Prena vérteszt eredményét befolyásolhatja-e felszívódott embrió vagy magzat?
Lombik programban vettünk részt, két embriót ültettek vissza. A 6. hetetes UH-n már csak egy magzatnak vert a kicsi szíve. Jelenleg 14 hetes és 3 napos vagyok, a 12. hetes uh alapján minden rendben van.
Azonban Prena genetikai vérvizsgálton vagyok túl, mely eredménye szerint a 18-as triszóma (Edward szindróma) normál érték feletti. Az orvosom szerint ennyi, biztosan beteg a babám. Bár nem tudja, a sokk miatt nem mondtam neki, hogy az egyik embrió felszívódott.
Kétsége vagyunk esve! Jövőhéten megyek magzatvíz mintavételre, hogy megerősítse vagy megcáfolja a vérteszt eredményét. Arra is gondolunk, a vérteszt eredményét befolyásolhatta-e a felszívódott embrió (magazat), mivel fejlődési, genetikai rendellenesség miatt nem tapadt meg, vagy megtapadt ugyan, de nem fejlődött tovább.
7-es vagyok. Mindenképp megírom én is! Azért ez nagyon érdekes, hogy igazából erre nem adnak tájékoztatót, pedig nem elhanyagolható, ahogy az ára sem. De az ember azért vállalja, mert 99,9%-os eredményt ígérnek. Én egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy ez így is van. Ahogy a korábbi kombinált tesztben, ebben is van pl. "korszorzós tipp", ami koránt sem tudományos, hanem egyszerűen statisztikai. Csak erről nem szól a fáma.
Viszont, nekem jelölni kellett ezt az iker dolgot. Lehetséges az is, hogy azért az sem mindegy, meddig fejlődött a másik. Ahogy írtad, a 6 hetes uhn csak egy szív volt. Nálam is, kettőt ültettek be, de sosem volt két szívhang, csak van még mindig egy üres petezsák. Szóval ezt sem tudjuk, mitől függ, hogy mennyire számít ez az iker dolog.
Mindenesetre, nagyon drukkolok és remélem, hogy azokhoz tartozol, akiknek totál fals lett az eredmény!
Sajnos csak utólag ástam bele magam a témába. A vérteszt reklámja tökéletes: teljesen vesztélytelen a kismamára nézve (ami igaz) és 99,9 % pontos (na ez már nem teljesen igaz).
Itt a "gyakori kérdések"-en és a Hoxán is olvastam, + cikkben
több fals pozitív eredményről. Álnegatívval sehol nem találkoztam. De többen is úgy vannak vele, hogy ez sem teljesen megnyugtató. Voltak akik negatív eredmény mellet elmentek aminora az orvosuk javaslatára.
Még egy kicsi a fals pozitívról:
Itt egy érdekesség, hogy akár a kombinált teszt, bizony a vérteszetek eredményei is becslésen alapulnak:
A lényeg:
"Mivel a NIPS szűrőteszt, fals-pozitív és fals-negatív eredményt is adhat és nem helyettesítheti a diagnosztikus célú genetikai vizsgálatokat.
A NIPT során nem lehet tökéletesen differenciálni a közös anyai-magzati keringésből levett szabad DNS anyai vagy magzati eredetét, így fals pozitv eredményt pl.: placenta mozaicizmus, elhalt és felszívódott ikerterhesség, maternalis malignitasok, maternalis aneuploidia is eredményezhet A fentieken kívül az alacsony magzati frakció is neheziti a teszt értékelését. Alacsony magzati frakciót tökéletes izolálási technika esetén is eredményezhetnek bizonyos magas BMI, egyes biológiai faktorok.
A NIPT során a kockázatbecslés"
Én úgy gondolom, hogy ezekről tájékoztatni kellett volna! Két orvos is mondta, menjek a vértesztre, ne kockáztassak az aminoval, mert elvetélhetek. Persze, hogy úgy gondoltuk a férjemmel, hogy a babárét mindent, nem érdekelt a pénz!
