Segitseg? Terhessegi diabetesz! Mit ehetek, mit nem?
28hetes (peteerestöl szamolva)Fr.o.ban elö kismama vagyok. A cukrom terhelesesen (50g cukrosviz)1oras verböl 10.77 mmol/l lett. Nem tudom itt mennyi a normal, dokit felhivtuk, magas, figyeljek a cukor, szh. bevitelre. Majd 2het mulva megyünk hozza!
Ha lehet, masoljatok mar be minta etrendet vagy irjatok le, Ti hogy etkeztek.
Telorol netezek, linket nem tudok megnezni.
Köszönöm a faradozasotokat.
Ja, es van itthon kukorica ill. teljes kiörlesü liszt, azokat hasznalhatom? Vagy tudok venni gesztenyelisztet, ha az jobb!?
Mit mondott az orvosod, elég a diéta? Mindenképpen vegyél vércukormérő készüléket, a világon bárhol lehet kapni és étkezés után mérd 1 órával, nem mehet 7,2 fölé, ez a határ a terhes nőknél. Legalább is itthon. És persze mindenképpen nem itt a neten kellene diéta után kutatnod, hanem elmenni egy dietetikushoz vagy diabetológushoz, ez nagyon fontos. És ez tényleg veszélyes a babára nézve. Ha diétával is magas lesz, akkor akár kórházba is befektethetnek.
Amúgy tilos a cukros ételek fogyasztása, minden, amiben van cukor. Illetve a szőlőt és a banánt is mellőzni kell, persze egyszer kipróbálhatod, mennyire megy föl utána a cukrod. Ezenkívül az orvos (és csak is az orvos, és nem net diéta) elő kell hogy írjon egy diétát, ő fogja meghatározni, hány gramm szénhidrátot ehetsz naponta. Kb. 150 g szoktak előírni (de orvostól függ), és elő lesz írva, hogy reggelire, tízóraira, ebédre, stb. pontosan hány g szénhidrátot ehetsz, oda kell figyelni, le kell mérni, mert ha kevesebbet eszel, akkor ketonos lehet a vizeleted, ami szintén nagyon veszélyes.
Napi ötszöri étkezés lesz, esetleg egy késői vacsi is meg lesz engedve és ami nagyon fontos, hogy mindig ugyanabban az időben kell étkezni.
Gondolom, 2 hét múlva a nőgyógyászodhoz mész, aki, ha normális orvos, úgyis elküld majd szakemberhez. És 2 hétig, ha elkezdesz vigyázni a szénhidrátokra, akkor lehet, hogy a kelleténél sokkal kevesebbet eszel majd, az nem jó.
Külföldön is van dietetikus, el tudsz menni hozzá, mert a baba egészsége a legfontosabb.
De megírom, végszükség esetére, hogy pl. a 150 grammos diétánál, hogy van a napi elosztás. Reggeli: 25 g, tízórai: 25 g, ebéd: 50 g, uzsonna: 20 g, vacsora: 30 g. Az időpontokat válaszd meg te, de akkor a következő étkezés 3 óra múlva legyen mindig és minden nap ugyanabban az időben. Nem nehéz követni, csak meg kell szokni.
És ezen a weboldalon találsz egy szénhidrát táblázatot, ha nincs még konyhai digitális mérleged, be kell szerezned egyet.
Remélem, tudtam segíteni! De orvoshoz mindenképpen menj el dietetikushoz vagy diabetológushoz.
Jaj, a weboldal címe lemaradt:)
Azért nem tudom, mennyire gáz ez a 10 fölötti érték, mert itthon 2 óra múlva mérik és nem lehet 7,8-nál több. Ezt a laborban meg kellett volna mondaniuk vagy jelölniük, hogy mennyi a határérték és így tudnád.
Igen, egyébként egy napra szoktak előírni 140-160 grammos diétát. Ez ki van számolva, hogy ennyit kell ennie a kismamának, ha emelkedett a cukra. Ennyi szénhidrátot ehetsz, de mellé ugye ehetsz húst, abban nnincs szénhidrát, viszont akkor is sok minden mással vigyázni kell a koleszterinszint miatt. Ezeket mind el fogja mondani az orvos. Amúgy, mint írtam is, az ember hozzászokik, és ha az orvos engedi még egy plusz kései vacsit is be lehet iktatni.
:) 15:59-es az durva lenne, ha egy étkezésre tolnál be 150 g ch-ot és ezt napi 6!-szor :)
Igazából ahogy az első válaszoló leírta, az a korrekt. Nálunk az értéktől függően van többféle, de a napi 150-es vagy 180-as a leggyakoribb.
A étkezés után 1 órás mérésnek kell 7 alatt lenni, a terhelésesnél (cukros lötyi ivás után) max 7,8 lehet..nálunk M.o.
Nekem ma csinálták a terheléses, még nem tudom az eredmény, de mert az étkezés utánim pont 7 lett, ezért elkezdtem a 180 g-os diétát. Kb így néz ki:
Reggeli: 1 vagy 2 szelet graham kenyér, vagy pirítós sovány felvágottal, egy kis tejes kávé, ez kb 30 g
Tízórai: 1 kefír+ 1 kétszersült, kb 20g
Ebéd: Grill csirke+pároltzöldségköret, kb 30-40g mennyiségtől függően
Uzsonna: háát ezt nem nagyon szoktam :S, de pl: 1 szelet rozskenyér margarinnal 20g
Vacsi: ugyanaz mint a reggeli, picit nagyobb mennyiségben kb 40 g
Hát kb ennyi, a fontos az, hogy napi 5-6 szori legyen az étkezés...de ha van rá módod, próbálj meg egy dietetikussal tanácskozni, hogy egyénre szabja neked.
25 hkm
Jah és elfelejtettem: kcal.hu.....ha hozzájutsz internethez..nagyon nagy segítség, hogy miben mennyi szénhidrát van.
Jó babavárást ;)
Igen, így van. De nálunk a terheléses cukorvizsgálaton 2 óra múlva mérnek újra és nem szabad 7,8 felettinek lennie. A kérdező meg írta, hogy neki 1 óra múlva mértek.
Amúgy az étkezés után 1 órával én úgy tudtam, hogy 7,2 a határérték, vagy mennyire biztos ez a 7, amit írtál?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!