Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Tapasztaltatok mar hasonlót?...

Tapasztaltatok mar hasonlót? Azt hiszem teljesen összeomlottam.

Figyelt kérdés
16hetes 3napos terhes vagyok. 1hete voltam genetikusnal, de nem volt meg az összes vérvételi eredményem. Akkor nem mondtak semmilyen hibát a leletek alapján, de vizsgálat nem volt. 15/3hetesen levették az ujabb vért. Kijött h nagy rizikó nyúlszáj nyitott hátgerinc meg valami a hasfallal. Ma újabb genetikai konzultacio. Vizsgalat nem volt. Ilyen korban mar nem ajánlott a magzatviz vétel ezt mondták. Plusz van rajtam felesleg és nem biztos h sikeres lenne de kaptam időpontot ha úgy döntök elmegyek. Vérvételt se ajánlottak a genetikusok. Csak egy konzultaciot az orvosommal. Orvos nem hajlando csinálni semmit. Ultrahangot csak 20hetesen...azonnal magzatviz vételre akar küldeni. Közben azt beszéli, hogy az afp lehet attól is magas h 1hóbapot véreztem hematóma miatt. Ő is elmondta a rizikóját a vízvételnek. De menjek el ezt mondta viszint 30% h sikertelen lesz és 15% h elmegy a baba. Közben a véremben is van valami gyulladás ezt a körzeti dokim írta ma. Mit csináljak? Valami okosat tud nekem valaki mondani? Persze nem a megoldást várom csak durvám kivagyok most. Ki mit tenne? Bocsi hosszúságért a hibakert igyekeztem odafigyelni csak hát kb 2oraja sírok és nem mindig megy.

2020. júl. 20. 16:27
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Szlovakiaban. Állitolag az orvos akihez járok nagyon jó doki. De holnap mindenképp kerítek valakit aki megcsinálja az uktrahangot, magzatvíz vételre meg nem megyek el.
2020. júl. 20. 19:21
 12/20 anonim ***** válasza:

Nekem több dolog sem kerek.

1. Csak AFP-t mértek vagy kombinált teszted volt? Az AFP önmagában nem túl megbízható, a kombinált teszt sokkal jobb.

2. Még simán lehetne amniocentesist csinálni, annak az optimális időpontja 16-18.hét.

2020. júl. 20. 19:24
 13/20 A kérdező kommentje:
Több mindent mértek. Az afp lett csak rossz. Dawn-nál 1 a 100000ből jött ki. Minden más ilyen 1 a 35000 es az afp lett rossz
2020. júl. 20. 19:46
 14/20 anonim ***** válasza:
De ezeket nem kell külön nézegetni. Az arányszám a lényeg a végén. Ha mindenre alacsony a kockázat, akkor felesleges a para.
2020. júl. 20. 19:47
 15/20 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

Értsd meg, hogy az AFP egy annyira elavult, 98% hamis eredménnyel.

Ha a 12 heti uh jó a többi eredmény jó, hidd el az Afp fals.

2020. júl. 20. 19:56
 16/20 anonim ***** válasza:
56%
Nem volt meg genetikai ultrahangod,ahol a babat nezik,mereteit,szivet,orrat,tarkoredojet,mereteit,stb?
2020. júl. 20. 20:15
 17/20 anonim ***** válasza:
-mereteit*
2020. júl. 20. 20:15
 18/20 anonim ***** válasza:
100%
Nekem muszáj volt magzatvíz és méhlepény mintavétel. De 1,5% körüli annak a kockázata hogy elvetélsz tőle! Ja, a 24dik héten volt. Szóval itt Magyarországon megcsinálják addig az biztos.
2020. júl. 20. 20:22
 19/20 anonim ***** válasza:
0%
Szerencsere nekem nem kell magzatviz vetel,de azert az a 1,5% nem keves...
2020. júl. 20. 20:38
 20/20 anonim ***** válasza:
100%

Először is nyugodj meg, semmi okod összeomlani.

Az AFP egy elavult vizsgálat, nagyon sok országban nem is végzik, Magyarországon is 2014-ben megszüntették, ugyanis rengeteg esetben fals eredményt ad, ugyanakkor vannak korszerűbb vizsgálatok is.

Tudni kell, hogy az AFP nem alkalmas pontos diagnózisra, tehát egy rossz eredmény önmagában semmit nem jelent. Az alacsony AFP arra utalhat, hogy a magzat Down szindrómás lehet, a magas érték pedig arra, hogy a magzatnak nyitott koponyája, gerince, esetleg hasfala van, ugyanis bizonyos szérum a szervezetben ezen rendellenességek esetén általában alacsony vagy magas szintű. Ugyanakkor ez inkább statisztika, a haranggörbét ha alapul veszed, akkor érteni fogod.

Tehát a lényeg alacsony AFP esetén sem biztos a Down, és magas AFP esetén sem biztos a nyitott gerinc/koponya, csak utalHAT ezekre. Ráadásul az AFP eredményét sok egyéb tényező is befolyásolhatja.

A nyitott gerinc/koponya nagyon jól szűrhető ultrahang vizsgálattal, már a 12. héten is kiszűrhető, de alapvetően a 18-20 heti genetikai ultrahangon egyértelműen látszódik.

Teljesen megbízható, 100%-os eredményt ad a magzatvíz-mintavétel, amiről szerintem még nem késtél le, de az vetélési kockázattal jár.

Személyes tapasztalatom, hogy 2014-ben utolsók között végezték nálam az AFP-t. A felső határt néhány századdal túlléptem, így nálam is megjelent, hogy magasabb a kockázat nyitott gerincre. Ezt követte a 18. heti genetikai ultrahang, ami a normál protokoll része, itt az orvosom nagyon alaposan vizsgált mindent, de semmi eltérés nem volt szerencsére. Az AFP miatt azonban elküldött genetikai tanácsadásra. Ott ismertették a betegeség kockázatait, vizsgálati módszereket stb., majd felajánlották a mgazatvíz-mintavételt, aminek 1-1,5% volt a vetélési aránya, esetemben ez magasabb volt, mint annak kockázata, hogy nyitott gerincű a babám. Ennek tükrében, és a 18. heti genetikai uh megnyugtató eredménye alapján én visszautasítottam a magzatvíz-vizsgálatot.

A genetikai tanácsadáson ezek után felajánlottak még egy ultrahangot, amit egy másik szakorvos végzett a 21. héten, aki szintén nagyon alapos vizsgálat után mindent rendben talált.

Végül 27 hetes terhesen a babamozinál olyan csomagot választottam, amit szakorvos végzett és szintén tartalmazott genetikai szűrést, és ott is minden rendben volt (Bár a 27. héten már olyan tekintetben mindegy volt, hogy a terhesség baj esetén sem lett volna megszakítható, de mindegy, mert minden oké volt).

Végül egy teljesen egészséges babám született, ősszel lesz 6 éves.

A második terhességemnél már nem volt AFP-vizsgálat.

A véredben pedig nincs gyulladás, hanem a vérvételi eredményeden az látszik, hogy gyulladás van a szervezetedben, ez akár a fogad is lehet, utána kell nézni. Ugyanakkor (bár ezt az orvosod nyilván tudja) terhesség során a laborvizsgálat referenciaértékeit más tartományokban kell értékelni, mint egyébként. Nekem is néha magasabb volt némileg a fehérvérsejtszámom a normálnál (nem vészesen), de az orvos és a védőnő is mondta, hogy ekkora érték terhesen teljesen normálisnak tekinthető.

2020. júl. 20. 21:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!