Utólag már bánom, a biztos amino-t kellet volna választani, az 100%-os és csak akkor van vetélés, ha a kismama nem tartja be a kötelező pihenőt: fekvés, fekvés, fekvés és megint csak fekvés és semmi erőlködés.
December 01-től csak idegeskedés és rettegés van.
Sajnos az uh sem biztos. Igaz, hogy "könnyebben" felismerhető, de vastag a hasfalam és nem látható nagyon jól a baba. Az orvos rá is írta a leletre, hogy az csak tájékoztató jellegű. Csak az élteti bennem a reményt, hogy amit látott az jó.
Január elején lesz egy 5 d-s uh.
Csak fals legyen a Prena!
7-es vagyok. Igen, elolvasta amiket belinkeltél, úgy tűnik nem volt 100as az eddig kapott tájékoztatás. Sajnos én sem nagyon néztem eddig így utána, de jó tudni előre is, meg pláne a helyzetedben, hogy az a 0,1 % bizony nem 0,1 a tévedésre, úgyhogy nektek sem ennyi esélyetek van egészséges babára, hanem ennél több. Jól összefoglalják a cikkek.
Főleg, ez az ikerterhes dolog zavaró, ugyanis teljesen laikusként is belegondolva, amelyik baba nem maradt életben, elég nagy eséllyel problémás volt, ezért sem fejlődött. Tehát ez lehet a vérünkben. A kockázatbecslés részéről nem is beszélve, én pl. 40 feletti vagyok, így nyilván, minden tudományos alapot nélkülözve, nagyobb szorzóm lesz a problémásra. Mert a Down-os korstatisztikákról már ne is beszéljünk, hogy azt mégis hogyan varázsolják.
A lényeg, hogy az amnio tuti eredményt fog mutatni és reméljük megnyugtatót nektek...(bár én nem tudnám olyan pozitívan summázni, mint a bezzeganyás, hogy beleesett abba a 0,1%-ba, hogy tulajdoképp fizetett egy rakat pénzt pár hetes sokkért)
Egyébként a Prena ára magában foglal egy ingyenes konzultációt egy genetikus szakorvossal, én azzal is biztos élnék. De lehet már túl vagytok ezeken...
40 felett vagyok én is, nem is mentem kombitesztre, mert borzalmas eredmény jött volna ki a becsélés alapján. Nem akartam volna utána idegeskedni. Majd a Prena! Aha, nem idegeskedem.
Nem éltünk a Prena által nyújtott tanácsadással, az nem segít. Ahogy írtad csak az amino jelent biztos eredményt, nincs más alternatíva.
Nagyon bízom abban, hogy az amino megcáfolja! Másban már nem is reménykedhetek!
Szívből kívánom neked, hogy negatív eredményed legyen!
Senki ember lánya és fia ne élje át ezeket a borzalmas heteket!
Remélem a helyzetem nem zaklat fel!
Köszönöm!
Én is a legjobbakat kívánom neked!!! hasonló a szitu, lombik, 40 felett és majdnemiker, ezért nagyon átérzem a történetedet. és ha úgy gondolod, írd majd meg, mi lett.
Nem zaklat fel, dehogy. Szerintem jó tudni a megfelelő infókat és felkészülni mindenre.
Ezt egy másik fórumon olvastam:
"Léteznek olyan speciális esetek is, amikor a NIFTY tesztet ugyan el lehet végezni, de nem mindegy, hogy milyen időpontban:
Ilyen speciális eset például az eltűnő iker szindróma (VTS) amelynél kiemelten fontos a megfelelő vérvételi időpont megválasztása (ez a tünetegyüttes azon terhességek esetén merülhet fel, melyek ikerterhességnek indulnak, de az egyik magzat időközben elhal. Ilyen esetben az ikermagzat elhalását követően minimum 8 hétnek kell eltelnie a vérvételig."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!