Terhesség, táppénz, szülési szabadság, fizetés ... Hogy is van?
Kedves mindenki, ha van aki ért hozzá vagy már volt ilyen helyzetben kérném a tapasztalatát/véleményét.
Terhesség okán a házi orvos már kiírt táppénzre. Viszont amit nem tudok csak olvasgattam de nem értettem meg.
Tudom táppénzen csak a fizetés x% jár... De olvastam olyat hogy szülési szabadság, csed, gyed,gyes.. Azt is hogy utóbbiak mikor mi alapján számolják ki.. De ez mind jár akkor is ha már kb 8 hetesen elmentem táppénzre. Nyilván előtte megegyeztem a munkaltatoval az idő aranyos szabikat kivettem és utána mentem csak el..
Illetve hogy szülés után is jár valamennyi fizetés vagy ilyenkor fizetés nélkül leszek? Nem hiszem h a parom fizetése elég lenne úgy ahogy én gondolom, számoltam.. Mennyi az annyi ami jár? Mi történik ilyenkor fizetés szempontból sokan "csak" Örülnek de én szeretem tudni mi vár rám/ránk. (Én később szerettem volna de ez most így jött össze, szeretném a legjobbat kihozni)
2 munkahelyem van amiből a baba érkezésére az egyik megszűnik sajnos..
Válaszokat előre is köszönöm.
Köszönöm a választ, viszont olvastam olyat is hogy a szülési szabadság jár mindenkinek... És a szülést követően vehető ki amikor a fizetés rendesen jár.. Ugyanúgy 168 nap mint a csed.
Vagy ez csak akkor él ha addig végig dolgoznék? Lehet hülye kérdés de Miben más ez a szülési Szabadság a rendes szabadsagtol? Ez a rendesen felül jár cagy abban kell benne lennie?
A szülési szabadság a csed, annak az összege majdnem annyi, mint a fizetésed, valóban 168 napig jár. (Nem jár midnenkinek, csak aki egy évet dolgozott az elmúlt két évben, és a szülés napján biztosított.) Ezt kérheted a szülés napjától vagy a kiírt nap előtt legfeljebb 28 nappal.
Utána jár gyed, ennek maximuma nettó 169 ezer forint. Ez a gyerek két éves koráig jár, lehet mellette dolgozni bármennyit (túlóra, éjszaka nem). Utána a gyerek három éves koráig gyes van, ez valami 28 ezer körüli összeg.
Nem kötelező amúgy táppénzre menni a terhesség miatt, csak divat. De ha orvosilag nem indokolt, akkor nem muszáj.
A lényeg hogy a csed (szülési szabadság) a szülést megelőző 28 nappal korábban, vagy legkésőbb a szülés napjától igényelhető. A bruttó bér 70%-a, melyből a szja-t vonják. 168 napig folyósítják, majd gyedre vált, ami szintén a béred 70%-a,de abból már nyugdíjjárulékot is vonnak az szja mellett, így valamivel kevesebb lesz amit kézhez kapsz belőle. A lényeg hogy mindkettő igénylésénél megkell lennie a 365 nap jogviszonynak. A számításuknál a szülést megelőző 3 hónaptól számolnak vissza 6 hónapot és ennek az időszaknak az átlagjövedelme lesz a csed/gyed alapja. Ami fontos hogy a táppénzes időszakokat nem veszik figyelembe, ami azt jelenti pl. Ha te a terhesség elejétől táppénzen vagy, akkor a terhességedet megelőző időszakból is számolhatnak, ami akár lehet az előző évi jövedelmed is.
A kérdésedre pedig a válasz hogy a fizetett szabadság alatt rendes bérezés jár, mintha dolgiznál, a szülési szabadság csak a béred 70%a, azaz kevesebb. Továbbá a szülési szabadság alatt, munkát nem vállalhatsz, hacsak vissza nem mondod, amit szintén szabályoznak.. De ebbe nem megyek bele mert felesleges.
Remélem valamennyit tudtam segíteni...
Köszönöm ezt a gyors és hasznos választ! Így már érthetőbb. Nem vagyok veszélyeztetett terhes de mivel két éve vetélésem volt párom nem szerette volna ha dolgozom. És addig nem lett volna elég a szabadsagom mire biztos a dolog. Így a nőgyógyász is kímélő élet módot írt a leletre.
Egy másik kérdés hátha ezzel is képben vagy kedves segítő.
Két munkahelyem van egy határozatlan idejű szerződésem kb70000 a bruttó multi vállalatnal illetve egy határozott szerzodesu kb 210000 bruttó fizetés egy óvodában ami le fog járni októberben. Azzal tisztában vagyok h nem küldhet el amíg a szerződés él, és utána nem lesz hosszabbítás. Mind két helyen jól fogadták a terhességem egyébként.
A kérdés arra irányul hogy említetted h az elején táppénzen vagyok akkor az azt megelezo jövedelmet veszik figyelembe. Ez az össz jövedelmet jelenti vagy csak az egyiket pl a határozatlant ami végig él?
Mind két helyen már most lenne legalább 3 éve hogy itt dolgozom.
Azt a jövedelmet veszik figyelembe, amelyiknek a jogviszonya a szülés napján él, vagy előtte maximum 40 nappal szűnt meg. Nem tudom mikor szülsz, de ha októberben lejár az ovis szerződés, akkor azt nem veszik figyelembe csak abban az esetben ha a lejárat utáni 40 napban megszületik a baba. Csak a másik jövedelmet fogják nézni egyébként. Hiába dolgozol ott évek óta.
És még annyi talán, hogy a táppénz nem számít bele, tehát a szülés előtti két évben keresnek majd legalább 120 olyan napot amin dolgoztál, vagy szabadságon voltál. De csak abban a jogviszonyban ami szülés napján fennáll. A másik nem fog számítani. A 70.000 elég karcsú. :/
Értem. Eddig is tudtam hogy érdekes a rendszer és nem sokat kapnak az anyukák... Sajnos ez van majd gondolkodom ezen. Elvileg február 4 -re írt ki az orvos most még 14 hetesen vagyok itthon. Az óvodai allasom október 15el megszűnik és a multinál a szerződésem továbbra is élni fog. Csak azért gondoltam mindkettőre mert mint írtad a szülés előtti 120 olyan nap mikor biztosított voltam akkor mind kettő munkahelyen biztosított voltam és volt jövedelmem.
Igen én is keveslem a 70-et de így a kettő együtt egész jó volt. Illetve csinálhattam amit szeretek. Köszönöm a segítséged.
Most már világosabbak a dolgok.. Köszönöm.
Szerintem esélytelen meghosszabbítás, mivel már most vettek fel a helyettesitesemre mást.
Ha nem mondtam volna el addig, és dolgoznék továbbra is akkor biztos h meghosszabbították volna.. De az nem túl tisztességes és nem is biztos h szabályos lett volna és a kismanokkal se lett volna fer dolog.. Bár így se érzem fernek velük szemben utolsó évükre két teljesen új Ovonenit kapnak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!