javasolta.
Abban azért eléggé egyetértenek az orvosok, hogy maga a vírus sokkal kockázatosabb, mint az oltás, és arra sem lehet alapozni, hogy majd vigyázok magamra. Hiába zárkóznék el, ha vizsgálatokra úgyis be kell járni kórházba, sztk-ba, a szülésről ne is beszéljünk, ki tudja, a szobatársaim fertőzöttek lesznek-e, és a szobában maszkot sem kell hordani.
Szóval én sokkal nyugodtabban megyek úgy szülni, hogy az első oltást több mint 3 hete megkaptam, tehát valamiféle védettségem elvileg már kialakult (tudom, hogy nem a teljes). A szoptatás alatt kapott 2. oltással pedig remélem, a babámat is tudom védeni.
13!
Imádtam a válaszodat!
És hogy nem csak a semmiből, hanem alapos utánajárással írod ezeket...
Bevallom, én nem ástam bele magam a temába, de hasonlóan gondolom. Ezzel megerősítettél.
13-as vagyok, visszaolvasva most már zavar, hogy nem raktam bele forrásokat, magyarázatokat, úgyhogy ezt gyorsan pótlom (akinek meg ennek ellenére is konteós vagyok, hát, majd elmorzsolok nekik egy krokodilkönnyet):
[1] A 4 áldozat megállapítását alábbiak szerint végeztem: hír dátuma - életkor - lakhely megnevezés (csak magyar áldozatok). Csak az első 2 adat alapján: Dec 16: 29é; Márc vége: 23 éves, és ?éves, 7 gyermekes anya; Ápr. 21 - 34é.
[2] Legújabb EMA hír terhességgel kapcsolatos használatnál:
"The development and authorisation of COVID-19 vaccines and therapies that are safe to use in pregnant and breastfeeding women are of particular concern. "
[3] FDA jóváhagyási dokumentum:
Emergency Use(!) Authorization (EUA) for an Unapproved(!) Product
Kiemelt részek:
4.2.5 Hatékonyság (. Final Analysis of Efficacy of BNT162b2 Against Confirmed COVID-19 From 7 Days After Dose 2 in Participants Without Evidence of Prior SARS-CoV-2 Infection) ---> itt el is rontottam mert nem 2, hanem 1 héttel utána nézték a fertőződést :D
6.2 Unknown benefits (lsd. hatékonyság időtartama, halálozás elleni hatékonyság, átadást megelőző hatékonyság...)
[4] Első vakcina hatékonysága:
Pretend it didn't happen – expert advice on how to behave after receiving a single dose of any of the Covid-19 vaccines.
[5] Egy WHO cikk, ami kihangsúlyozza, akkor érdemes terhesen oltatni, ha a rizikó nagyobb (eü dolgozók, mellékbetegség), de nincs adat a hatásokról:
13-as, én teljesen megértem, hogy valaki nem adatja be, és az érvelésed is logikus, nem is akarnàlak rábeszélni semmire.
Egyetlen dologra reagálnék csak, csak hogy tisztább legyen a kép: nem minden várandós nő halálesete kapott nyilvánosságot, sajnos több az, mint 4. A hivatalos listában csak múlt héten írták oda először, hogy valaki várandós volt, pedig azelőtt is voltak nyilvánosságra kerülő esetek is, szóval a listára nem lehet alapozni. Az pedig, hogy a médiában kiről írnak cikket, vagy kinek kezdeményeznek gyűjtést és akkor elterjed a híre a Facebookon, az csak a családtól, ismerősöktől függ.
Nekem egy távoli ismerősöm, volt osztálytársam halt meg sajnos 32 hetes terhesen. Előtte semmi baja nem volt, alapbetegsége sem, terhességi cukra vagy magas vérnyomása sem.
Ő sem a hivatalos listában nem volt külön feltüntetve várandósként, sem a médiában, mert a család nem akart "szenzációt" belőle. Mi tudjuk, az ismerősei. Szóval valószínűleg ő sincs benne abban a 4-ben, akiről te olvastál, és még hány ilyen lehet. Egyik ismerősöm sógornője is elhunyt sajnos terhesen, őt én nem ismerem személyesen, de ha jól tudom, róla sem cikkezett a média, a statisztikában sem jelölték külön.
Mondom, nem rábeszélni akarlak emiatt és teljesen elfogadhatónak tartom, ha valaki nem kéri az oltást, csak úgy éreztem ide kívánkozik, hogy a covidban elhunyt terhes nőkről nem vezetnek (vezettek eddig) statisztikát, így fogalmunk sincs, valójában mennyi a tényleges szám. A covidhoz köthető koraszülésekrõl nem is beszélve. Olyan esetből tényleg elég sok van, hogy anyuka covidos volt súlyos tünetekkel, emiatt megcsàszàroztàk idő előtt, koraszülött lett a baba. Végül anyuka felépül, ezért többségüktől nem hallunk, de attól még nem a legjobb életkezdet.
Minden jót mindenkinek, remélem, senkinek nem kell megbànnia a döntését, akármelyik "táborba" tartozik. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!