A sok ultrahang tényleg káros lehet?
Rengeteg oldalt végig böngésztem most a neten, külföldit és magyart egyaránt, és nagyon megoszlanak a vélemények. Illetve, azt tudom levonni az összes információból, hogy jelenleg nincs bebizonyítva, hogy káros hatással lenne a magzatra az ultrahang, és a fordítottja sem. És, hogy a legkevesebb ultrahang vizsgálatra kell törekedni a terhesség alatt.
Olvastatok valamit erről a témáról, esetleg valaki jártas ebben? Mit gondoltok erről?
Azért kezdtem bele, mert most számoltam össze, és összesen 7 uh-n voltam eddig, 16 hetes vagyok. Voltam ugye 5 hetesen megállapításkor, 8 és 12 hetesen, közben elmentem ügyeletre 3szor is, mert a rákszűrés után barnáztam egy picit és megijedtem és egyszer voltam 4D-n. Azért nem kevés.
Ráadásul az utolsón, a 4D-n, nagyon melegnek éreztem a "tappancsot", amit meg is jegyeztem a szonográfusnak, de azt mondta, hogy normalis. Most olvastam, hogy nem kellene túlmelegednie. Szerintetek is normális? Mert az orvosi uh vizsgálatokon semmi meleget nem éreztem. És a készülékek szerintem hasonlóak, csak a 4D-hez gondolom van plusz program.
Azért kérdezem, mert ugye a kötelező uh vizsgálatok ritkán vannak és ilyen korán az ember még nem érzi, hogy mozog-e a baba, és szeretné látni. Most a sok olvasmány után picit elgondolkoztam.
Vagy, ha már 4D-re akar valaki elmenni, akkor válasszon orvosi rendelőt? Csak ugye az drágább.
Jó a kérdésed, erre én is kíváncsi lennék!
A 13. hétig 5ször voltam ultrahangon. Annyira aggódtam, hogy mindig látnom kellett...
A barátnőm veszélyeztetett volt, rengetegszer járt uh-ra, főleg a terhessége elején. Makk egészségesek az ikrei :-)
ez nem kevés valóban. a túlmelegedésnek nincs jelentősége attól nem lesz baja a babának attól inkább hogy eddig 7 uh-n voltál.
Én most vagyok 18 hetes és a harmadikra megyek holnap.
Ezentúl kissé hanyagoljátok a sok uh legyen meg a kötelező (ugye két hét mulva) majd a végefelé lesz még egy esetleg még egy 4D is belefér. De nem kell aggódj ettől men lesz baj.
Igen, tudom, ebben teljesen igazad van, nem tudod egész nap ultrahanggal nézni, persze:) Inkább kicsit önbecsapás és egy ideig megnyugszik az ember:)
De pont ezért kezdtem el "tanulmányozni" a témát, egyrészt aggaszt ez a 7 alkalom, másrészt így a sok olvasmány után már csak a kötelezőkre megyek el, vagy vészhelyzetben és egyszer majd a harmadik trimeszterben valamikor jó lenne egy 4D. Remélem, ennyi belefér.
És egy érdekesség:)
Kaliforniában ezentúl csak szakemberek vehetnek ultranhang készüléket, miután Tom Cruise vett egyet, hogy minden nap figyelhessék feleségének terhességét. Ez elég nagy túlzás:) Azért lett betiltva, mert ha nem szakember végzi a vizsgálatot, akkor kárt is tehet a magzatban.
Párom orvos, így én minden nap nézegethetném a magánrendelőben a kisfiunkat, de szigorúan megtiltotta ő is, és a szonográfus sem csinálná meg, mert igenis nem tesz jót, ha nagyon sok uh vizsgálatot végeznek. Másrészt a Baba sem szereti, egy egy vizsgálat felér egy kisebb pofozással.
Szóval ha nincs rá nyomós ok, akkor a szülő saját kedvtelésből inkább hanyagolja az ultrahangot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!